szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tágabb értelemben vett korrupció rendszerszintű fenyegetéseit kutatta két civil jogvédő szervezet, a szülészeti-nőgyógyászati hálapénz és a várólisták problémája ott van az első között, de a bántalmazás elleni védelem hibái is az "intézményi árulás példáinak" tekinthetőek.

A Transparency International Magyarország és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség közösen kutatta, a nőknek mely területeken kell fokozottan szembenézniük a korrupcióval. Rendszerszinten a prostitúció, a nők elleni erőszak hatósági kezelése és a szülészeti-nőgyógyászati hálapénz fenyegeti leginkább a nőket Magyarországon, mutat rá a Keresd a Nőt! – Korrupció a társadalmi nemek szempontjából című jelentés.

Képzésekkel, az állami szereplők edukálásával, tudatformálásával, illetve a várólisták átláthatóbbá tételével lehetne a kutatók szerint ezen segíteni.

A korrupciót a kutatás nem a közismert értelemben használja, hanem azt is érti alatta, amikor egyes rétegek mások kárára előnyt szereznek igazságtalanul.

©

A tanulmány két területre összpontosított. Egyrészt a nők elleni erőszakkal kapcsolatos hatósági intézkedéseket, másrészt a szülészeti-nőgyógyászati ellátásban jellemző hálapénzt vizsgálta. A kutatásról készült jelentés arra a következtetésre jutott, hogy mindkét területet átszövik a hatalmi visszaélések, bár ezek hatása igen eltérően jelentkezik. A nők elleni erőszak hatósági kezelése során nem feltétlenül vesztegetés vagy más, jogilag tilalmazott korrupt magatartás következtében fordul elő, hogy a bántalmazó férfi megússza a felelősségre vonást, vagy legalábbis elkerüli a komolyabb következményeket.

A társadalomban és a hatósági munkában egyaránt jelen lévő nőellenes beállítódások is hozzájárulnak ehhez. Az, hogy a bántalmazott nők megvédésére és segítésére hivatott állami szervek éppen a nőkkel szembeni előítéletek következtében mondanak csődöt, az intézményi árulás tipikus példája.

Jóval klasszikusabb korrupcióra példa a szülészeti ellátás hálapénzes konstrukciója. A szülészeti ellátásban ugyanis azért fizetnek hálapénzt, mert így remélnek nagyobb biztonságot a szülő nőnek. Csakhogy az illegálisan kifizetett pénzért cserébe nem lehet semmit sem elvárni, ezért teljességgel kiszámíthatatlan, hogy valóban teljesülnek-e a hálapénzen megváltani kívánt többletszolgáltatások.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!