szerző:
Serdült Viktória
Tetszett a cikk?

Forrósodik a választási kampány itthon és a határon túl is: Orbán Viktor tegnap nemcsak gazdasági kérdésekről, hanem közös EP-kampányról is tárgyalt az Európai Néppárt magyar tagszervezeteivel. A színfalak mögött pedig már készülnek a Bölcsek Tanácsának fogadására: rekordidő alatt készült el az a 130 oldalas dokumentum, amivel a még nem is létező vádakra akar reagálni a magyar kormánypárt.

Nincsenek könnyű helyzetben az Európai Néppárt határon túli magyar tagszervezetei: a Fidesz felfüggesztése őket ugyan nem érinti, de az anyaországgal való kapcsolat miatt nem maradhatnak teljesen függetlenek az EPP és a magyar kormánypárt között zajló vitában. (Különös irónia, hogy a magyar tagszervezetek közé tartozik a Fidesszel együtt kormányzó KDNP is, de – ahogy Orbán Viktor azt brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta – egyetlen EP-képviselőjük, Hölvényi György továbbra is részt vehet a Néppárt döntéseiben.)

Az, hogy a Fidesznek fontos a külhoni magyarok támogatása, nem csak abban merül ki, hogy az EP-választásra is szavazati jogot kaptak a nem európai uniós országban élő magyar állampolgárok. Orbán Viktor tegnap a karmelita kolostorban fogadta az Európai Néppárt magyar tagszervezeteinek elnökeit is. Semjén Zsolt, a KDNP, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke az európai parlamenti választásokról is egyeztettek.

Orbán Viktor mellett Menyhárt József, Kelemen Hunor, Pásztor István és Semjén Zsolt.
©

A közös munka azonban nem csak az egyeztetésekben merül ki. Kelemen Hunor a hvg.hu-nak azt is elmondta: közös kampányról is tárgyaltak a miniszterelnökkel, melynek keretében arról is megállapodtak, hogy Orbán Viktor május elején Erdélybe utazik.

„Az RMDSZ-nek biztosan lesznek olyan politikai üzenetei, melyek találkoznak majd a Fideszével” – erősítette meg lapunknak a pártelnök, aki gazdaságfejlesztési programról is tárgyalt Orbánnal.

Arra a kérdésre, hogy ha kizárják a Fideszt a Néppártból, akkor szolidaritásból mennek-e velük, Kelemen Hunor azt mondta: ez a kérdés nincs napirenden. Szerinte ráadásul a jelenlegi vitát le is kellene venni a napirendről, mert nem hoz szavazatot, és most egy erős Európai Néppártra van szüksége Brüsszelnek, aminek a választások után is meg kell maradnia.

„Jean-Claude Juncker kijelentéseit ennek ellenére nem lehet figyelmen kívül hagyni” – utalt a politikus az Európai Bizottság elnökének azon kijelentésére, hogy Orbán Viktoréhoz hasonló nacionalizmus és mások elutasítása háborúhoz vezet.

Kelemen Hunor a viták ellenére is azt tartja az egyes számú forgatókönyvnek, hogy a Fidesz az EPP tagja marad a májusi választások után, azt azonban elismeri, hogy nem könnyű feladat a legerősebb, a legnagyobb és a legszínesebb pártcsaládot egyben tartani. – A változás és a változtatás nem jelent EU-ellenességet – mondta a hvg.hu-nak Kelemen, aki szerint az uniónak nincs alternatívája.

Se mandátum, se program

Az persze, hogy a Fidesz hosszú távon az Európai Néppárt tagja maradhat-e, nem a magyar tagszervezeteken, hanem legfőképpen a háromtagú Bölcsek Tanácsán fog múlni, akiket a párt választmánya azzal bízott meg, hogy tanulmányozzák, a magyar kormánypárt betartja-e az alapértékeiket.

A vizsgálóbizottság munkájának részleteivel kapcsolatban azonban egyelőre rengeteg a kérdőjel, a mai napig is csak annyit tudni, kik lesznek a tagjai: ők az egykori osztrák kancellár, Wolfgang Schüssel, a Fidesz kizárását szorgalmazó belga Herman Van Rompuy, az Európai Tanács volt elnöke, és az Európai Parlament egykori elnöke, Hans-Gert Pöttering. Információink szerint a bizonytalanság egy ideig még nem is fog változni: a három politikusnak egyelőre még a mandátuma sincs meg, és annak sem fektették le az alapjait, hogy pontosan mi alapján vizsgálódnak majd.

©

Az Európai Néppárthoz közeli forrásaink szerint az a legvalószínűbb, hogy az EPP Helsinki kongresszusán – a Fidesz által aláírt – nyilatkozat lesz a jogalap, ami nem feltétlenül megnyugtató Orbán Viktor számára. Abban ugyanis az EPP tagjai nemcsak hitet tesznek a jogállamiság, a sajtószabadság és a tudomány szabadsága mellett, hanem azt is leszögezik, hogy a tagállamok kormányai ne támadják az Európai Bizottságot, az Európai Parlamentet vagy az EU egészét.

