szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Létszámleépítéssel kell takarékoskodnia az ELTE bölcsészettudományi és természettudományi karának.

Mint arról még tavaly beszámoltunk, ősszel szigorú megszorításokat vezettek be az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) több karán, a Bölcsészettudományi Kar (BTK) dékánja, Sonkoly Gábor pedig decemberben arról beszélt, hogy az egyetem költségvetése szerint nekik és a Természettudományi Karnak (TTK) karonként 250 millió forint megtakarítást kell végrehajtania többek között létszámleépítéssel.

Az Oktatói Hálózat most azt közölte, hogy megkezdődött a leépítés a két karon, és úgy tudják,

a két kar oktatóinak száma várhatóan összesen 50-70 fővel csökken.

A szervezet tudomása szerint többségüket nyugdíjazással, más részüket sebtében összehozott teljesítménykövetelmények alapján fogják elbocsátani, de még nem tudni, hogy pontosan milyen megoszlásban.

Az Oktatói Hálózat a közleményében hangsúlyozza, hogy a létszámleépítés indokolatlan és káros, több tanszék és képzési program felszámolásához vezet, az alulfizetett és túlterhelt oktatók megtizedelése pedig nemcsak nem méltányos, de nem is hatékony megoldás az egyetem problémáira, ez ugyanis csak megnöveli a maradó oktatók amúgy is megemelkedett oktatási terhelését, és gyengébb oktatói és kutatói teljesítményt eredményez, rontja az oktatás minőségét.

"Az ország egyik vezető egyeteme most azért kényszerül ismét létszámleépítésre, mert a kormány szisztematikusan alulfinanszírozza a felsőoktatást, és az elégtelen források elosztását úgy alakította, hogy az a minél olcsóbb tömegoktatás és mondvacsinált kutatási tevékenységek felé sodorja az intézményeket. Sem a minőségi oktatás, sem a minőségi kutatás alapvető feltételei nincsenek biztosítva a magyar felsőoktatásban" – írja a szervezet, amely követeli az ELTE vezetésétől a létszámleépítés felfüggesztését, és egy olyan új, felmenő rendszerben bevezetendő és konszenzuálisan elfogadott értékelési rendszer létrehozását, ami az oktatási és a kutatási teljesítményt egyaránt figyelembe veszi.

A kormányzattól a felsőoktatás finanszírozási rendszerének újragondolását követelik szakértők bevonásával és az érintettekkel történő érdemi egyeztetésekkel, valamint azt, hogy azonnali lépésként hozzák előre a 2019 őszére tervezett képzésinormatíva-emelést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!