szerző:
Tetszett a cikk?

Az is kiderült, hogyan állítaná meg az elvándorlást a Magyar Kétfarkú Kutya Párt. Béreket csökkentene külföldön, Romániában például 3 százalékkal. A Partizán EP-választási vitaestjén jártunk.

Vitafórumot tartott a Gulyás Márton aktivista fémjelezte Partizán Szombathelyen, az EP-választást megelőző rendezvényen részt vett:

 • Jávor Benedek (MSZP-P)
 • Rónai Sándor (DK)
 • Csillag Tamás (Momentum)
 • Turcsán Szabolcs (LMP)
 • Bana Tibor (Jobbik)
 • Kovács Gergely (MKKP)

A bemutatkozó körben:

 • Jávor azzal kezdte, hogy sajnos Magyarországon a közszolgálati média ma a Facebook és a YouTube, nem az MTVA, ezek a viták ugyanis közösségi platformokon, nem pedig az M1-en érhetőek el. Szerinte május 26-án a széthúzó vagy az összetartó Európa között kell majd dönteni, az EP-be pedig olyan politikusokra van szükség, akik már bizonyítottak. Ő az előző öt évben is képviselő volt.
©
 • Rónai azzal indított, hogy a DK célja létrehozni az Európai Egyesült Államokat, európai béreket, nyugdíjakat és családi pótlékot értve ezalatt.
 • Csillag a kivándorlók magas számával kezdett, illetve azzal, hogy a Momentum Magyarországáról majd nem kell elmenni elképzelése szerint. Megemlítette az erőteljesebb európai hadsereget és az uniós pénzügyminiszter intézményét is. Szólt arról, hogy napi kétmilliárd forint uniós pénz érkezik Magyarországra, de ennek jelentős része értelmetlen célokra megy szerinte.

Szeretnénk megállítani a pénzszórást.

 • Turcsán egy rossz hírrel kezdte: globális klímakatasztrófa közeleg. De volt jó híre is: a következő öt évben ez még megakadályozható.
 • Bana elmondta, biztonságos Európát és szabad Magyarországot szeretne, visszaállítaná a határőrséget, bér- és nyugdíjuniót követelt. Harcot hirdetett a fake news és a korrupció ellen, kifejtette, hogy a Jobbik csatlakozna az európai ügyészséghez.
 • Kovács úgy fogalmazott, az olcsó brüsszeli ebédért lenne EP-képviselő, illetve azért, hogy az olyan lényegtelen kérdésekről, mint a bevándorlás és a kivándorlás is szó essen az EP-ben. Megjegyezte, ha európai politikus lenne, bemehetne a magyar parlamentbe is, így rögvest két vágyuk teljesülne a pártnál.

Közintézményekbe is bemehetnénk, de nem mondjuk el, mit csinálnánk ott.

Gulyás Márton megkérte a jelölteket, mondjanak három olyan intézkedést az EP részéről, amivel egyet tudnak érteni az elmúlt öt évből, aminek örültek politikusként. Hosszú csend vezette fel a válaszokat, több átfedés is volt az elhangzottak között, de például: Jávor kiemelte többek között az energiapolitika terén tett biztonsági intézkedéseket, a közérdekű bejelentők védelmét (óriási siker, amit elértem – mondta) és az energiahatékonyság ügyét.

Csillag a roamingdíjak eltörlését, a kisebbségek védelmét (sokkal jobb ma kisebbségnek lenni, mint öt éve – mondta), illetve a műanyagok feldolgozását említette. Bana a korrupció elleni küzdelmet hozta fel (magam is úgy gondolom, büntetni kell azokat a kormányokat, akik ellopják az uniós pénzeket – mondta), a Frontexet emelte ki, valamint nem teljesen illet ide, de azt mondta:

Orbán százezreket tett migránsokká más országokban, azért fogok harcolni, hogy ezeket az embereket hazahozzam.

