szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szervezők arra kérik a tanulók szüleit, hogy igazoljanak egy napot a gyereküknek, ha részt venne a bojkottban.

Jogilag nem sztrájk lesz a diákok szeptember 13-ára meghirdetett akciója, hanem iskolabojkott – mondta el a hvg.hu-nak az egyik szervező, Nógrádi Áron. Az egész napos tiltakozás legfőbb célja, hogy vonják vissza a köznevelési törvényt, és tárgyalják újra azt szakszervezetek bevonásával.

A diákok augusztus 31-én a Kossuth téri demonstrációjukon jelentették be a sztrájkot, mint akkor, így most is a négytagú szervezőbizottság kezdett el azon gondolkozni, hogyan hívhatnák fel a figyelmet a magyar közoktatás állapotára.

„Szeptember 13-án minden diák maradjon otthon, ne menjen be, mi így tiltakozunk” – mondta akkor Verseghy Viktória, az egyik szervező. A pár hete elfogadott köznevelési törvény csökkenti az alternatív iskolák szabadságát, a jövőben állami hivatal dönt majd a magántanulói státuszról, nehezebb lesz kitolni az első osztály elkezdését, az iskolaigazgató kinevezésébe sem lesz beleszólás.

©

Nógrádi Áron most azt mondta, senkit nem akarnak igazolatlan hiányzásra buzdítani, ezért a szülőket kérik arra,

igazoljanak egy napot a gyermeküknek, ha részt akar venni az eseményen.

Legfőképpen középiskolásokra számítanak, de elképzelhetőnek tartják, hogy egy-két általános iskolás is csatlakozik, és remélik, hogy a felsőoktatásban tanulók közül is támogatják majd őket, hiszen ott is várhatók komoly változások, ami kedvezőtlenül hat az egyetemisták életére.

Abban bíznak, a rövid határidő ellenére sokan fognak csatlakozni, ezt majd leginkább az igazolt hiányzások számából lehet kiköveztetni. Inspirációként a 2016-os kockás inges tüntetés van előttük. Az eseménynek egyébként már Facebook-oldala is van.

A szervezőknek természetesen eszébe jutott az is, hogy esetleg későbbre halasztják a bojkottot, de úgy döntöttek, hogy azzal az időpont túl közel kerülne az önkormányzati választásokhoz. Ők viszont semmiképpen nem szeretnék, hogy azt higgyék, a kampányt akarják befolyásolni.

A diákok a köznevelési törvény visszavonásán kívül azt akarják elérni, hogy

  • Az intézményvezetők kinevezésénél a tanároknak és a helyi szülői, diák közösségeknek legyen véleményezési és egyetértési joga.
  • Több pénz jusson az oktatásra az éves költségvetésben, és ez az évek során a GDP-vel arányosan növekedjen, emeljék a pedagógusok, iskolatitkárok, a nevelést, oktatást közvetlenül segítő munkakörben dolgozók fizetését.
  • Vonják be érdemben a szakszervezeteket, civilszervezeteket a törvényalkotásba.
  • Legyen szabad tankönyvválasztás.
  • Csökkentsék a lexikális tananyag mennyiségét, a diákok és a tanárok túlterheltségét, legyen alacsonyabb az óraszám és kevesebb az adminisztráció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már most látszik, hogy Biden máshogy kezeli majd a koronavírust, mint Trump

Már most látszik, hogy Biden máshogy kezeli majd a koronavírust, mint Trump

Biden megkapta az elnöki Twitter-fiókot, de Trumppal ellentétben ő "nulláról" kezd

Biden megkapta az elnöki Twitter-fiókot, de Trumppal ellentétben ő "nulláról" kezd

A4-es papírra nyomtatta a húszezreseket egy tiszaföldvári férfi

A4-es papírra nyomtatta a húszezreseket egy tiszaföldvári férfi