szerző:
Szlavkovits Rita

Bár hivatalosan egyelőre nem fővádlott Czeglédy Csaba abban a perben, amely az ő cégével összefüggő ügyben indult, a politikus eljött a tárgyalásra, amelyről azonban kiküldték. A hétfői szegedi ülésen az is kiderült, hogy a vádlottak közel fele egyezséget kötne a bírósággal.

„Hárman együtt sétáltunk folyosón és méregettük egymást, majd az ügyész nyilatkozott a tanúnak” – utalt a per szürreális mivoltára Czeglédy Csaba, miután nélküle, de megkezdődött az a büntető per, ami a szombathelyi szocialista politikus cégének tevékenysége miatt indult. A politikus arra célzott a folyosói jelenettel, hogy ugyanott sétálgatott ő maga, aztán az ügyész, akit ő feljelentett, és most emiatt nem képviselheti a vádat, valamint az újságíró, aki tudósítóként jelentkezett be, miközben tanúként is érintett a büntetőügyben.

A perben egyébként fővádlott azért rekedt kint a folyosón, mert az európai parlamenti választásokon jelöltként szerepelt a Demokratikus Koalíció listáján, és mentelmi joga okán megszüntették ellene az eljárást. Így most a Szegedi Ítélőtábla fog dönteni, hogy miként emelnek ismét vádat ellene.

Tucatnyian voltak kíváncsiak a perre, így egy külön helyiséget nyitott ki a Szegedi Törvényszék azok számára, akik nem fértek el a teremben, ők képernyőn keresztül követhették az eseményeket. Czeglédy Csaba és ügyvédje a hallgatóságnak fenntartott sorban hallgatták volna a tárgyalást, de Tóth Tibor, a bírói tanács elnöke figyelmeztette, hogy a védelem később tanúként idézné a bíróság elé, ezért nem tartózkodhat a teremben, de még a külön helyiségbe sem mehetett be, mert a tanúk más vallomásait nem hallhatják. Igaz, meghallgatásokra még nem került sor, egy darabig még nem is fog, de jobbnak látta a bíró, ha rögtön az elején tisztázza ezt, Czeglédy Csaba pedig nem is tiltakozott, kivonult a tárgyalóból. Így alakulhatott, hogy az ügyben leginkább érintettek kint várakoztak a folyosón, miközben megkezdődött az eljárás.

„Az ötvenes éveket idézné, ha úgy folytatná ellenem a tárgyalást a bíróság, hogy az ügyészség még vádat sem emelt ellenem” – tette hozzá Czeglédy.

Februárban emelt vádat a Csongrád Megyei Főügyészség a Czeglédy Csabát a bűnszervezet fejének tartó bűnügyben, de végül úgy alakult, hogy a politikus ellen megszüntették az eljárást, mert mentelmi jog védte a szombathelyi szocialista politikust. Több fordulatról is írt a hvg.hu itt és itt is, amelyből az derült ki, hogy nem csak a politikai fordulatok, de a tavaly nyár óta hatályos, új Büntető Eljárás új szabályai is akadályozták az ügyészség forgatókönyvét az ügyben.

Korábban a védelem is kifogásolta, hogy miért Szegeden tárgyalják az ügyet, holott a legtöbb vádlott éppen az ország másik felén lakik, számukra nagyon macerás az örökös utazgatás. Tóth Tibor, bíró a tárgyalás elején rögtön megpróbálta tisztázni, hogy miért megalapozottan jelölték ki a Szegedi Törvényszéket az ügy lefolytatására. A bíró a jogszabályokra hivatkozva elmondta, hogy a nyomozati cselekmények helyszíne szerint egyértelműen a szegedi hatóságok illetékessége a mérvadó, de a vádlottak egy része is itt él. A másik vitatott kérdés, az maga a bíró személye volt, több felvetés szerint őt ki kellett volna zárni az ügyből. Tóth leszögezte, hogy egy, az üggyel ugyan kapcsolatos végzést valóban hozott, de az még 2015-ben volt, más esetekre hivatkozva támasztotta alá ennek jogszerűségét.

