szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Visszahívta a tornaszövetség Borkai Zsoltot a Magyar Olimpiai Bizottságból. További fegyelmi vagy etikai eljárás már nem lesz.

Borkai Zsolt keddtől már nem tagja a Magyar Olimpiai Bizottságnak – közölte a MOB az MTI-vel.

Személyével kapcsolatosan a továbbiakban fegyelmi, vagy etikai eljárásnak nincs helye, az ügyét ezzel lezártnak tekintjük

– olvasható a közleményben.

Borkai, aki 1988-ban olimpiai bajnok lett, 2010 és 2017 között a MOB elnöke volt. Miután a két évvel ezelőtti tisztújításon alulmaradt Kulcsár Krisztiánnal szemben, a MOB-tagságát megtartotta.

A tornaszövetség elnöksége döntött arról, hogy visszahívja Borkai Zsoltot a Magyar Olimpiai Bizottságból – mondta a hvg.hu-nak Magyar Zoltán, a szövetség elnöke.

Magyar hozzátette: egyébként is megállapodtak abban, hogy Borkai Zsolt és a szervezet általános elnökhelyettese, Sörös Ferenc váltják majd egymást a MOB-ban. A cserével azonban némileg megcsúsztak, ezért volt a botrány kipattanásakor is a győri polgármester a szövetség képviselője az olimpiai bizottságban. Most viszont aktuálissá vált a csere.

A tornaszövetség elnöke arra a kérdésre, mit gondol Borkai botrányáról, úgy fogalmazott:

Nekem Zsolt nagyon jó barátom, és az is marad. Nagyon sokat segített a magyar tornának sportolóként és vezetőként is. Húszéves barátságokat nem szoktam semmilyen ok miatt felrugdosni.

A Magyar Olimpiai Bizottság a Borkairól szóló közleményének megjelenése előtt azt közölte lapunkkal, hogy a Magyar Tornaszövetség három tagot delegál a szervezet tagságába, a legutóbbi jelöléskor a leadott névsorban a győri polgármester nem szerepelt.

A MOB-tól korábban is érdeklődtünk arról, napirendre kerül-e náluk Borkai botránya. Akkor azt válaszolták, hogy az elnökség október 2-án egy önálló etikai bizottság felállításáról döntött, mihelyst az megalakul, foglalkozni fognak az üggyel. Ezt most azza egészítették ki, hogy a testület tagságának összeállítása folyamatban van.

Ahogy megírtuk, kedden Steinmetz Ádám jobbikos országgyűlési képviselő kedden törvényjavaslatot nyújtott be, amelynek értelmében a MOB etikai bizottsága jogot kapna arra, hogy megvonja az olimpiai járadékot azoktól az olimpikonoktól, akik „erkölcstelen életmódjuk” miatt érdemtelenné válnak rá.

Erről a MOB a közleményében azt írta: "az olimpiai járadékkal összefüggő minden feladatot a sportpolitikáért felelős miniszter lát el 2017. január 1. óta. Az olimpiai járadékok megállapításának, folyósításának, vagy azok megszüntetésének kérdésében a jelenlegi törvényi szabályozás alapján a Magyar Olimpiai Bizottságnak nincs hatásköre eljárni."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!