 

©

Rónai a jelenlegi DK-s képviselők (Molnár Csaba és Niedermüller Péter) elért eredményeit emelte ki, valamint üdvözölte az elképzelést, hogy jogállami kritériumokhoz kötnék az uniós támogatásokat. Turcsán a nemrég elfogadott internetszabályozást mondta, amivel jobban védik a felhasználókat, illetve ő is a kisebbségvédelmet tette hozzá. Kovács Gergely pedig arról beszélt:

Senki nem akar Magyarországon letelepedni menekültként, ezért kerítés helyett felüljáró kellene a határra.

Valamint – megakadályozandó az elvándorlást, ösztönözve a hazatérést – béreket csökkentenének külföldön, Ausztriában 75, Németországban 70, Romániában 3 százalékkal.

Gulyás személyes kérdéseket is feltett a jelölteknek.

Jávornak azt, mit ér egy magyar képviselő az EP-ben, ha a paksi atomerőmű bővítése, illetve annak megakadályozása a célkitűzés. Az MSZP-P jelöltje azt mondta, ebben a kérdésben szinte semmit, mert ez tagállami hatáskör, ezért van szükség az általa is sürgetett energiaunióra, az EP sokat tehet a jogalkotás terén. Kovácstól azt kérdezte Gulyás, az európai fizetésüket is közösségi célokra ajánlanák-e a kutyapártos politikusok.

Persze, ha nekünk több pénzünk lesz, mindenkinek több pénze lesz.

 

©

Banához az volt a kérdés, hogyan tudja garantálni a Jobbik, hogy a most kijutó képviselői nem jutnak hasonlóan botrányos sorsa, mint azok, akik korábban az EP-ben dolgoztak (lásd: Szegedi Csanád, Kovács Béla, vagy épp a Fidesz közelébe sodródott Morvai Krisztina). A jobbikos politikus szerint ezek a képviselők már eltávolodtak a párttól, a mostani listaállítás során a fő szempont az volt, hogy a mandátumot nyerő politikusok valóban a pártot képviseljék. A Jobbik politikusai eddig függetlenként dolgoztak, azonban most Bana azt mondta, szeretnének frakcióhoz csatlakozni, zajlanak a tárgyalások – de egyelőre nem mondott többet.

Csillagtól megkérdezte Gulyás, a szavazók megtévesztésének számít-e az, hogy a Momentum azzal kampányol, uniós pénzt csak kórházakra, iskolákra és munkahelyek teremtésére lehessen költeni, holott ezt jelenleg nem lehet megtenni. A Momentum politikusa azt mondta:

Ez csak egy kampányszlogen, mindenki olvassa el a programunkat, ott le van írva bővebben.

Hozzátette: azon dolgoznak, hogy elérjék a kampányszlogenként megfogalmazott céljukat, de ezt távlati kitűzésként említette.

Az LMP jelöltjét a Sargentini-jelentésről kérdezték. Turcsán azt mondta, képviselőjük azért nem szavazta ezt meg, mert Orbánt nem az EU-ban, hanem itthon kell legyőzni, ráadásul nem szabad Orbánt egész Magyarországgal azonosítani. A vita ezen pontján Kovácsnak maradt még öt másodperce az órán, így azt mondta:

Hogy a Fidesz is képviseltesse magát az eseményen, csak annyit szeretnék mondani, hogy Soros.

A vitában a hvg.hu is kérdezhetett, arra voltunk kíváncsiak többek között, hogy:

 • mi a jelöltek véleménye Manfred Weberről, miután Orbán azt mondta, a német néppárti politikus alkalmatlan csúcsjelöltnek, illetve
 • voksolnának-e a jelöltek EP-képviselőként Magyarország szavazati jogának felfüggesztésére?

 

Képek és videó: Kaufmann Balázs / HVG

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az egyik legjobb alap a luxustuninghoz a Mercedes S 63 AMG Coupe

Az egyik legjobb alap a luxustuninghoz a Mercedes S 63 AMG Coupe

207 újabb áldozata van a koronavírusnak, 3,36 millió embert beoltottak

207 újabb áldozata van a koronavírusnak, 3,36 millió embert beoltottak

Ez lehet a következő nagy filmes szenzáció

Ez lehet a következő nagy filmes szenzáció