szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

50 évre szeretné meghatározni a vidék építészeti arculatát a Lechner Tudásközpontban készítendő tervkatalógus. A Kádár-kockák után most jöhetnek a nemzeti szellemiségű típusházak.

Szeptember végén hirdetik ki, milyen tervek szerepelnek majd a Nemzeti Mintaterv Katalógusban, írja a Magyar Narancs. A katalógus nem kisebb célt tűz ki, mint hogy "újabb 50 évre definiálja az ország és a települések arculatát". A kormány tehát a városok ilyen-olyan átformálása után a falvakon is rajta hagyná a keze nyomát.

A katalógushoz áprilisban pályázatot írtak ki, amelyre bárki jelentkezhetett, nem csak építészek. A cél, hogy összeálljon több olyan típusházminta, amelyből a vidéki építtetők választhatnak, és a lehetőségeikhez, igényeikhez mérten válasszanak belőlük. A kiválasztás elvei között szerepelnek környezetiek és építéstechnikaiak, de a legfőbb ismérv a "nemzeti" kell legyen.

©

A pályázat másik része a Kádár-rendszerben épült 800 ezer "Kádár-kocka", vidéki típusház átdolgozására és korszerűsítésére vonatkozott.

A cikk szerint az építészek nyugtalanok, hogy a Lechner Tudásközpont által megvásárolt terveken úgy lehet majd átalakításokat végezni, hogy a tervet rajzoló építészeknek csak konzultációs joga lesz. A beérkezett pályázatokat héttagú zsűri fogja elbírálni. Az összdíjazás 75 millió forint, ami nem túl sok ahhoz képest, hogy a vidék képét évtizedekig megformálni igyekvő tervkatalógus készül épp.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!