szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Illegális adatbázis-építéssel vádolta meg a Magyar Nemzet a Józsefvárosban induló Pikó András polgármesterjelölt stábját egy félreérthető Facebook-poszt miatt. A kampányfőnök azt mondja, nem élnek vissza az adatokkal.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Nem vagyunk teljesen hülyék, hogy ha illegális dolgot tennénk, azt kiposztolnám egy Facebook-csoportba – reagált Udvarhelyi Tessza, a józsefvárosi ellenzéki polgármesterjelölt, Pikó András kampányfőnöke a Magyar Nemzet cikkére a hvg.hu-nak. A lap egy zárt Facebook-csoportból nyilvánosságra hozott kép alapján azt állította, Józsefvárosban tiltott adatbázis-építés gyanúja merült fel.

A képen látható, amint aktivisták számítógép előtt ülnek az ajánlóívekkel, a kísérőszöveg pedig az, „a legeslegmenőbb back office még mindig dolgozik az ajánlóívek feldolgozásán, hogy holnap reggel leadhassuk mindet”.

A lap a „feldolgozásból” következtetett arra, hogy egy számítógépes adatbázisba kerülnek az adatok. (A lap további „belsős” információkat ígért.) A posztot kirakó Udvarhelyi Tessza a hvg.hu-nak azt mondta, szó sincs tiltott adatbázis-építésről, az adatvédelmi törvényt betartják, az ajánlóíveken szereplő adatokat nem tárolják.

Tizenkét egyéni jelölt, egy polgármesterjelölt és egy főpolgármester-jelölt számára gyűjtöttünk aláírást, durván kétezer íven. Azt kellett átnézni, ezek mind visszaérkeztek-e már, ha nem, akkor kitől kell visszakérni, hogy le lehessen adni azokat – magyarázta Udvarhelyi, hozzátéve, hogy erre utalt a posztjában.

Az íveket ugyanis pontosan számon kell tartani, a felvett, de vissza nem vitt aláírásgyűjtő ívek miatt büntetést kell fizetni. A Political Capital választási szakértője, László Róbert a hvg.hu-nak azt mondta, ha sikerül bizonyítani, hogy valamiféle adatbázisba rendezték az ajánlások során megszerzett adatokat, akkor megbüntethetik a szervezetet.

A rossz rendszerből következik, hogy évtizedek óta minden párt, minden kampánystáb felhasználja az ajánlások során szerzett adatokat kampánycélokra.

Ennek a rendszernek a fenntartása 1998 és 2010 között a Fidesz és az MSZP közös bűne volt (nekik volt ekkor kétharmaduk), 2010 óta kizárólag a Fideszé, ezen semmit nem változtat, hogy levitték a szükséges aláírások számát, vagy hogy az ajánlószelvényeket ajánlóívekre cserélték, a lényeg 30 éve változatlan: a jelölőszervezetek kezelik a választópolgárok adatait.

László Róbert később egy Facebook posztban pontosította szavait, abban már úgy fogalmazott, "majdnem minden párt, majdnem minden kampánystáb" felhasználja az adatokat.

A Kubatov-listára gyűjtött aláírásokat Orbán Viktor mai videójában

Nézni is kínos azt a videót, amelyet Orbán Viktor stábja tett közzé szombaton. A teljesen érdeklődés nélkülinek tűnő kormányfő ellátogatott Bözsi nénihez, és emlékeztette arra, hogy karácsonyra tízezer forintos utalványt küldött neki, és megígérte neki, hogy még idén megemelheti a nyugdíját. De az apatikus kormányfő egyedül akkor tűnt lelkesnek, amikor a néni disznóóljában meglátta a malacokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Nehezített pálya: mire elég Pikó András neve Józsefvárosban?

Nincs könnyű dolga annak, aki meg akarja törni a Fidesz tízéves uralmát Józsefvárosban, főleg azzal a hátszéllel, ami Sára Botondnak van. Pikó András ellenzéki jelölt mégis bizakodó. A hvg.hu az önkormányzati kampányra kiválasztott 10 csatateret, amelyet kiemelten figyel. Minden héten jelentkezünk egy riporttal. Cikksorozatunk első helyszíne Szeged volt, most Józsefváros következik.

Tóth Richárd Itthon

10 hely, ahol igazi versenyre kényszerül a Fidesz

A közvélemény-kutatások szerint nagyon szoros párharc lesz a főpolgármesteri posztért Tarlós István és Karácsony Gergely között, azonban ezen kívül is van még 10 olyan csatatér – város vagy fővárosi kerület –, ahol éles verseny lesz az önkormányzati választáson a kormánypártok és az ellenzék között. Bár most csak a polgármesteri szék a tét, fél szemmel már mindenki 2022-re figyel.

Veneto tartomány kormányzója: A magyarok nyugodtan foglaljanak szálláshelyet

Veneto tartomány kormányzója: A magyarok nyugodtan foglaljanak szálláshelyet

Minden eddiginél többe, 6,9 milliárdba került, hogy Mark Zuckerberg biztonságban legyen a járvány első évében

Minden eddiginél többe, 6,9 milliárdba került, hogy Mark Zuckerberg biztonságban legyen a járvány első évében

Jobb tévéket akar a Samsung, az LG-től rendelnének kijelzőt hozzá

Jobb tévéket akar a Samsung, az LG-től rendelnének kijelzőt hozzá