szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor újraválasztása az elnöki poszton nem volt kérdés, de az új alelnökök is papírforma szerint megkapták a támogatást a Fidesz 2019-es kongresszusán. Semjén Zsolt szerint biztos a győzelem az önkormányzati választáson, Trócsányi László biztosjelölt elkaszálását Deutsch Tamás azzal magyarázta, hogy ez nettó bosszú, amiért "a magyar Salvini"-ként megállította a migrációt. Varga Judit igazságügyminiszter lelkesen készül a brüsszeli csatákra, Kósa Lajos pedig valóságos stand-up show-t nyomott. A csúcspont szokás szerint az állva istenített kormányfő beszéde volt, Orbán új elemként utána egyenesen a színpadról szelfizett a megválasztott alelnökeivel.

Semjén Zsolt arról beszélt, hogy soha ennyi egyházi iskola és templom nem épült és újult meg, mint most. Szerinte nem kérdés, hogy októberben győzni fognak.
A határontúliakat Pásztor István képviselte, szerinte akik nem magyarnak születtek, azok is szeretnének magyarrá válni.
Kocsis Máté főleg az ellenzékieket ekézte beszédében.
Deutsch Tamás szerint "nettó politikai lincselést hajtottak végre Trócsányi Lászlón”.
Varga Mihály a tőle elvárt módon elmondta, hogy anno egy „csődben lévő országot” vettek át, amit sikerült stabilizálni.
Szijjártó Péter szerint a jelenlévők Európa legsikeresebb pártjának kongresszusán vannak, „ide egyetlen illegális bevándorló sem fog bejönni, a kerítés állni fog, rendőrök és katonák fogják őrizni”.
A fiatalok közt most már a hazaköltözés a divat, mondta a kormánytagként debütáló Varga Judit, aki erre a saját példáját hozta, hogy lám, ő is hazaköltözött családjával Brüsszelből.
  • Orbán Viktort újra elnökké választották, a párt alelnökei Novák Katalin, Kubatov Gábor, Kósa Lajos és Németh Szilárd lettek.
  • Semjén Zsolt arról beszélt, hogy soha ennyi egyházi iskola és templom nem épült és újult meg, mint most, amiből nem lesz se pláza, se mecset.
  • Kocsis Máté az ellenzékieket ekézte beszédében, Deutsch Tamás szerint pedig "nettó politikai lincselést hajtottak végre Trócsányi Lászlón”, amiért ő "a magyar Salvini".
  • Varga Mihály számokat sorolt annak bizonyítására, hogy anno egy „csődben lévő országot” vettek át, de mostanra hasítunk.
  • Szijjártó Péter szerint ez Európa legsikeresebb pártjának kongresszusa, a kerítés pedig állni fog, rendőrök és katonák fogják őrizni.
  • A fiatalok közt most már a hazaköltözés a divat, mondta a kormánytagként debütáló Varga Judit, aki erre a saját példáját hozta, hogy lám, ő is hazajött.
  • Az esemény kvázi háziasszonyaként Novák Katalin a női fellépőknél kiemeli, mikor/hogyan vállalnak gyereket, és nagyon örül, hogy már ilyen sok nő van a kormányban (kettő).
  • Kósa Lajos szerint a már bizonyító Tarlós mellett csak egy még Gergelynek is kevés Karácsony "Geri", egy proteincsászár és egy celebmatador indul a főpolgármesteri posztért.

Elsődleges feladat a választások megnyerése - hirdette ki 2017. novemberében a Fidesz frissen és egyhangúlag újraválasztott elnöke, Orbán Viktor. A feladat teljesült, most az októberi önkormányzati választás előtt az alkalmatlan ellenzéki jelöltek kifigurázásán és a bevándorláspárti erőkön volt a hangsúly, de arra is mondani kellett valamit, hogy elbuktatták Trócsányi László uniós biztosjelöltet.

A budapesti BOK Sportcsarnok környékén már reggel óta folyamatosan érkezett a tagság, illetve a vendégek, a környéken parkolóhelyet sem lehetett találni. Tíz órára zsúfolásig megteltek a sorok a láthatóan ünnepélyesen kiöltözött résztvevőkkel, idén is sokan viselnek Fidesz-narancs nyakkendőt, de láttunk matyómintás felsőt is. A jelenlévők többsége idősebb, fiatalokat kevésbé látni, és egyértelmű többségben van a férfinem.

