szerző:
Zelki Benjámin
Tetszett a cikk?

Szombaton a Római-parton megmutatták a budapestiek, hogy elementáris igényük volna arra, hogy sokkal több kapcsolatuk lehessen a folyóval. És arra, hogy ingyen strandolhassanak.

A Város és Folyó Egyesület (Valyo) és a Fák a Rómain Civil csoport közösen szervezett egynapos teszt-fürdőzést szombat délutánra a Római-partra, ahol az óbudai önkormányzat nemrégiben hozott döntése alapján jövőre hivatalos szabadstrandot épít.

A civilek egy ötnapos építőtábor során alkották meg a fürdésre alkalmas partszakasz kellékeit, építettek egy őrtornyot, és egy sajátkészítésű kacsamintás bójasort jelöltek ki, ameddig biztonságosan be lehet merészkedni a folyóba.

A tesztfürdőzésen jelen volt a vízirendőrség és a mentők is, akik vigyáztak a biztonságra.

A Facebookon 369-en mondták biztosra a részvételt a szombat délutáni fürdőzésen, és több mint kétezren érdeklődtek. Nehéz megítélni, hogy hányan voltak jelen, de bizonyára sok százan, a fürdőzők teljesen megtöltötték a partszakaszt.

Még tilos a fürdőzés, de a vízminőség ezt már nem indokolja

De miért olyan nagy dolog az, hogy fürdeni lehet a Dunában? A folyó fővárosi szakaszán 1973-ban tiltották meg a fürdőzést a jelentősen megromlott vízminőség miatt. Most azonban már az összes hivatalos mérési eredmény azt mutatta, hogy a vízminőség kiváló, a Duna fürdésre alkalmas. Még a legutóbbi, júniusi is, amely a mindenféle hordalékot magával cipelő áradás idején készült.

Noha a természetes föveny miatt biztos, hogy a Római az egyik legalkalmasabb helyszín arra, hogy budapesti szabadstandnak adjon otthont, van más helyszín is a fővárosban, amely potenciálisan alkalmas lehetne fürdőzésre.

©

Például Újpest egy szakasza vagy a Népsziget, de van egy természetközeli partszakasz Budafok-Tétényben is, illetve a Közvágóhídtól délre található kihasználatlan Dunapart is, ahova az olimpiai létesítményeket szerette volna telepíteni a kormány.

Korábban a Kopaszi-gátnál is volt még egy remek terület, ahol hivatalosan ugyan nem engedélyezték, mégis sokan fürödtek. Amióta azonban elindult Garancsi Istvánék ingatlanberuházása, a szakaszt körbekerítették.

Nagyon megérdemelné Budapest

Az, hogy civil csoportok fogtak össze, és hogy sok száz látogató elment már az első alkalommal is, egyértelműen mutatja a budapestiek létező, és a politika által egyáltalán figyelembe nem vett igényét arra, hogy több zöldterület szeretnének, több olyan helyet, ahol érintkezni lehet azzal a hatalmas folyóval, amely a várost kettészeli.

Ingyen, természetes környezetben, fogyasztási kényszer nélkül.

A Szabadság híd birtokbavétele, és az azóta rendszeressé tett nyári hétvégi lezárása óta ez volt az első olyan alkalom, ahol a budapestiek megmutatták ezt az igényüket.

©

Üzenet a várospolitikának

A városlakók ezzel a budapesti városvezetésnek, illetve a kormány Budapest-politikájának is üzentek, amely évek óta pont az ellenkező irányba halad.

Egyre több helyen vágják ki a fákat, alakítanak közparkokat és rekreációs területeket a kormányzati nagyprojektek célterületévé, elég, ha a Liget-projektre, az Orczy-parkra, vagy a Dagály fürdő területén felhúzott Duna Arénára gondolunk.

És ezt a sort gazdagítja a Kopaszi-gáton elkerített Duna-szakasz is. És végre egy a másik irányba tett, nagyon üdvözlendő lépés az óbudai önkormányzat döntése a szabadstrand kialakításáról.

©

A Római-part pedig éppen az a terület, amelyet már-már feláldoztak volna bizonyos politikai-üzleti érdekeknek, de úgy tűnik, hogy a határozott civil ellenállás hatására végül megmenekült.

Európa legszuperebb folyópartja lehetne a Római

Nem épült, és egyhamar nem is épül mobilgát a Rómain. A helyi civil közösség úgy döntött, maguk veszik kezükbe a Római-part sorsát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Duma Aktuál: Amikor a kínai orvoslás és Vajna Tímea fánkja találkozik

Duma Aktuál: Amikor a kínai orvoslás és Vajna Tímea fánkja találkozik

Szinte eltűnt a munkanélküliség, csak a fiatalok vannak bajban

Szinte eltűnt a munkanélküliség, csak a fiatalok vannak bajban

Holnap megmutatják az androidos telefont, melyet 2020 etalonjának gondol a Vivo

Holnap megmutatják az androidos telefont, melyet 2020 etalonjának gondol a Vivo