szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mohács új polgármestere, a posztért egyedüliként induló Csorbai Ferenc (MSZP) azt szeretné, ha a pénteken megalakult képviselő-testület minden tagja együttműködne vele a következő fél évben. Pávkovics Gábor, a Fidesz-KDNP képviselője azt mondta, a jogszabály alapján hat hónap múlva szeretnék feloszlatni a testületet új helyhatósági választás kiírása érdekében, addig pedig arra törekszenek, hogy biztosítsák a város működőképességét.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

A képviselő-testület pénteki alakuló ülésén letette hivatali esküjét Csorbai Ferenc, aki beszédében azt mondta, a városnak erősek a pozíciói, a pénzügyi helyzete stabil, van reális jövőképe. Közölte, mindenkinek el kell döntenie, hogy miben érdekelt, "a biztos, nyugodt, perspektivikus önkormányzatiság működtetésében vagy a feszültségek szításában", utóbbi hosszú időre lelassíthatja vagy le is béníthatja a prosperitást. Hozzáfűzte: pontot kell tenni egy méltatlan vita végére és Mohácsért, a mohácsiakért meg kell kezdeni a munkát.

Közölte azt is, hogy javasolni fogja egy új bizottság felállítását, hogy a város vonzerejét az idegenforgalmi szolgáltatásokkal ötvözve versenyképes területként tudják megjeleníteni. Bízik az önfegyelemben, a realista gondolkodásban. Mohács jelenlegi helyzetében nagy a felelősség, ez azonban nem vonhatja el a figyelmet a város lakóiról – tette hozzá.

Javasolta továbbá, hogy Szekó József, a település korábbi polgármestere, aki szeptember végén, a kampány ideje alatt hunyt el, Mohács díszpolgárává váljon, a posztumusz kitüntetést azonban a Fidesz-KDNP képviselőinek javaslatára nem a mostani ülésen adták át, arra az 2020. augusztus 20-án ünnepélyes ceremónián kerül majd sor.

A polgármester az ülést követően újságíróknak azt mondta, a városvezetés folyamatosságának biztosítása érdekében tette le esküjét. Hozzátette: szeretné, ha a képviselő-testület minden tagja együttműködne vele a következő fél évben.

Pávkovics Gábor, a Fidesz-KDNP képviselője, a szervezet városi elnöke úgy nyilatkozott, a következő fél évben arra törekszenek, hogy a város működőképességét biztosítsák a megkezdett beruházások folytatása, a jövő évi költségvetés és az adókkal kapcsolatos jogszabályok meghozatala érdekében. Úgy fogalmazott, "mérsékelt konstruktivitással" állnak a polgármester mellé, viszont 

a jogszabály alapján hat hónap múlva fel szeretnék oszlatni a testületet új helyhatósági választások kiírása érdekében.

"Tartozunk a városnak azzal, hogy tisztességes, becsületes versenyben dőljön el az új polgármester személye" – mondta Pávkovics Gábor.

Csorbai Ferenc azután lett Mohács polgármeste, hogy egyedüli ellenfele, a várost 1998 óta irányító, a posztért újrainduló Szekó József (Fidesz-KDNP) szeptember végén elhunyt. Az MSZP polgármesterjelöltjét a DK, a Jobbik, a Momentum és a Fidesz is visszalépésre szólította fel, az utóbbi aláírásgyűjtésbe is kezdett ennek érdekében.

Csorbai Ferenc az önkormányzati választáson 1867 szavazatot kapott, viszont több mint négyezren érvénytelenül szavaztak a megjelent csaknem 6 ezer választópolgárból. A nyolc egyéni választókerület mindegyikében a Fidesz-KDNP jelöltje nyert, a szavazati arányok 62 és 89 százalék között alakultak. A polgármesteren kívül a mohácsi testületben tizenegy képviselő van: az önkormányzati választáson nyolc egyéni képviselői mandátumot szerzett a Fidesz-KDNP, míg kompenzációs listán az MSZP-nek kettő, a DK-Jobbik-Momentum szövetségnek pedig egy hely jutott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Győr fideszes polgármestere nem mindennapi módon zárta az ‘56-os műsort

Győr fideszes polgármestere nem mindennapi módon zárta az ‘56-os műsort

Nagy-Britannia visszaad 5000 lopott műkincset Iraknak

Nagy-Britannia visszaad 5000 lopott műkincset Iraknak

Fotók jöttek a dusnoki motoros tragédiáról

Fotók jöttek a dusnoki motoros tragédiáról