szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Északkeletről masszív front érkezett Magyarországra, a vihar rövid idő alatt komoly károkat okozott, kora estig ezernél több segélyhívás érkezett, a vasúti közlekedés is akadozik, több tucat településen nincs áram.

Sűrű villámlással, jégesővel és felhőszakadással törtek be a zivatarok Magyarországra - jelentette az Időkép csütörtök délután. A front északkeletről érkezett, de már az Alpokalján is alakulnak a zivatarok, szintén jégesővel. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint a nap folyamán az egész országban várhatók zivatarok. Hevesebb kísérőjelenségekre, viharos szélre, nagyobb méretű jégre, felhőszakadásra, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kell készülni. Ezekben a megyékben másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Farkasfán például így csapott le a vihar:

 

©

Az Időkép több olvasója arról számolt be, hogy diónyi jégeső esik, máris komoly károkat okozva.

Autókra, házakra dőltek fák

Ezt megerősíti a Katasztrófavédelem tájékoztatása is, miszerint rövid időn belül több mint hatszáz bejelentést kaptak a zivatarok okozta károk miatat. Autókra, családi házakra, főutakra és villanyvezetékekre dőltek a fák; több ház tetőszerkezetében tett kárt a vihar.  Jelezték: Magyarország északkeleti és nyugati területein első-, illetve másodfokú riasztás van érvényben.

Egyre több videó érkezik a vihar pusztításáról

Nagykállónál szupercella alakult ki...

...Mátészalkán monszun volt:

... és Kisvárda is elesett:

 A vasúti közlekedés is akadozik

Az észak-keleti országrészbe betörő vihar több helyen okoz fennakadást a vasúti közlekedésben - közölte a Mávinform csütörtök délután az MTI-vel. Kisvárda és Pátroha között több helyen fák dőltek a felsővezetékre, illetve Ajak megállóhelynél a vihar az egyik vágányra döntötte a kerítést, ezért ott szünetel a forgalom. A záhonyi vonal távolsági vonatainál 60-120, esetenként 120-180 perccel lehet hosszabb a menetidő. Nyírgelse és Nyírbátor, valamint Fehérgyarmat és Kocsord között szünetel a forgalom, mert fa dőlt a vágányra. A Debrecen-Fehérgyarmat szakaszon 60-90 perccel hosszabb lehet a menetidő.

©

Abaújszántó és Hidasnémeti között a lezúduló eső elmosta a vágányt, szünetel a forgalom. A Miskolc-Hidasnémeti vonalon biztosítóberendezési hiba miatt 20-40 perccel hosszabb a menetidő. Novajidrány és Hidasnémeti között dolgoznak a helyreállításon a szakemberek.

Görögszállás és Rakamaz között meghibásodott a biztosítóberendezés, ezért ezen a szakaszon lassabban közlekednek a vonatok. A szakemberek megkezdték a hiba elhárítását. Ez idő alatt a Miskolc-Nyíregyháza vonalon utazóknak 15-25 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk - fejtették ki.

Amennyiben utazni készül, indulás előtt érdemes megnézni a Katasztrófavédelem viharjelzőjét, amely délután háromnegyed négykor Hortobágy térségében mutatott másodfokú viharjelzést.

Szabolcs sínylette meg leginkább a vihart

Lakóházakra és középületekre dőlt fák, kitört villanyoszlopok és leszakadt vezetékek eltávolításához kérték a tűzoltók segítségét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére csütörtök kora délután lecsapó vihar miatt - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság megbízott szóvivője az MTI-vel. Dudás Szilvia elmondta, a legnagyobb pusztítást Kisvárda környékén okozta a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső és az orkánerejű szél. Autókra, középületekre, családi házakra, főutakra és villanyvezetékekre dőltek fák, épületek tetőszerkezetében tett kárt a vihar, több út pedig járhatatlanná vált.

Ezer segélyhívás érkezett

Kora estig több mint ezer segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem megyei ügyeletére, néhány településen belül egyszerre több mint tíz riasztás érkezett a tűzoltókhoz - ismertette. Hozzátette, az egységek megfeszített munkával folyamatosan dolgoznak a viharkárok felszámolásán.

