szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mert a törvényeket be kell tartani.

Ahogy hétfőn megírtuk, az Egyesült Államokban – több mint kétéves felülvizsgálatot és önfelmérő folyamatot követően – 2023-ig meghosszabbították a CEU akkreditációját. Vagyis az intézmény továbbra is kiadhat amerikai diplomát.

Úgy tűnik azonban, hogy ezt a közeljövőben Magyarországon biztosan nem teheti meg. Legalábbis ez derül ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszából, amit Szél Bernadett írásbeli kérdésére adott. A független ellenzéki képviselő azt tudakolta, hogy a CEU 2019. január 1-je után is felvehet-e diákokat az amerikai diplomát adó képzésire.

Gulyás Gergely így reagált:

A Kormány kiemelt célja, hogy a hazai felsőoktatás folyamatosan magas színvonalon működjön, ezzel hozzájárulva Magyarország további fejlődéséhez. Az Ön által pártfogolt egyetem számára a magyar törvények szerinti működés feltételei ma is biztosítottak. Magyarországon egy másik ország diplomáját az a külföldi egyetem adhatja ki, amely mind intézményként, mind képzései tekintetében állami akkreditációval rendelkezik, és az adott országban tényleges, felsőoktatási fokozatot adó képzést nyújt. Ezeket a feltételeket minden Magyarországon külföldi diplomát adó egyetemnek be kell tartania.

Bár a CEU-nak élő megállapodása van a New York állambeli Bard College-dzsal, az állam oktatási hivatala pedig igazolta, hogy a CEU tényleges oktatást folytat, a magyar kormány továbbra is elzárkózik attól, hogy engedélyezze az intézménynek az amerikai diplomák kiadását. Ezért azokat az egyetem a következő évtől Bécsben fogja kiadni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dercsényi Dávid Itthon

Örömében tapsikolt Bécs, amikor a CEU bejelentkezett nála

Fél másodpercig töprengett talán Bécs polgármestere, amikor a CEU rektora felvetette neki, mit szólna, ha az egyeteme átköltözne a városába. A mindkét félnek előnyös ügylet sok millió euró bevételt jelent, amitől Budapest így elesik. Megismertük a CEU Bécsbe költözésének verzióját az osztrák főváros szemszögéből.

Megint lefújták a női hokivébét, a magyarokat is érinti a döntés

Megint lefújták a női hokivébét, a magyarokat is érinti a döntés

Mécsesekkel emlékezett az ellenzék a járvány 25 000 áldozatára a parlamentnél

Mécsesekkel emlékezett az ellenzék a járvány 25 000 áldozatára a parlamentnél

Rendszeresen megverte és ki is rabolta idős édesapját egy férfi Érden

Rendszeresen megverte és ki is rabolta idős édesapját egy férfi Érden