szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A kultúrharcosok új generációja még az olyan keményvonalas ideológusokkal szemben is pozícióba kerülhet, mint Schmidt Mária. Különösen akkor, ha az udvari történész a mozgalmi dalok egyik fő karmestereként időnként éppen a vezérnek okoz kellemetlen pillanatokat – írja e heti számában a HVG. A Fókuszban – és a címlapon – Schmidt Mária.

Ritkán válik láthatóvá a nyilvánosság számára az, amikor a NER valakit éppen zsugorodásra ítél. Schmidt Máriát 2019 nyarán nem egyszer tagadták meg, hanem háromszor – olvasható az e heti HVG-ben.

Vesszőfutása júniusban kezdődött, mikor a Jerusalem Post szalagcímben közölte a megnyugtatónak szánt hírt: "az ellentmondásos történész már nem része a magyar holokausztmúzeumnak". Ezt követően a Figyelő határolódott el plakátokon Schmidt rövid, de emlékezetes lapvezetői korszakától. Forrásaink szerint a Terror Háza Múzeum vezetője mindent megtett – sikertelenül –, hogy a Figyelőt ne kelljen beadnia a "közösbe", vagyis a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványba, és Orbánig érő csatazajt csapott. A nyilvánosság előtt viszont csak akkor fakadt ki, amikor Lánczi Tamásék – szerinte puccsszerűen – felmondtak a XXI. Század Intézetben.

A nagy visszhangot keltő szakítás óta folyik a találgatás, mit jelent Schmidt Mária szempontjából a kudarcok mesterhármasa. Az Orbán bizalmát a 2010-es választások után visszaszerző Schmidtnek már ahhoz sincs elég befolyása, hogy a Habony Árpádhoz is bekötött Láncziéknak attól kelljen tartaniuk, hogy utánuk nyúlva árthat nekik. A "Schmidt-birodalomnak" pedig akkora a hitelkitettsége, hogy sorsa a hitelező bankokon – például a Takarékbankon – múlhat. További részletek a friss HVG-ben.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
3200 milliárddal többet költ a kormány idén a költségvetéshez képest

3200 milliárddal többet költ a kormány idén a költségvetéshez képest

Listázták a Külügyminisztériumban a magyar újságírók külföldi szakmai útjait

Listázták a Külügyminisztériumban a magyar újságírók külföldi szakmai útjait

Rálőtt egy nő Gyöngyösön a szomszédjaira, miután összevesztek

Rálőtt egy nő Gyöngyösön a szomszédjaira, miután összevesztek