Csoda a Parlamentben: csatát nyert az ellenzék

Csoda a Parlamentben: csatát nyert az ellenzék

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nem kaptak büntetést az ellenzéki képviselők a mentelmi bizottság mai ülésén, de ennek csak egy oka volt: a kormánypártoknak nincs többsége a testületben, ezért nem tudták megszavazni a tervezett retorziót.

December közepén próbálták az ellenzéki pártok megakadályozni a túlóratörvény elfogadását a parlamentben. A botrányba fulladt ülés után egyértelmű volt, hogy a ház vezetése megbünteti a példa nélküli akció résztvevőit.

A mentelmi bizottság kedden délelőtt tárgyalta volna, mit kaphatnak a renitens ellenzékiek, akik azonban azt szerették volna, hogy a testület az eredeti tervekkel ellentétben ne zárt, hanem nyílt ülésen döntsön a javaslatokról (a Fidesz szerint ez a lépés házszabályellenes lett volna). Mivel a mentelmi bizottság paritásos testület, a kormánypártok a napirendet, az ellenzékiek pedig a javaslatukat nem tudták megszavaztatni.

A házszabály szerint a javaslat így is az Országgyűlés elé kerül, de a képviselők, mivel a bizottság nem tárgyalta az előterjesztést, vita nélkül szavaznak majd.

Hozzászólások