Jelenleg ott áll az ügy, hogy a Szegedi Ítélőtáblának kell végül döntenie abban, hogy mi lesz a sorsa Czeglédynek. Vélhetően ősszel fognak összeérni a tárgyalás szálai, ugyanis hétfőn a vádirat ismertetése után megkezdték az új Büntető Eljárás szabályai szerint az úgynevezett előkészítő ülést. A mostanra kitűzött négy tárgyalási napon kiderül, hogy mely vádlottak tudnak kiegyezni a vádpontokkal, azaz kik, milyen bűncselekményeket ismernek el, és fogadják el a büntetést. Amennyiben megállapodnak, akkor az ő esetükben ítélet születhet, akikkel nem állapodtak meg, azok esetében tűzik ki a tárgyalási napokat, amelyek időpontja akár az év végére is tolódhat. A jelenlegi tárgyalásról hiányzik hat vádlott, az ő pótelőkészítő ülésükre is ősszel kerülhet sor, és addigra vélhetően a Szegedi Ítélőtábla is meghozza a döntését Czeglédy Csabával kapcsolatosan.

Az ügyész a hétfői előkészítő ülésen a vádat ismertette, ezzel lényegében el is ment a nap. A vádiratból kiderült, hogy Czeglédy Csaba cége, a Humán Operátor Zrt-n kívül, nyolc iskolaszövetkezet, és a közvetítő cégeken keresztül építették ki azt a céghálózatot, amelyek a vád szerinti milliárdos költségvetési csalást végrehajtották. A húsz vádlott között cégvezetők, gazdasági vezetők, könyvelők, iskolaszövetkezeti vezetők vannak.

A hétfői előkészítő ülésen az ügyész ismertette a vádirat után azt is, hogy néhányan egyezséget kötöttek, így lényegében a vádlottak fele elfogadta a 1-4 éves börtönbüntetést, néhány esetben úgy, hogy azt nem lehet a későbbiekben sem csökkenteni. Ez csak azért is érdekes, mert a húsz vádlottból tizenötöt a bűncselekményekkel úgy vádolták meg, hogy azokat bűnszervezetben követték el, így a legjobb esetben is, ha a bíróság a közép mértéket tartja, akkor 10-12 év börtönt jelenthet. A tizenhat - huszadrendű vádlottakat ezzel nem vádolták, ők az egyezségi ajánlatuk esetén már a felajánlott büntetési tétel felének letöltése után is szabadulhatnak. Ez azt jelenti, hogy a vádlottak közel felével viszonylag rövid idő alatt megállapodhat a bíróság. A hétfői ülésről azonban hatan hiányoztak, nekik pótelőkészítő ülést kell majd tartani ősszel. Tehát ha minden jól megy, akkor az előkészítő ülések után, a bíró szerint legelőbb decemberben kezdődhet a tárgyalás. Addigra, feltehetően, Czeglédy Csaba is a vádlottak padjára ül.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egy lépésben 20%-kal javíthat az akkumulátorokon a Bosch

Egy lépésben 20%-kal javíthat az akkumulátorokon a Bosch

Tévéműsor soha annyi Emmy-jelölést még nem kapott, mint most a Trónok harca

Tévéműsor soha annyi Emmy-jelölést még nem kapott, mint most a Trónok harca

Itt a főszezon, de a fonyódi strand továbbra is fel van túrva

Itt a főszezon, de a fonyódi strand továbbra is fel van túrva

Meghalt az ember, aki sokat tett azért, hogy az ön számítógépe is nagyobb biztonságban legyen

Meghalt az ember, aki sokat tett azért, hogy az ön számítógépe is nagyobb biztonságban legyen

Adóhivatalból lopták el a hackerek több millió bolgár adatát

Adóhivatalból lopták el a hackerek több millió bolgár adatát

Kiderült, milyen erős lesz a Samsung Galaxy Note10

Kiderült, milyen erős lesz a Samsung Galaxy Note10