szerző:
hvg.hu

Illegális adatbázis-építéssel vádolta meg a Magyar Nemzet a Józsefvárosban induló Pikó András polgármesterjelölt stábját egy félreérthető Facebook-poszt miatt. A kampányfőnök azt mondja, nem élnek vissza az adatokkal.

Önkormányzati választás 2019
Politikailag kulcsfontosságú, a mindennapjaink szempontjából talán a parlamenti választásnál is fontosabb – október 13-án polgármestereket, helyi képviselőket választ Magyarország. Kövesse a hvg.hu-val a kampány eseményeit, idézzen fel régi ígéreteket és vesse össze az újakkal, figyelje velünk a legizgalmasabb csatákat – beleértve Budapest ellenzéki ostromát és a hatalom védekezését.
Friss cikkek a témában

Nem vagyunk teljesen hülyék, hogy ha illegális dolgot tennénk, azt kiposztolnám egy Facebook-csoportba – reagált Udvarhelyi Tessza, a józsefvárosi ellenzéki polgármesterjelölt, Pikó András kampányfőnöke a Magyar Nemzet cikkére a hvg.hu-nak. A lap egy zárt Facebook-csoportból nyilvánosságra hozott kép alapján azt állította, Józsefvárosban tiltott adatbázis-építés gyanúja merült fel.

A képen látható, amint aktivisták számítógép előtt ülnek az ajánlóívekkel, a kísérőszöveg pedig az, „a legeslegmenőbb back office még mindig dolgozik az ajánlóívek feldolgozásán, hogy holnap reggel leadhassuk mindet”.

A lap a „feldolgozásból” következtetett arra, hogy egy számítógépes adatbázisba kerülnek az adatok. (A lap további „belsős” információkat ígért.) A posztot kirakó Udvarhelyi Tessza a hvg.hu-nak azt mondta, szó sincs tiltott adatbázis-építésről, az adatvédelmi törvényt betartják, az ajánlóíveken szereplő adatokat nem tárolják.

Tizenkét egyéni jelölt, egy polgármesterjelölt és egy főpolgármester-jelölt számára gyűjtöttünk aláírást, durván kétezer íven. Azt kellett átnézni, ezek mind visszaérkeztek-e már, ha nem, akkor kitől kell visszakérni, hogy le lehessen adni azokat – magyarázta Udvarhelyi, hozzátéve, hogy erre utalt a posztjában.

Az íveket ugyanis pontosan számon kell tartani, a felvett, de vissza nem vitt aláírásgyűjtő ívek miatt büntetést kell fizetni. A Political Capital választási szakértője, László Róbert a hvg.hu-nak azt mondta, ha sikerül bizonyítani, hogy valamiféle adatbázisba rendezték az ajánlások során megszerzett adatokat, akkor megbüntethetik a szervezetet.

A rossz rendszerből következik, hogy évtizedek óta minden párt, minden kampánystáb felhasználja az ajánlások során szerzett adatokat kampánycélokra.

Ennek a rendszernek a fenntartása 1998 és 2010 között a Fidesz és az MSZP közös bűne volt (nekik volt ekkor kétharmaduk), 2010 óta kizárólag a Fideszé, ezen semmit nem változtat, hogy levitték a szükséges aláírások számát, vagy hogy az ajánlószelvényeket ajánlóívekre cserélték, a lényeg 30 éve változatlan: a jelölőszervezetek kezelik a választópolgárok adatait.

László Róbert később egy Facebook posztban pontosította szavait, abban már úgy fogalmazott, "majdnem minden párt, majdnem minden kampánystáb" felhasználja az adatokat.

A Kubatov-listára gyűjtött aláírásokat Orbán Viktor mai videójában

Nézni is kínos azt a videót, amelyet Orbán Viktor stábja tett közzé szombaton. A teljesen érdeklődés nélkülinek tűnő kormányfő ellátogatott Bözsi nénihez, és emlékeztette arra, hogy karácsonyra tízezer forintos utalványt küldött neki, és megígérte neki, hogy még idén megemelheti a nyugdíját. De az apatikus kormányfő egyedül akkor tűnt lelkesnek, amikor a néni disznóóljában meglátta a malacokat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Serdült Viktória Itthon

Nehezített pálya: mire elég Pikó András neve Józsefvárosban?

Nincs könnyű dolga annak, aki meg akarja törni a Fidesz tízéves uralmát Józsefvárosban, főleg azzal a hátszéllel, ami Sára Botondnak van. Pikó András ellenzéki jelölt mégis bizakodó. A hvg.hu az önkormányzati kampányra kiválasztott 10 csatateret, amelyet kiemelten figyel. Minden héten jelentkezünk egy riporttal. Cikksorozatunk első helyszíne Szeged volt, most Józsefváros következik.

Tóth Richárd Itthon

10 hely, ahol igazi versenyre kényszerül a Fidesz

A közvélemény-kutatások szerint nagyon szoros párharc lesz a főpolgármesteri posztért Tarlós István és Karácsony Gergely között, azonban ezen kívül is van még 10 olyan csatatér – város vagy fővárosi kerület –, ahol éles verseny lesz az önkormányzati választáson a kormánypártok és az ellenzék között. Bár most csak a polgármesteri szék a tét, fél szemmel már mindenki 2022-re figyel.

A rádiumtól az okostükörig mindent kipróbálunk, hogy szebbek lehessünk

A rádiumtól az okostükörig mindent kipróbálunk, hogy szebbek lehessünk

Komoly műszaki gond van a biatorbágyi vasútvonalon

Komoly műszaki gond van a biatorbágyi vasútvonalon

Magyarok mentettek életet Mallorcán

Magyarok mentettek életet Mallorcán

A Kúrián menne neki Gulyás Gergelynek Karácsony

A Kúrián menne neki Gulyás Gergelynek Karácsony

Földrengés volt Albániában, többen is megsérültek

Földrengés volt Albániában, többen is megsérültek

Baranyi Krisztina: "Nem azért lettem politikus, hogy szerepelhessek"

Baranyi Krisztina: "Nem azért lettem politikus, hogy szerepelhessek"