Pedagógusok: A kormány felrúgta a stratégiai megállapodást, ősztől többnapos sztrájk jöhet

Pedagógusok: A kormány felrúgta a stratégiai megállapodást, ősztől többnapos sztrájk jöhet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ősztől akciósorozatot indít a Pedagógusok Szakszervezete, mert az eddigi tárgyalások szerintük nem vezettek eredményre.

Eddig tárgyaltunk, ősztől akciósorozatot hirdetünk

– jelentette be a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Szabó Zsuzsa a szakszervezet tanévzáró sajtótájékoztatóján. Szabó az Országos Vezetőség közelmúltban hozott döntésére hivatkozva azt mondta: a megyei elnökökből álló testület annak közlésére hatalmazta fel az elnököt, hogy a PSZ – a további tárgyalásokat fenntartva – ősztől akciósorozatot indítson. A sajtótájékoztatón elhangzott: mindezt az tette szükségessé, hogy a PSZ sem a kormány által a parlamentnek benyújtott állami költségvetésről szóló törvényjavaslatban, sem a nemzeti köznevelésről szóló törvény módosításában nem látja követeléseinek teljesülését. (A PSZ korábban azt követelte, hogy a pedagógusok már idén szeptembertől kapjanak béremelést, csökkentsék az óraszámokat, a mindenkori minimálbérhez kössék a vetítési alapot, mérsékeljék a többletterheket és legyen kiszámítható a jogalkotás).

A PSZ szerint a jövő évi állami költségvetési törvényjavaslatban sincs meg a pedagógusok béremelésének fedezete. A PSZ az általa megszervezett 2016-os sztrájk után nem riad vissza az újabb munkabeszüntetéstől sem. Kérdésre válaszolva az elnök azt mondta: a sztrájk akár többnapos is lehet. A 168 Óra kérdésére Szabó Zsuzsanna arról is beszámolt, hogy jelentős sztrájkalapot hoztak létre, "amellyel pótolni tudják azoknak a pedagógusoknak a bérét, akik a sztrájk miatt fájó összegektől eshetnének el".

A Pedagógusok Szakszervezete legutóbb épp a napokban kezdeményezte a Köznevelési Érdekegyeztető Tanács újabb ülésének összehívását: erre az Emmitől kapott válasz szerint június 20-án kerül sor, tehát a PSZ – az akciók meghirdetésével párhuzamosan – nem mond le a további tárgyalásokról sem.

A sajtótájékoztatón szó volt a PSZ és az Emmi 2019 márciusa végén megkötött stratégiai megállapodásáról is. Miután a kormány 2019. június 12-én egyeztetés nélkül nyújtotta be a nemzeti köznevelésről szóló törvény módosítását, amelynek jelenlegi szövegét a PSZ csak az Országgyűlés honlapjáról ismerte meg, az elnök újságírói kérdésre azt válaszolta:

ezzel a kormány "felrúgta" a stratégiai megállapodást.

Hozzászólások