szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?

„A büntetőeljárás ismeretlen tettes ellen zajlik, tömegszerencsétlenséget okozó vízi tömegközlekedés veszélyeztetése címén” – jelentette a rendőrség. Kiderült, a baleset után tíz perccel jelentették csak a hatóságoknak, hogy mi történt a Dunán.

Pál Adrián rendőr alezredes a BRFK csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján először röviden ismertette az eddig történteket:

 • 21:05-kor történt a baleset,
 • a bejelentés tíz perccel később, 21:15-kor érkezett meg a hatóságokhoz,
 • 35 fő volt a Hableányon, a magyar személyzet két fő, 33 dél-koreai,
 • 7 embert kimentettek, három különböző kórházba szállították őket,
 • 7 holttestet találtak, 2 embert azonosítottak eddig,
 • 21 embert keresnek még mindig,
 • az összes vízi mentő és mind a 15 hajó részt vesz a keresésben,
 • Pál kiemelte a civilek segítségét.

A rendőrség büntetőeljárás keretében vizsgálja a baleset körülményeit.

Pál elmondta, a körülmények nem segítik a mentést, esik az eső, árad a Duna. Lejátszottak több olyan felvételt is a sajtótájékoztatón, ami a balesetkor készült. Megtudtuk:

a Hableány 7 másodperccel az ütközés után az oldalára borult és elsüllyedt. Az nem derült ki, a vészjelzést ki adta le a hatóságoknak tíz perccel a baleset után.

 

©

Az előttük álló feladatokról elmondta:

 • a legfontosabb az emberélet mentése, a keresés,
 • második a roncs kiemelése,
 • a harmadik a büntetőeljárás.

Palotai Zsolt Gábor tűzoltó ezredes arról beszélt, a gyors sodrás miatt kiterjedt területen keresik az eltűnteket, még most is a Duna egész folyamán kutatnak. A roncsok mellett pontont építenek ki a katasztrófavédők, innen merülnek majd a búvárok az elsüllyedt Hableányhoz. A kiemelés akár napokig is eltarthat. A roncsokat szonárral találták meg hajnal 1 után nem sokkal.

Keressük a kiemelés lehetőségeit – mondta.

A koreai nagykövetséggel folyamatosan kapcsolatban vannak a hatóságok, a rendőrség azt kérte, aki tud bármit, jelentkezzen, hátha tud segíteni a nyomozásban. A rendőr alezredes minden hatóság nevében részvétét fejezte ki.

Kérdésre válaszolva a hatóság tagjai elmondták: a hét elhunyt dél-koreai, a magyar legénység tagjai az eltűntek között vannak nyilvántartva. A nagy hajó legénységét már kihallgatták. A búvárok még mindig a vízben vannak, nem lehet tudni, a hajótestben lehetnek-e holttestek.

Arról, mi okozta a balesetet, a rendőrség nem mondott semmit egyelőre. A Viking kapitánya ukrán állampolgár, ez is kiderült, nagy tapasztalattal rendelkezett, mondta a rendőr alezredes.

A büntetőeljárás ismeretlen tettes ellen zajlik, tömegszerencsétlenséget okozó vízi tömegközlekedés veszélyeztetése címén – jelentette ki a rendőr ezredes.

22 nő, 1 gyermek, 12 férfi tartózkodott a hajón, de a rendőrség nem erősítette meg, hogy az elhunytak között gyermek és idős ember is van.

 

Percről percre tudósításunkat ITT találja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!