szerző:
Serdült Viktória

Az Állami Számvevőszék tett korábban feljelentést a kampánypénzek felhasználása miatt, de az utóbbi fél évben semmilyen problémát nem jeleztek. A nyomozásban szintén érintett Párbeszédnél nem csodálkoznának, ha rájuk is sor kerülne.

Ezer oldalnyi dokumentumot, pendrive-okat és a költségvetési analitikát is elvitték a Momentum Mozgalom könyvelőjétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói – tudta meg a hvg.hu Hajnal Miklóstól, a párt elnökségi tagjától.

Ahogy azt megírtuk, a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának Vizsgálati Osztálya szerda délelőtt rendelt el kutatást, motozást és lefoglalást a párt irodájában „költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt folyamatban lévő büntetőügyben a bűncselekmény tárgyi, okirati bizonyítékainak, bizonyítási eszközeinek felkutatása és biztosítása céljából”.

Hajnal elmondása szerint néhány civil ruhás nyomozó minden előzetes értesítés nélkül érkezett meg a Múzeum körúti székhelyükre, ahol ugyan senkit nem motoztak meg, de mindenkit igazoltattak.

A hatóságok a párt 2018-as országgyűlési kampányköltéseinek elszámolását keresték.

Miután közölték velük, hogy azok a könyvelőnél, egy másik helyszínen vannak, oda is átmentek, és körülbelül másfél-két órát voltak az irodájában.

„Legalább a laptopokat nem vitték el” – jegyezte meg Hajnal.

A pártnak nyolc napja van panaszt tenni, egyelőre vizsgálják, hogy mennyire volt törvényes az eljárás. Azt azonban már most látják, hogy jogilag alaposan elő volt készítve.

A Momentum szerint az intézkedésről szóló határozatban súlyos vádak voltak, a többi közt például fiktív számlák használata. A párt ezeket visszautasítja, de mindenben a hatóságok rendelkezésére áll, hiszen „eddig és ezután sincs rejtegetni valójuk”.

Nem tudták, hogy költöztek

A történet januárban kezdődött, amikor az ÁSZ kérésére felfüggesztették a Momentum és velük együtt a Párbeszéd állami támogatását, arra hivatkozva, hogy nem biztosították a kampánypénzek ellenőrzésének feltételeit. A törvény szerint az ÁSZ-nak a választások után egy éve van arra, hogy megvizsgálja, hogyan használták fel a pártok a kampánypénzeket. Amikor tavaly erre sor került volna, mindkét párt költözött, a hatóság viszont a régi székhelyükön kereste őket.

Az ÁSZ a Momentum esetében a támogatás felfüggesztését végül február végén visszavonta, mert a pártelnök elküldte nekik a szükséges dokumentumokat. Ezek alapján a hatóság megállapította, hogy a megteremtették a törvényi előírásoknak megfelelő gazdálkodás alapvető kereteit. A Párbeszéd Magyarországért Párt esetében júniusban függesztették fel az intézkedést és kezdték újra kapni az állami pénzeket.

A Párbeszéd sem csodálkozna

Az ügy azonban ezzel nem ért véget, mert támogatások felfüggesztésével párhuzamosan az ÁSZ mindkét párt esetében költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést is tett a kampánypénzek elköltése miatt. A Párbeszéd esetében 6, a Momentumnál 500 millió forintról van szó. A nyomozás elindítását a Legfőbb Ügyészség kezdeményezte, ezt a NAV végzi – így történhetett meg a mostani házkutatás. Ezt gyanítja a Momentum is.

A történet időzítése azért is meglepő, mert a Momentum szerint az elmúlt több mint fél évben semmilyen problémát nem jelzett sem az ÁSZ, sem a NAV.

„Nem kértek be újabb iratokat, nem kerestek minket az ügyben, most azonban két héttel a választások után hirtelen bűncselekményekkel gyanúsítják a Momentumot. Miközben sem a kamupártok, sem a kormánypártok gyanús költéseit nem vizsgálják, az EP- és az önkormányzati választások után a legerősebb ellenzéki párttá vált Momentummal szemben ismét hirtelen akcióba lendült az állampárti gépezet, minden eszközzel megpróbálva ellehetetleníteni minket” – írták.

Úgy tudjuk, hogy amikor meglátták a momentumos házkutatásról szóló híreket, a Párbeszédnél sem zárták ki, hogy hamarosan rájuk is sor kerül, de forrásaink szerint „szeretettel várják a nyomozókat”. Ők már korábban azt állították, hogy minden forinttal el tudnak számolni. A dolog különös pikantériája, hogy információink szerint a Párbeszédnél éppen a napokban zajlik az ÁSZ törvényi előírások szerint végzett éves vizsgálata.

Reagált az Állami Számvevőszék

Az Állami Számvevőszék közleményben reagált az ügyre. Azt írják, hogy a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során megállapították, hogy a Momentum Mozgalom mintegy 500 millió forint költségvetési támogatás törvényes felhasználását nem igazolta. Ezért az ÁSZ 2019 januárjában feljelentést tettek. Az ÁSZ szerint, amennyiben egy döntő mértékben közpénzekből működő párt megsérti a közpénzek felhasználására és elszámolására vonatkozó előírásokat, akkor a gazdálkodása nem átlátható az adófizető állampolgárok, valamint a saját párttagsága felé sem.

Az ÁSZ azt is hozzátette, hogy alapvető jogállami érdek és a közpénzeket érintő korrupció elleni védettség érdeke, hogy a pártok szabályszerűen, elszámoltathatóan és átláthatóan gazdálkodjanak az adófizetőktől és a támogatóiktól kapott pénzekkel. Az Állami Számvevőszék a törvényi előírások szerint ellenőrzi, hogy a pártok betartják-e a gazdálkodásukra vonatkozó törvényeket. Azzal zárják a közleményüket, hogy

az ÁSZ minden pártot azonos törvényi előírások és eljárási szabályok szerint ellenőriz."

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Állami Számvevőszék: Újra kaphat pénzt a Momentum

Visszavonta a Momentum Mozgalom költségvetési támogatásának felfüggesztését az Állami Számvevőszék. A Párbeszéd Magyarországért Párt esetében ugyanakkor továbbra is érvényben van az intézkedés.

Jövőre sem kapnak több pénzt a házi gyerekorvosok

Jövőre sem kapnak több pénzt a házi gyerekorvosok

Helsinki Bizottság: a Rendészeti Panasztestület megszüntetése a problémakör lefokozása

Helsinki Bizottság: a Rendészeti Panasztestület megszüntetése a problémakör lefokozása

Valaki egy fűnyírót tett a sínekre Dunakeszi és Göd között, milliós kár keletkezett a vonatban

Valaki egy fűnyírót tett a sínekre Dunakeszi és Göd között, milliós kár keletkezett a vonatban

Washingtonban csak egy háztömböt érint Erdogan látogatása

Washingtonban csak egy háztömböt érint Erdogan látogatása

Most már biztos: jön az első, 108 megapixeles kamerával szerelt Samsung telefon

Most már biztos: jön az első, 108 megapixeles kamerával szerelt Samsung telefon

Egy Obamához közel álló afroamerikai politikus is indul a demokrata elnökjelöltségért

Egy Obamához közel álló afroamerikai politikus is indul a demokrata elnökjelöltségért