szerző:
hvg.hu

Miután a világhírű francia filozófus hétfőn Orbán Viktorral kávézott, kedden Konrád Györggyel találkozott. Lévy elmondta, miről beszélt a miniszterelnökkel, illetve azt is, mennyire nagyra tartja Iványi Gábort.

„Megfejtettem Orbán rejtélyét” – mondta Lévy, miután hétfőn kijött a Karmelita kolostorból és megejtette a kávézást Orbánnal.

Kedden Konrád Györggyel ült le, aki elmondta, a filozófus hívta fel pár hónapja, hogy elhozná az előadását Magyarországra (ez szerdán történik meg, ott leszünk, beszámolunk majd róla), Konrádot kérte meg, segítsen a szervezésben. A magyar író (Konráddal készült interjúnk itt érhető el) azt mondta, nem kötelező mindenben egyetérteni, lehet vitatkozni Lévy-vel, hiszen pont a vita volt az, amiért a filozófus elment Orbánhoz. Konrád előzetesen azt mondta, ő úgy hallotta, sok dologban nem értettek egyet a kávé mellett a felek, mégis hálás, hogy összejött a találkozó.

Lévy azzal kezdte, hogy megköszönte Konrádnak a segítséget, majd Iványi Gáborról beszélt, akit nagyszerű embernek tart, az európai értékek egyik őrzőjének, aki ellenáll a kísértésnek. Az Orbánnal folytatott megbeszéléséről azt mondta, ő – Iványival ellentétben – nem képviseli az európai értékeket,

ő azt képviseli, ami ma Lengyelországban, Olaszországban és Franciaországban is jelen van.

©

Orbán azt mondta Lévy-nek, hogy nem tudna jobban egyet nem érteni a Lévy interjúiban elhangzottakkal, a filozófus pedig azzal a feltétellel ment bele a találkozóba, hogy ellenzékiekkel és civilekkel is leült beszélgetni. Beszélgetőpartnereitől azt kérte, mondják el neki, mit üzennek a kormányfőnek.

Elmondtam Orbánnak a követeléseimet, de ezek valójában a ti követeléseitek. A demokrata magyarok követelései.

Orbán meghallgatta, de egyikük álláspontja sem változott. Azonban Lévy-nek néha olyan érzése volt, gondolataival sikerült kényelmetlen helyzetbe hoznia a magyar miniszterelnököt.

A filozófus elmesélte, harminc évvel ezelőtt már találkoztak ők ketten, Lévy François Mitterrand korábbi francia köztársasági elnök tárgyalódelegációjának volt a tagja, az volt a feladata, hogy meglátogassa a felszabaduló kelet-európai országokat, és megtudja, miben segíthetnek a franciák.

Az akkori egy teljesen más Orbán volt. Liberális, totalitarizmusellenes.

Az akkori Orbán Lévy szerint nagyon aggódott országa mentális egészségéért. „Úgy tűnt, hogy annak idején a KGB el akarta távolítani innen, most ugyanazzal a hévvel próbálja ő az FSZB-t visszahozni. Ezt tapasztaltam a kétórás találkozó után.”

©

A Lévy által felvetett orosz betüremkedésre az volt Orbán érve, Magyarország törékeny helyzetben van, szüksége van egy nem hezitáló, erős szövetségesre, ami mostanában nem az EU, hanem Oroszország.

Megkérdeztem, mire jó ez az antiszemita, kirekesztő kampány Soros és Juncker ellen. Úgy tűnt, csak önmagát ismétli, nem tudott újat mondani. Ő a ti miniszterelnökötök, nem az enyém.

Feltették a kérdést Lévy-nek, hogyan értette azt, amit már idéztünk, kicsit jobban megértette Orbánt. A filozófus azt válaszolta, talán azért érti ma már jobban a magyar miniszterelnököt, mert felfedezni vélt egyfajta személyes vonzalmat a Putyin és Erdogan felé történő közeledésben.

Orbán teljesen meggyőzött, tényleg illiberális lett. Tényleg elhiszi azt, amit mond.

Megértette, hogy az illiberális demokrácia kifejezés nem kampányeszköz, nem egy szó, hanem Orbán valódi gondolata. A kormányfő azt gondolja, az emberi jogokba vetett hit nem elsődleges elem demokráciájának. „Számára tényleg annyit jelent a demokrácia, hogy lehet választásokat tartani. Populista lett.”

A fiatal, harcosan liberális politikus halott. Vannak emberek, akikből sosem vész el a fiatal énjük. Benne az meghalt.

©

(A nap folyamán videóval is jelentkezünk az eseményről.)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Britney Spears kijött a pszichiátriáról

Britney Spears kijött a pszichiátriáról

7+ Üléses Hétvége: tesztvezetés is lesz a holnap kezdődő nagycsaládos rendezvényen

7+ Üléses Hétvége: tesztvezetés is lesz a holnap kezdődő nagycsaládos rendezvényen

Megszólalt a 27 év után felébredt nő orvosa

Megszólalt a 27 év után felébredt nő orvosa

WHO: kétéves kora előtt passzívan se üljön a gyerek a képernyő előtt

WHO: kétéves kora előtt passzívan se üljön a gyerek a képernyő előtt

Tatánál ismét bebizonyosodott, hogy nyitott sorompónál is jöhet a vonat

Tatánál ismét bebizonyosodott, hogy nyitott sorompónál is jöhet a vonat

Videó: a földrengés miatt úgy zúdult le a víz a felhőkarcolóról, mintha vízesés lenne

Videó: a földrengés miatt úgy zúdult le a víz a felhőkarcolóról, mintha vízesés lenne