szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A francia filozófus szerint Magyarország legjobbja volt a pénteken elhunyt gondolkodó.

A Twitteren emlékezett meg a pénteken, 90 éves korában elhunyt Heller Ágnesről Bernard-Henri Lévy. A francia filozófus úgy fogalmazott: „Lukács és Arendt volt ő. A szellem ünnepe és a holokauszt emlékezete. Európa a nacionalizmus gyűlöletének a szívében. Akinek a politika a tanulmányok terepe volt, a filozófia pedig a harctér.”

Magyarország legjobbja volt. Ha Európának arca volna, az övé lenne az – lelkesedéstől izzó és a kontinens fájdalmaitól ráncos.

BHL legutóbbi találkozásukról is megemlékezett: május közepén, néhány nappal az európai választások előtt az ő kezdeményezésére Emmanuel Macron francia államfő fogadta őket több európai gondolkodó társaságában az Elyséé-palotában. Most erről úgy írt: ezen a napon ő volt a leglelkesebb.

Utolsó interjúnkat a filozófussal ezt követően készítettük, ezt itt olvashatja el:

Heller Ágnes: A változást ne Brüsszeltől várjuk

Az európai alkotmány lehetne az az erő, amely visszatartja az uniós alapértékeket megsértő államokat - véli Heller Ágnes, aki Európa jövőjéről beszélgetett a francia államfővel. A filozófus a hvg.hu-nak beszélt arról is, mi lehet az akadálya Orbán Viktor és Matteo Salvini szövetségének, és hogy miben tér el egy másik szövetségesnek tartott, a napokban megbukott politikus, Heinz-Christian Strache példája a Fidesz körüli botrányoktól.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megfertőződött Pápán egy kisgyerek, bezárták az óvodát

Megfertőződött Pápán egy kisgyerek, bezárták az óvodát

Fideszesek követelik Simonka György kizárását

Fideszesek követelik Simonka György kizárását

Aggódik az önkormányzat: kiemelt beruházás lett a Radetzky-laktanya átépítése

Aggódik az önkormányzat: kiemelt beruházás lett a Radetzky-laktanya átépítése