szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pszichológus úgy jellemezte a köznevelési törvény módosítását, hogy katasztrófa a gyereknek és katasztrófa a társadalomnak is. Egyre kevesebb dologban bízhatnak az alternatív iskolák – véli.

A csütörtökön megjelenő Magyar Narancs közöl interjút Vekerdy Tamás pszichológussal, miután július közepén a köznevelési törvény módosításával tovább államosította a Fidesz-kétharmad a közoktatást.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a törvénymódosítással a maradék szabadságot is kiszorítják az oktatási rendszerből, Vekerdy egyetért ezzel, „még akkor is, ha a módosítások egy részének egy jól működő iskolarendszerben lehetne értelme”. Példaként a 6 éves kortól kötelező iskolába járást hozza, ami szerinte rendben volna, „ha az iskola olyan lenne, amilyennek lennie kellene: ha megvolna a tanár, az igazgató és a fenntartó autonómiája”.

Ha a magyar rendszerben egy gyereket 6 évesen belöknek az iskolába, az neki és a társadalomnak is katasztrófa lehet.

Arról, hogy egy központi állami szerv fog dönteni a gyerekek iskolaérettségéről, Vekerdy azt mondta, baromság. „A központosítás ismérve, hogy nem működik: a szemétszállítás összeomlik, a tűzoltók nem oda mennek ki, ahol tűz van, mert félreértik a központi segélykérő szolgálattól kapott információt. Nálunk mégis az etatizmus, az állam felsőbbrendűségébe vetett hit uralkodik. (...)

Állampolgárok helyett engedelmes rabszolgákat nevelünk, ami súlyos bűn, mert roncsolja a nemzeti létet.”

Kérdezték Vekerdyt az alternatív iskolákról is, úgy véli, nehéz megjósolni, mit hozhat az új szabályozás, mert „Magyarországon mindig vannak ügyeskedések, kiskapuk, kibúvók és egyéb mellékutak. Ez nemcsak az iskolarendszerben, de általában az életben sem egészséges, tévútra viszi az emberek és a gyerekek gondolkodását.” Az alternatív iskolák szerinte az ügyeskedés mellett még abban bízhatnak, hogy a tanterem ajtaja mögé nem lát be az állam.

Vekerdy felhívja a figyelmet arra, hogy az „állam és a párt legfelsőbb káderei természetesen a legjobb oktatást szeretnék biztosítani a gyerekeiknek”, többen alternatív iskolákba járatják őket, miközben a „népnek” megcsinálják a lerobbant, borzalmas iskolákat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán török barátjának alapítványa lezáratott egy budai utcarészt, mert zavarták őket az ott lakók autói

Orbán török barátjának alapítványa lezáratott egy budai utcarészt, mert zavarták őket az ott lakók autói

Vészfrissítést adott ki a Microsoft az Exhange-hez, mert kínai hackerek támadták a céges rendszereket

Vészfrissítést adott ki a Microsoft az Exhange-hez, mert kínai hackerek támadták a céges rendszereket

Elképesztő drónfelvétel készült az Etna kitöréséről

Elképesztő drónfelvétel készült az Etna kitöréséről