szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán úgy beszélt, mintha a leendő magyar EU-biztos nevében állt neki ígérgetni, holott a biztosok a kormányoktól függetlenül végzik a dolgukat.

Szembement az európai uniós szerződésekkel Orbán Viktor miniszterelnök, amikor Azerbajdzsánban a Türk Tanács ülésén arra tett ígéretet, hogy a magyar uniós biztos segíteni fogja Törökország és Azerbajdzsán uniós csatlakozását - hívta fel a figyelmet Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő vasárnap.

A kormányfő az MTI beszámolója szerint azt mondta: ha sikerülne megszerezni a bővítési portfólót, "akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal" – mondta, úgy fogalmazva: ha sikerül megszerezni ezt a portfóliót, akkor "örömmel állunk az önök rendelkezésére, hogy segítsük az önök törekvéseit".

Ujhelyi szerint ez olyan, mintha Orbán az Európai Bizottság, de legalábbis a bővítésért felelős magyar uniós biztos nevében tenne ígéretet, ami igencsak aggályos, az Európai Bizottság tagjai ugyanis bár a tagállami kormányok által delegált személyek, kinevezésük után megszakad minden formális kapcsolatuk a küldő országgal és kizárólag az uniós szerződések őreként, az egész európai közösség érdekében teljesítik feladatukat, sőt, a jogszabályok ki is mondják, hogy nem fogadhatnak el utasításokat kormányoktól vagy más külső szervektől.

"Orbán Viktor ugyanis fordítva ült fel a kipcsak lóra, amikor a leendő uniós biztos nevében ígérgetett mindenféle jószolgálatiságot a türk üzlettársainak" - írta Ujhelyi, aki szerint Orbán vagy átverte "türkmén vértestvéreit", vagy beismerte, hogy az általa uniós biztosnak jelölt személy nem az Európai Unió, hanem az ő személyes szolgálatában fog továbbra is állni.

Az egyébként jelenleg egyáltalán nem biztos, hogy a magyar biztosjelölt fogja kapni a bővítési portfóliót, ugyanis bár az először jelölt Trócsányi Lászlónak ezt szánták, ő összeférhetetlenség miatt nem lehet biztos. Helyette Orbán Várhelyi Olivért, a brüsszeli EU-nagykövetet jelölte, aki azonban nem biztos, hogy ugyanazt a tárcát fogja kapni, és az sem biztos, hogy ő lesz a magyar EU-biztos, Ursula von der Leyen ugyanis egy női nevet is vár Orbántól, aki nem akar már mást megnevezni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olcsóbb iPhone érkezhet áprilisban, talán kettő is

Olcsóbb iPhone érkezhet áprilisban, talán kettő is

A járványra fogják, de már a 2022-es választások miatt szórják a pénzt Orbánék

A járványra fogják, de már a 2022-es választások miatt szórják a pénzt Orbánék

Már hárommillió védőoltást adtak be eddig az Egyesült Királyságban

Már hárommillió védőoltást adtak be eddig az Egyesült Királyságban