Ordított a pópa, kikergette a kórust a templomból Székesfehérváron

Ordított a pópa, kikergette a kórust a templomból Székesfehérváron

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Kisebb botrány történt a székesfehérvári szerb ortodox templomban rendezett szombati koncerten.

Ordibálással zavarta meg a székesfehérvári szerb ortodox templom pópája a Múzeumok Éjszakáján, szombaton rendezett koncertet - írja az Index, amely azt is közli, mi történt: a pópa a kórus fellépése alatt kizavarta az oltár mögül az ott várakozó női kórustagokat, aztán az egyházközség vezetője szerint a másik kórus vezetőjét is meg akarta támadni.

Sándorovits László, a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a Szerb Ortodox Egyházmegye és Szerb Ortodox Egyházközség vezetője a lapnak azt mondta,

Sajnos ami megtörtént, megtörtént, és amit a kórusvezetők elmondtak, az mind igaz.

A botrány szombat este történt, arról egy Facebookon írt bejegyzésben számoltak be először. E szerint a pópa jelentős késéssel érkezett meg a templomba, majd egy ponton hátrament az oltár mögé a női kórus tagjaihoz, minősíthetetlen hangon ordibálni kezdett velük, majd kizavarta őket a templomból. A bejegyzésben arról is beszámoltak, hogy a pópa eközben azt kiabálta, a női kórus tagjai „félmeztelenül ugráltak az oltáron".

"A pópa valamiért azt érezte, hogy be kell mennie az ikonosztáz mögé, ahová a Vox Mirabilis tagjai visszavonultak a fellépésük után. Utánuk ment, és minősíthetetlen stílusban kizavarta őket, a zsúfolt templom közönsége előtt" - mondta az Indexnek Bubnó Tamás, a Szent Efrém Férfikar művészeti vezetője.

Zemlényi Katica, a Vox Mirabilis Kamarakórus vezetője azt mondta, „a parókus úr minden alkalommal ott van, ő szokta átadni a virágot, ugyanúgy történt minden, ahogy eddig is, egyetlen dolgot kivéve: a pópa úr nem volt megfelelő állapotban."

Sándorovits erről azt mondta, "ezzel a pópával az igazat megvallva korábban is voltak már problémák, épp azért helyezték át az én egyházmegyémbe, mert én kézben tartom a dolgokat, és én meg akarom menteni ezt az embert.”

A "félmeztelen ugrálás" kapcsán is tisztázták a helyzetet. Sándorovits szerint a női kórustagok teljesen megszokott fellépőruhában voltak, sőt, még a vállukat is eltakarták kendőkkel.

Bubnó azt mondta, a történtek ellenére „végül felhozták a meccset”, Zemlényi Katica pedig arról számolt be: semmiféle jóvátételt nem várnak, és a város polgármestere is bocsánatot kért tőlük az ügy miatt.

Hozzászólások