szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Feljelentést tettek a triatlonszövetség több vezetője, köztük az Orbán Viktor fogorvosaként ismert Bátorfi Béla ellen gazdasági bűncselekmények, így többek közt hűtlen kezelés és pénzmosás miatt a szövetséghez tartozó sportolók – tudta meg a hvg.hu. Az ügyészség vizsgálatát azért kezdeményezték, mert szerintük az elnök Bátorfi és vele „szervezetten” együttműködő más vezetők nem tudnak elszámolni az államtól kapott (köz)pénzzel.

Kívülállók számára a triatlonon belül kitört – személyeskedésig fajuló – sportági belharcnak tűnhetett, ahogy az elmúlt hónapokban oda-vissza egymást támadta a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) vezetése és az egykori olimpikon, jelenleg edzőként dolgozó Kuttor Csaba. Ahogy januárban megírtuk, Kuttor szerint a sportág válságban van, és a szövetség menedzsmentjét okolták, amiért szerintük gyanúsan folyik ki a szervezetből a korábbinál jóval több állami támogatás. Az MTSZ-t 2014 óta a csak Orbán Viktor fogorvosaként emlegetett Bátorfi Béla vezeti, aki kérdésünkre tagadta a problémákat, szerinte a gazdálkodásuk tökéletesen rendben van, ahogy az is, hogy régi üzlettársából, Szűcs Lászlóból csinált elnöki tanácsadót.

Meglépték: feljelentést tettek az elnökség tagjai ellen

Végül nem Kuttor tett feljelentést, hanem az egyik nagykanizsai triatlon klub, méghozzá személy szerint az MTSZ elnöke, Bátorfi Béla és társai, így a tanácsadóvá emelt Szűcs és az elnökség hat tagja ellen – közölték a hvg.hu-val.

Az ügyészségnél megtett feljelentést arra alapozzák, hogy állítják: Bátorfiék az Emberi Erőforrások Minisztériumától 2016-2017. évben kapott közel 950 millió forint támogatás „legnagyobb részével számot adni nem tud”. Feljelentésükhöz több mellékletben csatolták az adatokat, bár felhívják a figyelmet arra, hogy magához a szövetséghez hiába fordultak adatigényléssel, pedig ezek közpénzt érintő, közérdekű adatok.

"Papíron" versenyre fordított pénzek?

A feljelentést tevő triatlonosok szerint „megalapozott a gyanú arra vonatkozóan, hogy Bátorfi és társai a rájuk bízott pénzeszközöket és a szövetségnek nyújtott állami támogatásokat olyan módon használták fel, hogy az nem a céljának megfelelően, hatékonyan és a közérdeknek megfelelően hasznosult”. Részletesen felsorolják, milyen milliós tételek elköltését kellene az ügyészségnek megvizsgálnia, ezek közt van „papíron verseny szervezésére fordított” pénz, de olyan hatástanulmány is, ami szerintük talán el sem készülhetett.

Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy a szövetség közel 50 millió forintért vásárolt szervert és más informatikai berendezéseket, csakhogy az állítása szerint többszörösen túlárazott készülékeket be sem üzemelték, miközben „csak a szerverrel 'eltüntetett' összeg elegendő lett volna arra, hogy a 2018-as évben is folytassák a klubtámogatási modellt”. Bátorfi Béla erre reagálva viszont állította, hogy már egy „önfeljelentés” során hatóság vizsgálta a szerverbeszerzést, és lezárták az eljárást, az eszközök pedig „hiánytalanul megtalálhatók az MTSZ telephelyén”. Ha az ügyészség komolyan veszi a triatlonosok feljelentését, akkor ez is kiderülhet, az informatikai beszerzés is szerepel ugyanis a vitatott költések sorában.

Összességében azt állítják, hogy az MTSZ vezetésének tagjai úgy gazdálkodtak a triatlonosok pénzével, ami felveti hűtlen kezelés, gazdasági csalás, pénzmosás gyanúját, ráadásul ezt százmilliós vagyoni hátrányt okozva, „szervezetten” követhették el.

A tanúként meghallgatni javasolt sportolók közt a már nyíltan Bátorfit kritizáló Kuttor Csabán kívül ott van a sokszoros Ironman-győztes, Kropkó Péter is, akivel budapesti Ironman-verseny szervezése miatt került szembe az MTSZ vezetése.

Az elnök szerint koholmány az egész, "természetesen" kampányidőszakban

„Megütközöm azon, hogy már megint valamilyen koholmányra és légből kapott rágalmakra kell reagálnom, illetve egy kitalált rémregényre. Természetesen kampányidőszakban...”- reagált a feljelentés tényére Bátorfi Béla, hozzátéve, hogy a szövetséghez egyelőre hivatalosan nem érkezett meg a feljelentés, illetve azzal kapcsolatos értesítés.

„Egyszerűen nem értem, hogy 4-5 éve értelmetlen, idő- és pénzpazarló módon miért kell már megint, valamilyen új, lejárató dologgal foglalkoznunk. Elbukott az MTSZ ellen indított tucatnyi per stratégiája, benne a hamis 60 milliós kártérítési igénnyel. Igazán nem tudom, hogy még hány hatósági vizsgálatot kérjen maga ellen a szövetség és, hogy mennyi munkaórát kell rákényszeríteni erre a szervezetre. De a cél, gondolom, a megfélemlítésünk” – tette hozzá.

Korábban az elnök itt tagadta, illetve magyarázta el, miért valótlanok szerinte Kuttorék vádjai.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Az Excelben fest elképesztő tájképeket egy idős japán férfi

Az Excelben fest elképesztő tájképeket egy idős japán férfi

Félelmetesen megy egy "amatőrrel" is a Nürburgingen a McLaren Senna - videó

Félelmetesen megy egy "amatőrrel" is a Nürburgingen a McLaren Senna - videó

Amikor még Milošević akarta megöletni Soros Györgyöt

Amikor még Milošević akarta megöletni Soros Györgyöt