szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Robbant a választási bomba Szekszárdon: az ellenzékiek polgármesterjelöltje, Bomba Gábor ellen kifogást nyújtottak be, amiért szerintük a Bomba! energiaital ismertségét kihasználva kampányol. Bomba szerint ez már tényleg „dedós” támadás, mert a nevéről nem tehet, a kampány grafikai elemei nem is hasonlítanak a termék megjelenésére, ráadásul ezeket jogosan használja. A helyi választási bizottság hétfőn délután bírálja el a beadványt.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Bomba Gábor, az ellenzék által támogatott polgármesterjelölt kihasználja a „Bomba” családnevét, és a „széleskörben ismert és népszerű energiaital” márkajelzésével azonos módon tünteti fel magát – ezért panaszolta be egy magánszemély az Éljen Szekszárd Egyesület jelöltjét a helyi választási bizottságnál, amely hétfő délutáni ülésén dönt a kifogásról. Az egyesület nevében induló Bomba mögé felsorakozott minden ellenzéki párt, így száll szembe az újrainduló fideszes polgármesterrel, Ács Rezsővel az októberi önkormányzati választáson.

Sérti az esélyegyenlőséget, mert ismerős az energiaitalról

A magánszemély azzal vádolja Bombát, hogy a családnevének „ilyen formában való megjelentetésével”

megtéveszti a választópolgárokat, mert azt az „érzetet kelti” bennük, hogy „ismerős”

a termék miatt. Ráadásul ez azért is csalóka, mert ez egyben olyan, mintha az energiaitalgyártó is támogatná a politikai kampányban – tette hozzá beadványában, bár az nem derül ki, mégis miért lenne ennek pozitív meggyőző ereje a helyi önkormányzati versengésben.

A panaszos elismeri, hogy az energiaital nevében van egy felkiáltójel is, ami Bombánál hiányzik, de szerinte egyebekben a nevének és szervezetének karakter- és színhasználata túlságosan hasonlít arra, főleg a Bomba Gold termékre, ezzel pedig megsérti a választások tisztaságát és az esélyegyenlőséget.

Bomba Gábor közösségi oldalon és honlapján elérhető kampányanyagai ugyanakkor láthatóan nemcsak a felkiáltójelben különböznek a termék márkanevétől, a sárga szín is eltér, és a polgármesterjelölt, illetve szervezete egy bikát használ kampányában (ami amúgy nem keverhető össze egy másik energiaitalról ismert bika képével).

Bomba szerint ez már dedós próbálkozás

„A sárga szín a szőlőlevél őszi színe, a bika pedig a szekszárdi bikavérre utal, hiszen mi helyiek ezt ismerjük, szeretjük” – magyarázta a kampányban használt elemeket Bomba Gábor a hvg.hu-nak. Sem a sárga szín színkódja, sem a betűtípus nem egyezik meg az energiagyártó által használttal, a bika megjelenítése pedig egy grafikai nyilatkozat alapján nem áll jogi oltalom alatt, így szabadon használható – sorolta egyesével, miért tartja alaptalannak az ellene felhozott panaszt.

„A nevemről meg nem tehetek. Ez már tényleg dedós módja a támadásnak” – tette hozzá Bomba, aki szerint ilyen alapon a vele szemben induló fideszes, jelenlegi polgármester Ács Rezső neve pedig egy foglalkozásra utal.

Bomba szerint nem tehet a nevéről, ez a sárga pedig nem az a sárga
©

Mivel a választási eljárásról szóló törvény erre lehetőséget ad, Bomba Gábor ott lesz a bizottság ülésén, hogy nyilatkozzon is arról, semmi köze az energiaitalhoz, és ezt alátámassza a grafikusi és szerzői jogi dokumentumokkal.

A gyártónál is bemószerolhatták

A polgármesterjelölt úgy értesült, hogy nemcsak a választási testületnél, de már a Bomba energiaital gyártójánál is bepanaszolták, méghozzá egy olyan személy, akinek a neve megegyezik a Fidesz–KDNP egyik helyi jelöltjének nevével.

Nem ismeri a magánszemélyt, aki a helyi választási bizottságnál két kifogást is benyújtott ellene – mondta kérdésünkre – de szerinte ehhez képest „jogilag gyanúsan jól összerakott beadványról van szó”, pontos jogszabályi hivatkozásokkal, mellékletekkel.

©

Bomba szerint egyébként is ellenszélben harcol, így hiába kért engedélyt a plakátjainak kihelyezésére a fideszes vezetésű önkormányzat jegyzőjétől, „érdekes módon egy olyan osztályra továbbították a kérelmet, ami nem is illetékes ebben a kérdésben”. Szerinte ezzel szándékosan húzzák az időt, a mégis kirakott plakátjainak egy részét viszont eltávolították az engedély hiányára hivatkozva. „Akár a választásokig húzhatják az időt, de úgy tűnik, ez kevésbé fontos a választás tisztasága szempontjából” – jegyezte meg.

A helyi vállalkozó arról is ismert, hogy az ő fiát vegzálták, miután még 2017-ben hitleres videóban karikírozta tanárait. A paródiavideó miatt az igazgatónő bosszúja két éve üldözi, hiába távozott már a gimnáziumból a fiú.

Megkerestük a Bomba! energiaital gyártóját is, mert állítólag maguk sem értették a felvetést a termékük és a szekszárdi ellenzéki jelölt kampányának hasonlósága miatt. Cikkünk megjelenését követően azt közölték, hogy a kifogásolt megjelenítést nem találják hasonlónak az általuk használt védjeggyel, és ezzel lezártnak tekintik az ügyet.

A termék nevében ott a felkiáltójel
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Emmi: Az orvosok csak az ellenzék és a sajtó miatt bizonytalanok

Emmi: Az orvosok csak az ellenzék és a sajtó miatt bizonytalanok

Több milliárd euróval csökkenhetnek a zenei jogdíjak a járvány miatt

Több milliárd euróval csökkenhetnek a zenei jogdíjak a járvány miatt

Egy hajszál választja el a forintot a történelmi mélyponttól, és eddig az MNB sem tudott segíteni

Egy hajszál választja el a forintot a történelmi mélyponttól, és eddig az MNB sem tudott segíteni