szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?

Esterházy Pétert nem kell tanítani, mert kultúraromboló – mondta a Horthy-rajongó, zsidózó Takaró Mihály.

Magyar kultúra tegnap, ma, holnap címmel tartott plenáris előadást Takaró Mihály irodalomtörténész a 28. Jókai Mór Nyári Egyetemen Komáromban a múlt héten – írja az Új Szó. A rendezvénynek külön aktualitást adott, hogy a hvg.hu nemrég írta meg, rá, vagyis a Horthy-rajongó, zsidózó Takaró Mihályra bízták a NAT hazafiasítását.

Takaró szerint a magyar nem arctalan tömeg, hanem mindenki önálló identitás, mivel magyarul úgy mondjuk, egy ember, két ember, száz ember – egyes számot használunk, míg más nyelvek ebben az esetben többes számot. Takaró szerint már-már irracionális, hogy egy ilyen kis lélekszámú nép fennmaradt. A megmaradás titka pedig az, hogy a magyarság számára a kultúra volt a legfontosabb kérdés. „A tételmondat tehát úgy hangzik, a kultúra a magyarság megmaradásának legfontosabb záloga.”

Szerinte az óvónők és a pedagógusok felelőssége óriási, nem direkt módszerekkel, de jó példával nevelik magyarrá a gyereket, akit, ha magyar iskolába íratnak, minden körülmények között magyar marad. „Az ilyen ember számára a magyarság nem gúnya, hanem bőr.”

Takaró szerint a magyarság sorsvállalás és tudatos kultúravállalás, nem genetikai kérdés, mert ez a Kárpát-medencében lehetetlen vállalkozássá tenné a „ki a magyar?” meghatározását. Akinek szlovák, román, zsidó, német stb. felmenői vannak (itt Petőfi Sándor, József Attila, Radnóti Miklós neveit sorolta többek között), azért akar a magyar kultúrához tartozni, mert „a magyar kultúra olyat tud, amilyet semelyik más” – mondta.

A szellemi lét nagyjainak magasztalásától a hallgatósághoz fordult Takaró, a mindennapi cselekvés, az apró lépések fontosságát hangsúlyozta. Arra buzdított, hogy mindenki tegye fel a kérdést magának, ő mit tett a magyarság megmaradásáért,

hány gyereket szült, kivándoroltak-e a gyerekei, mert ha igen, akkor valamit elrontott a kedves szülő.

Az előadás végén kiderült, hogy Takaró szerint a felvidéki magyarok vannak a legrosszabb állapotban, mivel legkönnyebben adják fel magyarságukat. Majd arról beszélt, milyen az ő pedagógiai hitvallása.

Az irodalomoktatást – saját bevallás szerint – szándékosan egyszerűsítette: csak azt hajlandó tanítani, ami építi a diákjait, ami rombolja, azt nem. Példát is hozott arra, mit ért romboláson. Esterházy Péter Így gondozd a magyarodat című szövegéből idézett.

Takaró szerint Esterházy kultúraromboló, tehát nem kell tanítani.

Esterházy Péter 2016. július 14-én hunyt el.

 

Esterházy Péter: A vereség

Mostanság rendre és nagy indulattal és kajánul említjük föl a hatalmi urizálás nevetséges és fölháborító példáit, a parlamenti viszonyoknak megfelelően, értelemszerűen főként jobboldali eseteket hozva, most ezek látszanak jobban. (És nem is szimmetrikusan működik jobb és bal - de a különbségek mellett más hasonlóságok is vannak.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minek köszönheti Vaszily Miklós, hogy végrehajtóból tulajdonossá vált?

Minek köszönheti Vaszily Miklós, hogy végrehajtóból tulajdonossá vált?

Megjött a telefon, amit 23 perc alatt lehet maximumra tölteni

Megjött a telefon, amit 23 perc alatt lehet maximumra tölteni

Több ezer éves kelta kés került elő egy szolnoki ruhásszekrényből

Több ezer éves kelta kés került elő egy szolnoki ruhásszekrényből