szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Se Juncker, se Soros, így a birodalom volt a legerősebb kifejezés, amit Orbán Viktor miniszterelnök megengedett magának március 15-én. Ilyen semmitmondó beszéde régen volt.

A korábbiakhoz képest nagyon visszafogott március 15-i beszédet mondott Orbán Viktor: Soros György nevét egyszer sem ejtette ki a száján, Brüsszelezni sem támadt kedve, a migrációt is alig emlegett.

Orbán Viktor előtt a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki beszélt, főképp a lengyel-magyar barátságról, a legerősebb mondata az volt, hogy a magyarok és lengyelek az igazságért harcolnak, Európa érdekében.

Orbán is ezen a vonalon folytatta, azt mondta, a lengyelek nélkül Magyaroszág sem lenne szabad, Európát sem lehetett volna újraegyesíteni. II. János Pál pápával és a Szolidaritással megváltoztatták a történelmet - mondta. A miniszterelnök szerint a két nép szenvedéstörténete közös volt a 20. században, most viszont

egy látványos közép-európai reneszánszra készülünk, egy felívelő történelmi időszakban is barátok lehetünk.

©

Brüsszelezés helyett birodalmozás

Itt volt az első és egyetlen brüsszelezése: amikor Brüsszelből Lengyelországot támadják, akkor egész Közép-Európát és Magyarországot is támadják - mondta Orbán, hozzátéve, hogy

a birodalomépítőknek mindig számolni kell az erős lengyel-magyar kötelékkel.

Orbán hosszan beszélt a szabadságról, azt mondta, a magyaroknak joguk van a saját hazájukhoz, a saját magyar életükhöz. "Voltak idők, mikor nem élhettünk úgy, ahogy akartunk, a kiegyezés árnyékában Kossuht Lajosról álmodtunk, a szétszóratásban közös hazáról." Orbán azt mondta, az igazi erőnk az, hogy tudjuk, miről álmodik a másik magyar.

©

Hiába torkolltak a szabadságharcaink újabb megszállásokba, valójában sosem győztek le minket - mondta a miniszterelnök.

A birodalmak árnyékában a háborúkat megnyertük, voltunk, vagyunk és leszünk. Ez a legnagyobb diadal, amit egy nemzet a birodalmak felett arathat.

Keresztény kultúrát!

Orbán hosszan beszélt arról is, keresztény kultúra nélkül nincs szabadság, nincs szabad Magyarország és Európa sem.

Azt kívánjuk Európa népeinek, hogy szabaduljanak meg a farkasvakságtól, vegyék észre, hogy egy liberális európai birodalomban mindannyian elveszítjük a szabadságunkat. Szabad ember csak az lehet, aki egy szabad nemzet fia, és nem egy birodalom alattvalója.

"Az európai ember csak akkor lehet boldog, ha maga dönthet saját és nemzete sorsáról" - fogalmazott Orbán Viktor. Az egyik legnagyobb tapsot akkor kapta, mikor a "migránsinvázió" megállításáról beszélt. Ebből ítélve hallagatósága vevő lett volna további migránsozásra is, de csak ezt az egyet kapták.

©

Orbán a 10 hét múlva esedékes EP-válaszást említve azt mondta,

erős Európát akarunk, új erős vezetőkkel, akik nem a bajt hozzák ide, hanem a segítséget viszik oda. Új kezdtetet akarunk, hogy megállítsuk Európa hanyatlását, véget vethessünk az Európai Egyesült Államokról szóló lázálmoknak.

Beszéde végén újra a szabadságról beszélt, "ha szabadság van, minden van", majd azzal zárt,

a ránk váró évek be fogják bizonyítani, hogy mi magyarok nem azért jöttünk a világba, hogy elszenvedjük azt, hanem értelmet adjunk neki.

Orbán beszéde alatt semmiféle rendbontás nem volt, holott a Sárga mellényesek egy Facebook eseményben azt hirdették, füstbombákkal és egyéb eszközökkel zavarnák meg a beszédet. A Momentum akciózott csak, egy molinót feszítettek ki az egyik ház ablakából, de az akciót elfújta a szél.

©

A március 15-i eseményekről percről percre is tudósítunk, azt itt találja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karanténba kerülnek az ügyészségeken az iratok

Karanténba kerülnek az ügyészségeken az iratok

45 éves a Pink Floyd szívszorító remekműve, a Wish You Were Here

45 éves a Pink Floyd szívszorító remekműve, a Wish You Were Here

Októberben újra tárgyal a kormány Karácsonyékkal a fővárosi közlekedésről

Októberben újra tárgyal a kormány Karácsonyékkal a fővárosi közlekedésről