©

A beszédek előtti időben sokan odamentek az első sorokba ültetett nagyágyúkhoz egy közös fotóért, láttuk lelkesen fotózkodni Deutsch Tamást, de úgy tűnt, hogy Semjén Zsoltot még többen akarják, körülötte valóságos szelfi-holdudvar alakult ki azokból, akik a színpadon, zászlókkal, közösen akartak pózolni a KDNP vezetőjével. De itt van Tarlós István és 32 nagykövet is - ezt már a megnyitó beszédből tudjuk.

A Miklósa Erika operaénekes által előénekelt Himnusszal végül kezdetét vette a kongresszus, amit Novák Katalin nyitott meg beszédével. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Miklósa Erika gyermekéhez külön gratulált, majd poénból az egész termet közös szelfire kérte, amit rögtön meg is valósított a telefonjával.

"Soha ennyi templom" és nem is lesz belőlük se pláza, se mecset

A kormányból elsőként színpadra lépő Semjén Zsolt a politikai ellenfelek ekézésével kezdte, majd arról beszélt, hogy „soha ennyi egyházi iskola és templom nem épült és újult meg, mint most”. És ez így is marad, „nem lesz belőlük se pláza, se mecset” – jelentette ki. A miniszterelnök-helyettes szerint nem kérdés, hogy az októberi választáson is győzni fognak, később pedig külön megköszönte a határontúliaknak, hogy már több eseten, így tavaly is „az ő szavazatikkal lett meg a kétharmad”.

Rögtön utána a megszólított határontúliakat Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke képviselte a színpadon, hosszan dicsérte az együttműködést a Fidesszel. Szerinte „már előnyt jelent Szerbiában magyarnak lenni”, sőt, mint mondta: „akik nem magyarnak születtek, azok is szeretnének magyarrá válni”. Pásztor beszélt a Magyarország által elnyert bővítési EU-biztosi poszt fontosságáról, de nem volt meglepetés, hogy az elkaszált Trócsányi László nevét nem ejtette ki. Végül azt mondta, hogy hiába tűnik furcsának, de ők, határontúliak azért az önkormányzati választásokat is nagyon fontosnak tartják és mindenben támogatják a kormánypártot.

©

Majd Nagy Gábor Tamás, I. kerületi polgármester következett, aki a mandátumvizsgáló bizottság elnökeként megszavaztatta a formaságokat, így egyhangúan elfogadták a "látható többség" alapján a mandátumok érvényességét és a levezető elnökök személyét. A két levezető elnök az eddig is háziasszonykodó Novák Katalin és Klausmann Viktor, a párt gyöngyösi polgármester-jelöltje lettek.

Az ellenzéken humorizálnak

Kubatov Gábor, a FTC-elnök részletesen kifejtette, mi a párhuzam a Fradi és a politika, azon belül is a választások közt, eljutva oda: „mi vagyunk Európa legmodernebb és legszervezettebb pártja”.

©

Majd Kocsis Máté következett, akinek tematikában az ellenzék parodizálással fűszerezett szidalmazása jutott, így beszélt a „kígyózó kígyókat” felemlegetve az ellenzék támolygó vezéréről, Gyurcsány Ferencről, illetve arról, hogy Kunhalmi Ágnes „miért támogatja a nyitott ajtók politikáját”. A tavalyi MTVA-ban történtekre utalva felsorolta Hadházy Ákos hogyan mászott a korláton és Varjú László „kócosra pofozta magát”. Karácsony Gergely, az „ellenzék csúcsragadozója” pedig ott folytatta, ahol a többiek abbahagyták, részletezve, mennyit bakizott szerinte a főpolgármester-jelölt – mondta Kocsis.

©

Megmagyarázták Trócsányi buktáját

Deutsch Tamás azzal kezdte, hogy Brüsszelből jelentette: „csapataink harcban állnak” továbbra is, megvédik a magyarokat az emberektől kapott felhatalmazás alapján. Beszéde arról szólt, hogy a bevándorláspárti politika Európában hogyan támad új erővel, mit kell kiállniuk a kormány politikáját támadóktól.

