szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A XXI. Század Intézetnél Schmidt Márián kívül Deák Dániel maradt ott vezető elemzőként, Lánczi Tamás és a csapatának mondott további 10 ember azonban távozott. Deák abban bízik, az intézet magára talál, ő azért marad, mert jól érzi magát.

Schmidt Máriát kedden megpuccsolták, legalábbis ő így élte meg. A XXI. Század Intézet Facebook-oldalára ugyanis azt írta, „a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány fenntartásában működő XXI. Század Intézet munkatársai, köztük Lánczi Tamás, az Intézet igazgatója váratlanul és puccsszerűen, azonnali hatállyal, indoklás nélkül felmondta munkaviszonyát.”

Az intézetben Schmidt Márián kívül Deák Dániel maradt ott vezető elemzőként, hárman tudományos munkatársként szerepelnek az intézet honlapján. Deák csütörtökön az ATV Egyenes Beszéd c. műsorában volt vendég, ahol többek között arról beszélt, amiről a hvg.hu oldalán már írtuk. Nevezetesen arról, hogy nem politikai okokból távozott Lánczi Tamás és csapata. „Nincs semmilyen politikai konfliktus, a napi munkamenet során nem jöttek ki egymással” – mondta egy forrásunk.

„Az intézet tovább működik, a közalapítvány egy nagyon nagy szervezet. Schmidt Mária biztosította az intézet működését, azt mondta, hogy az intézet veszélybe került, de tovább fog működni az intézet” – mondta az ATV-ben Deák. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint a történtek megnehezítik, hogy a projektek továbbmenjenek, de hangsúlyozta, tovább működnek.

Szerencsétlen, hogy az önkormányzati választási kampányban ilyennek lehetünk szemtanúi – vélte.

Ő azért maradt Schmidtnél, mert jól érzi magát, a konfliktusokban nem volt szerepe. Mint mondta, abban bízik, hogy az intézet magára talál. Ő maga rövid ideje dolgoztak az intézetnél, áprilisban mentek át Lánczi Tamással a Figyelőtől. „Amik voltak rendezvények, konferenciák azok szerintem megfelelőek voltak. Szerintem büszkék lehetünk arra a teljesítményre, amit nyújtottunk.”

Szerinte lojalitás kérdése, hogy egy munkahelyi vita után – amik mindenhol vannak – ki megy, és ki marad, de meglátása szerint továbbra is erős közösségről beszélhetnek az intézetnél. Azonban azt is mondta, maga az ügy kirobbanása munkahelyi konfliktus, viszont vannak politikai vetületei, de ebből további politikai ügy már nem lesz. Deák ugyanakkor nem érzi úgy, hogy Schmidt Mária hatóköre gyengülne.

Mindenkinek vannak kudarcok az életében. A Terror Háza kifejezetten jól működik, Schmidt Máriának rengeteg projektje van, ami jól működik.

Lánczi Tamás Navracsics Tibor kabinetfőnöke volt, 2011 szeptemberében mentette fel Orbán Vikor miniszterelnök. Ezután a Századvéghez igazolt, vezető elemzőnek. 2017-től lett a Figyelő főszerkesztője, a szerkesztőbizottságban dolgozott együtt a lapot megvevő Schmidt Máriával. Onnan akkor álltak fel, mikor a lap a fideszes médiabirodalomba került.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A koronavírus-járvány jótéteménye: az orrszarvúkra vadászók megijedtek tőle

A koronavírus-járvány jótéteménye: az orrszarvúkra vadászók megijedtek tőle

Nincs meglepetés Mohácson: a fideszes jelölt lett a polgármester

Nincs meglepetés Mohácson: a fideszes jelölt lett a polgármester

Csillag István: A Medgyessy-kormány a Fidesz programjainak a zsákjában futott

Csillag István: A Medgyessy-kormány a Fidesz programjainak a zsákjában futott