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét fél kettőkor érte el a zivatar helyenként jéggel és óránkénti 60-90 kilométeres viharos széllel, a térségben legalább harminc milliméter eső esett. Bökönyben kémény dőlt rá egy családi ház tetejére, Nyíregyházán garázsokba folyt be az esővíz, Nyírlugoson fa dőlt egy lakásra és a ház lakóját elzárta a külvilágtól, Gyulaházán tornaterem, Kisvárdán pedig középiskola tetejét vitte le a szél.

Ajaknál kamion borult az árokba, a sok eső miatt Kékcse környékén járhatatlanokká váltak az utak, több útszakaszt pedig fakidőlések miatt kell lezárni. Útra borult fák akadályozzák a közlekedést Kisvárda körzetében a 4-es úton, Járminál a 49-es, Nyírmadánál a 41-es úton, valamint többek között Baktalórántházánál és Ramocsaházánál is.

A határforgalom is leállt

A rendőrség azt közölte, hogy a vihar okozta áramszünet miatt szünetel a határforgalom a magyar-ukrán határon, a beregsurányi és a lónyai, valamint a magyar-román határon a vállaji közúti határátkelőhelyen.

A Szabolcs Online beszámolójában azt írta, a vihar a Kisvárda-Anarcs-Szabolcsbáka-Gemzse-Ilk-Vásárosnamény vonalon okozott nagy károkat. Nyíregyházára cseresznye méretű jéggel kísért heves zivatar csapott le, Nyírkarászon a templom tetejét bontotta meg a szél, Mátészalkán pedig az állatmenhely épületét tette tönkre a vihar.

Több mint 70 településen nincs áram

A csütörtöki vihar miatt több mint hetven Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen nincs áramszolgáltatás - közölte az E.ON szóvivője az MTI-vel. Varga Ivett elmondta: jelentős károkat okozott a vihar az áramhálózatban, az erős szél több településen villanyoszlopokat tört ki és elektromos vezetéket szakított le. A városok közül Kisvárdán, Mátészalkán, Nagyecseden, Vásárosnaményban és Dombrádon, a kisebb községek közül például Kocsordon, Ajakon, Ófehértón és Bátorligeten nincs áram. Egy-egy hálózati szakasz több pontján keletkeztek károk, amelyek kijavítására a szolgáltató a szomszédos megyékből csoportosít át szakembereket, és szerződéses partnereket is bevon a kármentesítésbe - tette hozzá Varga Ivett.

Komoly károk Hajdú-Biharban

Tetőket rongált meg, fákat döntött ki a vihar csütörtök délután Hajdú-Bihar megyében - közölte a megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-vel. Papp-Kunkli Nóra elmondta: az óránkénti 80-90 kilométeres széllel érkező vihar a legnagyobb károkat - a szabolcsi - Bökönyben, valamint Létavértesen, Hajdúbagoson, Pocsajban és Hajdúnánáson okozta. Az esetek hetven százalékában fák dőltek ki. A szél tetőszerkezeteket is megrongált, a tűzoltók fóliával védték a házakat.

Hajdúbagoson villám csapott egy családi ház kéményébe. A legnagyobb kár Létavértesen keletkezett, ahol egy tizenöt méter magas platánt tépett ki gyökerestül a vihar. A fa maga alá temetett három parkoló autót, és rádőlt a templom melletti vendégház tetejére is. .

(Borítókép: Időkép / Zomborszky József felvétele) 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itt a vége? Úgy tűnik, megállt a nagyvárosi albérletek drágulása

Itt a vége? Úgy tűnik, megállt a nagyvárosi albérletek drágulása

Villámcsapások öltek meg több túrázót a lengyel Tátrában

Villámcsapások öltek meg több túrázót a lengyel Tátrában

Máig nem tudni, Orbán miért nem küldött gyásztáviratot Heller Ágnes halálára

Máig nem tudni, Orbán miért nem küldött gyásztáviratot Heller Ágnes halálára

Kubatov Gábor elmondta, kik nem értik a foci lényegét

Kubatov Gábor elmondta, kik nem értik a foci lényegét

9000 forintos rezsiutalványt kapnak a nyugdíjasok

9000 forintos rezsiutalványt kapnak a nyugdíjasok

Az Alapvető Jogok Biztosához fordul A Város Mindenkié a kilakoltatott budafoki idős férfi miatt

Az Alapvető Jogok Biztosához fordul A Város Mindenkié a kilakoltatott budafoki idős férfi miatt