„Nettó politikai lincselést hajtottak végre Trócsányi Lászlón” -mondta, szerinte a biztosjelöltünk leszavazása egyenlő azzal, hogy politikai bosszút álltak, amiért elutasítják a bevándorlást.

©

„Bosszút álltak, amiért Trócsányi a magyar Salvini” – jelentette ki Deutsch, ugyanis ahogy Olaszországban a tengeren, úgy „a magyar igazságügyminiszter a jogi határvédelem eszközeivel megállította a bevándorlást. „Ettől kapnak frászt”, hogy Salvini és Trócsányi bebizonyította, hogy a bevándorlás megállítható – vonta le a következtetést.

A névnapos Varga felmondta a számokat, Szijjártó szenvedélyes beszédet mondott

A tisztújító szavazás miatti szünetet követően a névnapos Varga Mihály pénzügyminiszer következett, aki erre fel is hívta a humort tapssal honoráló közönség figyelmét, akit azzal szórakoztatott, hogy "mindenki a vendége egy adóbevallásra". Varga a tőle elvárt módon elmondta, hogy anno egy „csődben lévő országot” vettek át, amit sikerült stabilizálni, támogatva a nemzetpolitikai célokat, és így jelenleg az élen vagyunk minden fontos makromutató alapján. Így külön kiemelte a növekvő foglalkoztatást, az adókedvezményeket, illetve az EU-ban legkedvezőbb társasági adót és a bérek növekedését, ahogy a tao-pénzeknek köszönhető beruházásokat is.

©

A stafétát átvevő Szijjártó Péter is az olaszországi történtekről beszélt, ő arra hozta példának Salvini esetét, hogy így járnak a bevándorlás ellen harcoló erők.

„Európa legsikeresebb pártjának kongresszusán vagyunk!”

„ide egyetlen illegális bevándorló sem fog bejönni, a kerítés állni fog, rendőrök és katonák fogják őrizni” – tüzelte a tagságot, amivel nagy tetszést aratott. Meg kell nyernünk sorozatban a 10. választást is – mondta, akkor soha nem leszünk bevándorló ország.

©

Az igazságügyminiszter lelkesen készül a brüsszeli csatákra

A fiatalok közt most már a hazaköltözés a divat

– mondta a kormánytagként debütáló Varga Judit, aki erre a saját példáját hozta, hogy lám, ő is hazaköltözött családjával Brüsszelből. Az igazságügyminiszter arról beszélt, hogy „sok baj van velünk”, a jogállamiságot, az uniós értékeket kérik számon, pedig nem értik, hogy „mi megharcoltunk” saját értékeinkért, a jogállamunkért, és ezt nem tartják tiszteletben. Egyre ingerültebbek és egyre kritikusabbak velünk az unióban, de az évek óta tartó boszorkányüldözés szerinte megtette a hatását, még jobban összefogtak a magyarok. „Lelkesen készülünk minden brüsszeli csatára a liberális mantrával szemben” – jelentette ki a minisztériumi „csapata” nevében.

©

Gulyás Gergelyt, mint a legfiatalabb kormánytagot, egyben barátját konferálta fel Novák Katalin, aki azon is örvendezett, hogy már milyen sok nő van az Orbán-kormányban (kettő – a szerk.)

A Miniszterelnökség vezetője komplex beszédet mondott, visszament egészen a „szemkilövetők”-ig, de ő is humorizálva szidta az ellenzéket, többek közt azzal a kiszúrással, hogy a Fideszben nem szokás „magnóra venni a beszélgetéseinket”.

A humorbomba Kósát imádta a közönség

Kósa Lajos valóságos stand-up-ot nyomott, így kapásból elsütött egy "alkesz"-os viccet, de élcelődött Karácsony Gergelyen és a többi, szerinte vicc kategóriát jelentő főpolgármester-jelöltön, akiket csak "proteincsászárnak és celebmatadornak" titulált. Bezzeg Tarlós István, aki szerinte az egész ország legtapasztaltabb és legrégebb óta önkormányzati tisztséget betöltő városvezető.

Klausmann Viktor úgy tűnik, egyetért a hvg.hu tudósítójának megfogalmazásával, mert Kósa beszédét azzal kommentálta, hogy ezért pénzt kérhetne, mert ez már "stand-up comedy". Majd megígérte, hogy ő is iszik páleszt.

