szerző:
hvg.hu

Pályázatában semmi nem utal arra, hogy mi történt, szerinte azért, mert a vizsgálati jegyzőkönyv "nem a realitásokat tartalmazza".

Még tanárként írásos figyelmeztetést kapott Tüke László, Pusztaszabolcs fideszes alpolgármestere, aki most az iskola igazgatói posztjára pályázik. A 444 szerint Tüke május 4-én, az iskolai nagyszünetben a naplóval megütött egy ötödikes diákot, a szülők pedig emiatt vizsgálatot kezdeményeztek, ennek eredménye lett a figyelmeztetés.

A jegyzőkönyv szerint a nagyszünetben két osztálytárs között konfliktus alakult ki, amiről értesítették az osztályfőnököt, vagyis Tükét. A férfi nem sokkal később berontott a kémiaterembe, egy padot tolt az ajtó elé, felpattant rá, kirántotta konnektorostul az iskolarádió hangszóróját, majd ordibálni kezdett a gyerekekkel, és fejbe vágta az egyiküket a naplóval. Tüke mindezt elismerte a jegyzőkönyvben, és felindultságát azzal indokolta, hogy neki azt mondták a gyerekek, hogy az egyik fiú megrugdosott egy lányt.

Nem lehet ilyet tenni, de ez nem volt egy akkora ütés. Lehet, hogy ez a gyereknek lelkileg rosszul esett. Nekem az esett lelkileg rosszul, hogy letagadta, hogy megrugdalta A.-t, másrészt pedig az, hogy ez a konfliktushelyzet volt az osztályban, amiben ő tevékenyen részt vett

– mondta Tüke. A megütött gyerek szülei szerint viszont rúgás nem volt, a tanárnak pedig meg kellett volna kérdezni a többi gyereket és az egész osztályt, hogy mi is történt valójában, ahelyett, hogy ordítozni kezd és a naplóval üt.

Az ügy a Dunaújvárosi Tankerületi Központnál folytatódott, és bár a szülők később visszavonták bejelentésüket, a tankerület vezetője ennek ellenére lefolytatta a vizsgálatot, és a személyes meghallgatások alapján arra a megállításra jutott, hogy

a bántalmazás ténye nem bizonyítható kétséget kizáróan.

Annak ellenére, hogy Tüke elismerte, hogy megütötte a gyereket. Ráadásul a tanárnak adott írásbeli figyelmeztetésben a tankerület vezetője azt írja, hogy „a gyerekek között kialakult nézeteltérés során nem úgy viselkedett, ahogyan az egy pedagógustól ilyen helyzetben általában elvárható. Hibáját Ön is elismerte.”

A József Attila Általános Iskolában még nyáron kellett volna öt évre igazgatót választani, de ez akkor nem sikerült. Ketten pályáztak a posztra: Kocsis József, aki már tíz éve vezette az intézményt és a naplós ütés miatt írásban májusban figyelmeztetett Tüke László. A szülők azt szerették volna, hogy Kocsis folytassa, de a fideszes polgármester Tüke mellett állt ki. Végül egyikük sem kapta meg a megbízást, végül egy másik pedagógus vállalta átmenetileg az iskola vezetését.

Tüke előző pályázatában még nem szerepelt az írásbeli figyelmeztetés, azt ugyanis csak később kapta meg, viszont a mostani dokumentumba sem került be.

A 444 megkereste Tüke Lászlót, aki a fenntartó engedélye nélkül nem nyilatkozhat, de annyit elmondott, hogy szerinte nem történt bántalmazás. Amikor megkérdezték tőle, hogy akkor miért írta alá a jegyzőkönyvet, amiben elismeri a gyerek megütését, azt válaszolta, hogy az nem a realitásokat tartalmazza.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Majd' háromnegyed órát kirándultatta egy szőlőhegyen az utasokat a pécsi "gyorsjárat"

Majd' háromnegyed órát kirándultatta egy szőlőhegyen az utasokat a pécsi "gyorsjárat"

Szél és Hadházy végre tudott beszélni az MTVA vezérével

Szél és Hadházy végre tudott beszélni az MTVA vezérével

Borzalmas napon van túl a magyar Dakar-páros

Borzalmas napon van túl a magyar Dakar-páros

Decemberben engedték ki a börtönből a gdanski főpolgármester késelőjét

Decemberben engedték ki a börtönből a gdanski főpolgármester késelőjét

Űrben is termeszthető már bab

Űrben is termeszthető már bab

Új funkciót kapott a Google Fordító, precízebb lehet tőle a fordítás

Új funkciót kapott a Google Fordító, precízebb lehet tőle a fordítás