Titokban próbált magyarázkodni a Fidesz a németeknél

Titokban próbált magyarázkodni a Fidesz a németeknél

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A CDU főtitkáránál járt Gulyás Gergely miniszter és Balog Zoltán egykori miniszter. A Népszava információja szerint ez tűzoltás. Szijjártó korábban a kormány plakátkampánya miatt nem mehetett a Mercedes fővárosába.

Korábban megírtuk, Baden-Württemberg kormánya lemondta Szijjártó Péter péntekre tervezett stuttgarti látogatását az „európai értékeket sértő” magyar plakátkampány miatt. Ez a német tartomány a jelentős magyar beruházásokat megvalósító Mercedes és Bosch hazája.

A megbeszélést én mondtam le a Jean-Claude Juncker ellen folytatott magyar plakátkampány miatt. Ez a rágalmazó hirdetés Európa-ellenes, és sérti közös európai értékeinket

– jelentette be a dpa cikke szerint kedden Winfried Kretschmann miniszterelnök személyesen. Úgy tudni, hogy a tartományi kormányfő hivatalában komoly politikai vita előzte meg a döntést. Szijjártó később azt mondta, nem baj, hogy a németek lemondták a találkozót. A külügyminiszter szerint a baden-württembergi miniszterelnök amúgy is egy szélsőségesen elfogult, bevándorláspárti zöld politikus. A Népszava most arról cikkez,

szerdán a déli órákban érkezett haza Berlinből Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Balog Zoltán az Emmi volt vezetője, titokban próbálták Berlinben menteni a menthetőt a CDU főtitkáránál.

A portál azt írja, az út hangsúlyozottan nem kormányzati látogatás volt, a két politikus a Fidesz képviseletében találkozott a CDU vezetőivel, köztük Annegret Kramp-Karrenbauer pártfőtitkárral is. Úgy tudják, az út célja az volt, hogy megpróbálja megmagyarázni a kormány utóbbi időben tett unióellenes lépéseit, elsősorban a Jean-Claude Junckert és az Európai Bizottságot támadó plakátkampányt. A kampányt a CDU és a CSU is elítélte korábban, most talán sikerült valamiféle (minimális) előrelépést elérni a két ország és a két párt viszonyában, a Fidesz politikai álláspontjának elmagyarázása mellett gazdasági-innovációs kérdések is szóba kerültek.

Írását a Népszava azzal zárja, hogy emlékeztetnek: Gulyás nem először volt berlini tűzoltáson. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejezetten jó kapcsolatokkal rendelkezik a CDU-ban, így Orbán Viktor rendszeresen megbízza azzal, hogy a német fővárosban próbálja megmagyarázni a miniszterelnök német szempontból kínos vagy nehezen vállalható döntéseit.

Hozzászólások