szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MTA-ért, az egyetemekért, a kutatásért, felsőoktatásért mutatják be a szentmisét.

Két fizikus kezdeményezésére közbenjáró szentmise lesz az MTA-ért március 24-én a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánián. A Legeza Örs Lendület- és Humboldt-díjas fizikus és Újfalussy Balázs Gordon Bell-díjas fizikus által szervezett misét az MTA-ért, a magyar egyetemekért, az akadémiai és egyetemi dolgozókért és családjaikért, valamint a magyar tudományos kutatásért és felsőoktatásért mutatják be, és ezekért a célokért lehet imádkozni.

Kedden a Parlament elfogadta azt a törvényt, amely lehetővé teszi a vagyonkezelői alapítványok létrehozását a kutatásban is - ez lehet tehát az a szervezeti forma, amellyel a kormány kihúzza az 5000 embert foglalkoztató kutatóintézeti hálózatot az MTA alól.

A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánián tartották volna meg egyébként a Horthy-emlékmisét is, amit aztán végül lefújtak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
D.B.G. Itthon

Erdélyi kutatók álltak ki az MTA mellett

„Aggódva figyeljük az MTA átalakítását, különösen azt, hogy mi történik az MTA TK Kisebbségkutató Intézetével” – üzenik Budapestre erdélyi társadalomkutató szakemberek.

Windisch Judit Itthon

Az optimista forgatókönyvek szerint fél évig húzhatja így az MTA

Nem pályáztak az MTA-kutatóintézetek arra a 17 milliárd forintra, amit visszatart tőlük a Palkovics László vezette innovációs minisztérium. A helyzet pattanásig feszült, az elnökség titkolózik és tárgyal, közben fogy a pénz, a kutatók nem biztosak abban, hogy az áprilisi fizetésüket megkapják. A kérdés, ki adja fel előbb: Palkovics László vagy az MTA-elnök Lovász László.