szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Direkt36 információi szerint a miniszterelnök megígérte az Egyesült Államoknak, hogy nem engedi a Szabadság térre az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bankot, és a titkosszolgálatot is rájuk állítja.

A Moszkvából Budapestre települő Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) berendezkedése zavartalanul zajlik, pedig emiatt több bírálat érte a magyar kormányt szövetségesei részéről – részben azért, mert egy elképzelés szerint a jelentős részben orosz állami tulajdonban lévő és az orosz politikai vezetés legfelsőbb köreihez bekötött bankot az oroszok kémkedésre használhatják. A Direkt36 ehhez képest azt tapasztalta, hogy a bank berendezkedett a Váci úti ideiglenes irodájában.

A lap úgy tudja, a magyar diplomácia jelentős erőfeszítéseket tesz, hogy megnyugtassa a szövetségeseit. Orbán Viktor miniszterelnök például szóbeli ígéretet tett arra David Cornstein budapesti amerikai nagykövetnek egy közös repülőútjukon, hogy a bank nem költözhet az amerikai követség épülete közelébe, és a magyar titkosszolgálatok is igen szigorúak lesznek a bankkal. Erre azért volt szükség, mert egy korábbi elképzelés szerint az IIB a Szabadság tér – és így az amerikai nagykövetség – közelében kereste az új budapesti székhelyét. Ki is nézték a korábban a Magyar Televízió székhazaként működő épületet, a Tőzsdepalotát, ahonnan jó rálátás nyílik az amerikai követség ablakaira és annak fő bejárataira. Ez érthetően ellenkezést váltott ki amerikai részről.

A Direkt36 úgy tudja, David Cornstein szerint Orbán Viktor megígérte neki, hogy a bank alkalmazottai nem kapják meg automatikusan a diplomáciai mentességet, a magyar titkosszolgálatok ugyanis előtte nagyon alaposan át fogják őket világítani.

Eközben az amerikai Kongresszusban terjesztett magyar dokumentumok azt állítják, hogy az IIB körüli vitát mesterségesen gerjesztik, és a félelmeknek semmi alapja nincs.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már a harmadik hullámra készül Hollandia, először vezetnek be kijárási tilalmat

Már a harmadik hullámra készül Hollandia, először vezetnek be kijárási tilalmat

Meghosszabbítaná a kollektív szerződést a Dunaferr vezetése

Meghosszabbítaná a kollektív szerződést a Dunaferr vezetése

Gy. Németh: Egy hete nem oltanak koronavírusra a fővárosi idősotthonokban

Gy. Németh: Egy hete nem oltanak koronavírusra a fővárosi idősotthonokban