szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Arról az esetről van szó, amikor az ellenzéki képviselők, köztük a DK-s Varju László is bementek az MTVA székházába, hogy beolvastassák petíciójukat.

Polt Péter legfőbb ügyész a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Varju László országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére. (Varju mentelmi jogát egy másik ügyben már felfüggesztette a parlament.)

A közleményben emlékeztettek: az MTVA székháza előtt tavaly decemberben tüntetés volt, miközben több országgyűlési képviselőt – kérésükre – beengedtek az épületbe. A képviselők öt pontból álló követelést akartak beolvastatni. A biztonsági osztályvezető többször arról tájékoztatta őket, hogy az intézmény mely területeire nem léphetnek be, mivel ezek zárt, védett területnek minősülnek. Az országgyűlési képviselők, köztük Varju László, ezt vitatták, és követelték, hogy engedjék be őket az élő műsor helyszínére.

Varju – írják – másnap nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának, és dulakodás közben az egyik biztonsági őrnek több másodpercen keresztül kézzel megszorította a vádliját. Miután a biztonsági őrök társuk lábát kiszabadították, "a képviselőt eltolták a stúdió ajtajától". A kikerült videók alapján Varjut azonban nem "tolták", inkább erőszakkal kilökték onnan, és ugyanez történt Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselőkkel is.

Az ügyészség közleménye úgy folytatódik: Varju a székház első emeletén be akart menni arra a folyosóra is, ahonnan a vezérlő helyiségek és a hírszerkesztőség ajtajai nyíltak, és többszöri felszólításra sem távozott. A képviselőt ki akarták vezetni, majd vele szemben – erőszakos ellenállása miatt – testi kényszert alkalmaztak, azonban Varju továbbra is ellenszegült: a földre feküdt, egy biztonsági őr lábát elkapta, majd kihúzta, aminek következtében a férfi a földre esett. A sértett az esés következtében nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. Az eset során Varju is megsérült, mentő vitte el a helyszínről.

Az ügyészség szerint az országgyűlési képviselő cselekménye garázdaság vétségének, valamint súlyos testi sértés bűntettének megállapítására lehet alkalmas. A büntetőeljárás lefolytatására az országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése esetén nyílik lehetőség – közölték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Varju László: "Ez koncepciós eljárás"

Ma dönt a Parlament a DK-s Varju László mentelmi jogának felfüggesztéséről, a képviselő sajtótájékoztatóján azt mondta, koncepciós eljárásnak véli a vádakat. A gyanú szerint a képviselő fizetett volna egy másik jelöltnek 2018-ban, hogy lépjen vissza a javára.

Ismét emelkedik a benzin és a gázolja ára

Ismét emelkedik a benzin és a gázolja ára

Eddig 1225 rabnál mutattak ki koronavírus-fertőzést a börtönökben

Eddig 1225 rabnál mutattak ki koronavírus-fertőzést a börtönökben

Gillian Anderson volt a legkellemetlenebb időzónában a Golden Globe-on

Gillian Anderson volt a legkellemetlenebb időzónában a Golden Globe-on