szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már a kabinetirodától is érkezhet forrás.

Miután a múlt héten otthagyták Schmidt Máriát munkatársai a XXI. Század Intézetben, most újabb változás történt a történész körül. Ahogyan az Index kiszúrta, a kormány hozzányúlt az általa kormánybiztosként szervezett "30 éve szabadon" emlékév forrásaihoz.

Az egyelőre nem látszik, hogy milyen súlyú a módosítás, de a Magyar Közlönyben megjelent határazatból az derült ki, hogy a Schmidthez érkező pénzek immár három minisztériumtól érkezhetnek. Eddig a Miniszterelnökséget vezető miniszter (Gulyás Gergely) és a külgazdasági és külügyminiszter (Szijjártó Péter) útján érkezett a pénz, és ők voltak a pénzügyminiszterrel együtt a felelősök. A változás, hogy most már Rogán Antaltól, illetve a Miniszterelnöki Kabinetirodától is kaphat forrást Schmidt.

Az emlékévre előirányzott 3 milliárd forintra eddig semmilyen megkötés nem vonatkozott, most annyi változott, hogy a módosítás megszabja, ebből ki mennyit kezelhet. Így 556 millió érkezhet Schmidtékhez a kabinetirodától, 2,271 milliárd Gulyásékon, 172 millió forint pedig a Szijjártóékon keresztül jöhet.

Schmidt Mária nyara meglehetősen rosszul alakult, ahogyan a HVG a heti címlapsztorijában írja: három csapást is el kellett viselnie. Vesszőfutása júniusban kezdődött, amikor kitették a Sorsok Háza holokausztmúzeum megvalósításából. Ezt követően korábbi lapja, a Figyelő határolódott el plakátokon Schmidt lapvezetői korszakától. Aztán munkatársai kevés kivételtől eltekintve – szerinte puccsszerűen – felmondtak a XXI. Század Intézetben.

A teljes Schmidt-sztorit a friss HVG hetilapban olvashatja el:

Háromszor tagadták meg Schmidt Máriát

A kultúrharcosok új generációja még az olyan keményvonalas ideológusokkal szemben is pozícióba kerülhet, mint Schmidt Mária. Különösen akkor, ha az udvari történész a mozgalmi dalok egyik fő karmestereként időnként éppen a vezérnek okoz kellemetlen pillanatokat - írja e heti számában a HVG. A Fókuszban - és a címlapon - Schmidt Mária.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hivatalos és már fotónk is van róla: jön az első kombi BMW M3

Hivatalos és már fotónk is van róla: jön az első kombi BMW M3

Görögországban rekordot döntött a napi fertőzöttek száma

Görögországban rekordot döntött a napi fertőzöttek száma

Emmi: Szeptember 1-jén nyílnak az iskolák és indul a tanév

Emmi: Szeptember 1-jén nyílnak az iskolák és indul a tanév