szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A "legmagasabb kategóriában elismert egyházaknak" jár az állami és önkormányzati intézményrendszerrel azonos finanszírozás.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vasárnap jelentette be, hogy a kormány átfogó megállapodást kötött a Köves Slomó rabbi által vezetett Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel (EMIH), amelynek értelmében a legmagasabb kategóriában elismert egyházzá válik.

A döntéssel az EMIH-nek alanyi jogon jár az állami, önkormányzati intézményrendszerrel azonos finanszírozás minden közfeladatot átvállaló intézmény tekintetében, legyen az oktatási, szociális, kulturális vagy az élet bármely területét érintő közfeladat-átvállalás. A megállapodás alapján továbbá a fegyveres testületeknél felállhat az EMIH tábori lelkészi szolgálata.

Viszont olyan kategória, hogy "legmagasabb kategóriában elismert egyház" nem létezik – írja a Népszava keddi számában.

A lap szerint a törvény értelmében csak "bevett", "államilag elismert" egyházak vannak, ebbe a kategóriába tartozott az EMIH is korábban (az Iványi Gábor-féle felekezet viszont nem kapta meg a státuszt).

A kormány és az EMIH közötti megállapodás egyelőre nem publikus, de a Népszava úgy tudja, hogy az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség eddig is megkapta az állami támogatást az intézményei után.

A lap elküldte a kérdéseit Semjén Zsoltnak, és kikérte az EMIH-hel kötött megállapodás szövegét. A KDNP sajtóirodája válaszolt, azt írták, "amint a megállapodást aláírják, a Magyar Közlönyben olvashatók lesznek a részletek", tehát még nem is szignózták.

Köves Slomó későbbre ígért választ a lapnak, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke viszont azt mondta,  „a megjelent hír elsőre a Mazsihisz számára is nehezen értelmezhető”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Nemzetközi Űrállomásra vinné a győztest egy készülő valóságshow

A Nemzetközi Űrállomásra vinné a győztest egy készülő valóságshow

Lavrov: Kína és Oroszország nem játszik a nyugati szabályok szerint

Lavrov: Kína és Oroszország nem játszik a nyugati szabályok szerint

Soha nem látott veszteséget okozott a koronavírus a világ futballjának

Soha nem látott veszteséget okozott a koronavírus a világ futballjának