Utána a kecskeméti polgármester, Szemereyné Pataki Klaudia következett – Novák Katalin nála is megemlítette, hogy nemrég vállalt gyermeket a munkája mellett -, majd Debrecen első embere, Papp László beszélt arról, hogy „az ország és az önkormányzatok együttműködése hogyan alakul át a nemzetépítő szövetséggé”. A bátonyterenyei és a makói polgármester hasonló öndicséretet tolt arról, mennyit fejlődött a rájuk bízott település, mióta fideszes irányítással működnek, "együttműködve a nemzet kormányával".

Németh a legütőképesebb haderőt igéri, Novák szerint hozzánk költöznének a családvédelmi akcióterv miatt

„Fut Bécs felé Jellacsics, a gyáva” – a pákozdi diadalról írt verssorokkal kezdte Németh Szilárd, aki szerint 20 ezerre fog nőni a civil élet mellett a hont védelmező önkéntesek száma, és azt kérte a jelenlévőktől, hogy segítsenek toborozni. Szükség is van rájuk, hiszen most a migráció és az ezzel együtt járó terrorizmus ellen kell harcolni, aminek alátámasztására hosszan sorolta az elmúlt években Európában történt merényleteket. Szerencsére az ország egyetlen alkalmas miniszterelnökét, Orbán Viktort és a Fidesz-KDNP pártszövetséget felhatalmazták a magyarok, hogy ez ellen fellépjen. A térség legütőképesebb haderejét teremtjük meg kultúránk védelmében – ígérte a honvédelmi tárca államtitkáraként Németh.

Novák Katalin nemcsak levezeti az eseményt, beszédet is mondott arról, hogy a magyarok mennyire hisznek "férfi és nő házasságában", 20 éves csúcson van a gyermekvállalási kedv. Az államtitkár - aki azzal kezdte, hogy a családja is elkísérte a kongresszusra - szerint a GDP kiemelkedően magas részét fordítják a családok támogatására, a családvédelmi akciótervre. Szerinte külföldön az intézkedéseket hallva a nyugat-európai többgyerekesek azt szokták kérdezni, "hogyan lehetne Magyarországra költözni?", ő pedig biztatja őket, hogy jöjjenek. Novák szerint nem kell folyton a férfiakkal versenyezni, majd hosszan sorolta, miért nem igaz a "balliberális mantra", hogyan bizonyítanak a nők az élet különféle területein.

Nem volt kérdés

Ezt követően hirdették ki a tisztújítás eredményét: a párt alelnökei a papírformának megfelelően Novák Katalin, Kubatov Gábor, Kósa Lajos és Németh Szilárd lettek.

Az elnöki poszton újraválasztott Orbán Viktort a közönség székéről felpattanva, állva tapsolta és éljenezte. „Most jön a java”, az igazán nagy dolgok csak most következnek - mondta Orbán Viktor, de viccelődött a bedarált Népszabadsággal és egyetlen működőképes pártnak nevezte a Fideszt -  a pártelnök/kormányfő beszédét itt olvashatja el!

©

A beszéd után a régi-új pártelnök és alelnökei közösen szelfieztek a színpadon, a közönség óriási ovációja közepette, majd a csúcspont után a kongresszus véget ért.

A média gondosan elkülönítve

Akárcsak a mindennapi gyakorlatban, a Fidesz ezúttal is gondoskodott arról, hogy a média nehogy kérdésekkel "zaklathassa" a megjelenteket: az eseményről tudósítókat egy elkülönített részre terelték, amit úgy helyeztek el, és zártak körül paravánokkal, hogy véletlenül se tudjanak szabadon mozogni, és így beszédbe elegyedni, kérdéseket feltenni a politikusokkal.

A sajtóbelépőre azért rá van írva a mindenhol látható jelmondat: Nekünk Magyarország az első!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gulyás Gergely: Március 15-ig maradnak a korlátozások, a következő két hét kifejezetten nehéz lesz

Gulyás Gergely: Március 15-ig maradnak a korlátozások, a következő két hét kifejezetten nehéz lesz

Bemutatta új emblémáját a Peugeot

Bemutatta új emblémáját a Peugeot

Premier: Víg Mihály legendás dalát dolgozta fel Pátkai Rozina

Premier: Víg Mihály legendás dalát dolgozta fel Pátkai Rozina