Az időhúzás tényét erősíti, hogy korábban kormányzati források az atv.hu-nak is azt mondták: „simán lehet, hogy nem is jön Budapestre a Pöttering–Schüssel–Rompuy-trió az EP-választás előtt”. Anélkül pedig aligha zárnák le vizsgálatukat, hogy a helyszínen ismerik meg a kormányzat, valamint a civil szféra véleményét a magyarországi helyzetről. Mivel május 26-ig már kevesebb, mint két hónap van, és a jelek szerint az előkészületek is lassan haladnak, valószínűleg azoknak lesz igaza, akik szerint a kampányban magasabb szinten nem, legfeljebb egyéni nyilatkozatokban kerülhet szóba a Fidesz.

Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő egy osztrák újságíróknak tartott bécsi háttérbeszélgetésen szintén megerősítette, hogy május 26-a előtt biztosan nem lesz döntés a párt kizárásának ügyében, addig pedig támogatják Manfred Weber csúcsjelöltségét, igaz, csak „feltételekkel”. Kovács ezek közé sorolta a keresztény kultúra megvédését és a bevándorlásellenes politikát.

Kampányban még hasznos lehet

Miközben az EPP az európai politikára koncentrál, úgy tűnik, a Fidesz minden fronton felhasználja majd a felfüggesztést az európai parlamenti kampányban. Erre utal legalábbis Novák Katalin hétfő reggeli, Magyar Nemzetnek adott nyilatkozata, melyben arról beszélt, hogy a magyar tárgyalódelegáció vezetőjeként levelet küld a néppárti „Bölcsek Tanácsának”, melyben kezdeményezi velük a kapcsolatfelvételt. A küldeményhez egy körülbelül 130 oldalas dokumentumot is csatolnak, hogy az általában felmerülő, általuk ismert témák mentén tényszerű tájékoztatást nyújtsanak.

©

Információink szerint a dokumentum már készen van, témakörei pedig ugyanazok, mint a Magyarország ellen, a hetes cikkely alapján indult eljárás esetében, tehát a jogállamiság, az oktatás és a sajtó szabadsága, valamint a civil szervezetek helyzete is szerepel benne.

Az egyeztetésekre rálátó forrásunk megjegyezte: mivel a Bölcsek Tanácsa még nem küldött semmit, ők úgy gondolták, ez lesz a legjobb kiindulási pont.

„Hátha végre veszi valaki a fáradságot, és el is olvassa” – mondta.

Megkerestük a család- és ifjúságügyi államtitkárságot is, hogy Novák Katalin pontosan milyen ismert témákra gondolt, de nevében a Fidesz sajtóosztálya csak annyit válaszolt: „ha a Magyar Nemzet nyilatkozatához képest lesz új fejlemény az ügyben, arról tájékoztatni fogják a nyilvánosságot”.

Szájer József
©

A kapcsolat megmaradt

A magyar álláspontot Novák Katalinon kívül a miniszterelnökségi EU-ügyekért felelős államtitkár, Varga Judit ás Szájer József fideszes EP-képviselő fogja képviselni. Míg Novákot a Fideszen belüli népszerűsége miatt, Vargát és Szájert valószínűleg azért választotta Orbán Viktor, mert őket munkájuk egyébként is az Európai Parlamenthez köti. A Fidesz jelenlegi EP-képviselője ráadásul nemcsak a Bölcsek Tanácsával találkozhat, hanem néppárti képviselőtársaival is: legközelebb éppen kedden, amikor a Népszava információi szerint együtt vesznek részt egy ünnepségen, melyet az alkalomból tartanak, hogy 10 éve nevezték el Európai Parlament Antall József szárnyát a néhai magyar miniszterelnökről.

A Fidesz felfüggesztésének fényében az is meglehetősen bizarr, hogy a tervek szerint a megemlékezésen egymás után fog felszólalni Szájer József, Antonio López-Istúriz, az EPP főtitkára, Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament egykori elnöke, a Fidesz politikáját vizsgáló néppárti „Bölcsek Tanácsának” tagja és Takács Szabolcs, európai ügyekért felelős államtitkár.

Orbán Viktor bemutatta a világnak a benne élő Jörg Haidert

Nem az önfelfüggesztés volt az egyetlen kommunikációs szaltó a magyar miniszterelnöktől az elmúlt hetekben. Amikor ugyanis Orbán Viktor osztrák forgatókönyvnek nevezte a Fidesz általa is megszavazott néppárti kiközösítését, felfedte a benne élő Haidert. Ha visszatekintünk a 19 évvel ezelőtti osztrák polémiára, akkor derül ki, mennyire tarthatatlan a miniszterelnöki párhuzam.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már közel 22 ezer zöld rendszámos autó van forgalomban

Már közel 22 ezer zöld rendszámos autó van forgalomban

Vízibiciklis tüntetéssel ment neki a fideszes oligarcháknak a DK ifjúsági szervezete

Vízibiciklis tüntetéssel ment neki a fideszes oligarcháknak a DK ifjúsági szervezete

Ahogy bejelentették, 20 ország rendelt a világon elsőként késznek mondott koronavírus-oltásából

Ahogy bejelentették, 20 ország rendelt a világon elsőként késznek mondott koronavírus-oltásából