szerző:
Tetszett a cikk?

Az Alkotmánybíróság szerint az nem alkotmányossági kérdés, hogy az oktatás közvetlenül az állam feladata vagy az önkormányzatoké.

Budaörs másodszor veszített az Alkotmánybíróságon: tavaly azt panaszolta hiába, hogy gazdag településként szerinte túlzott mértékű „szolidaritási hozzájárulást” kell fizetnie a központi költségvetésbe, most pedig azt, hogy az önkormányzati iskolákat át kellett adni „ingyenes vagyonkezelésre” a tankerületi központoknak.

A város a panaszban előadta: évtizedek alatt, nagyrészt saját erőből létrehozott egy ingatlanból és nagy értékű ingóságokból álló iskolavagyont. Mivel ezt lényegében elvették, a formálisan megmaradt tulajdon tartalma kiüresedik. Ez egy közvetett kisajátítás, amely mögött közérdek nem húzódik. Az önkormányzat „csak szemléli a tulajdon pusztulását, és csak harmadik személynek való való károkozás kapcsán lép elő tulajdonossá, amikor viselnie kell a következményeit az olyan helyzetnek, amiben semmilyen mozgástere sincs”– szól az érvelés.

Az Alkotmánybíróság ezzel szemben hangsúlyozza: az nem alkotmányossági kérdés, hogy az oktatás közvetlenül az állam feladata vagy az önkormányzatoké. Ezt a törvényhozók joga eldönteni. Ha az országgyűlés „szakmai szempontok alapján úgy ítéli meg, hogy a köznevelési feladatok állam általi ellátása hatékonyabb és a szakmai szempontokat jobban érvényesítő rendszert eredményez, mint ha ezen feladatok ellátását az önkormányzatok végzik”, akkor korlátozhatja az önkormányzatok tulajdonhoz való jogát is. A tankerület ingyenes vagyonkezelői joga azonban csak addig tart, amíg az épületben iskola működik, mert ha az megszűnik, az önkormányzat újra rendelkezhet a vagyonával.

Mindezek alapján az Ab szerint nem sérti az Alaptörvényt az iskolák államosítása, az önkormányzati tulajdon korlátozása nem aránytalan. Azonban a város joggal várhatja el, hogy tanítási időn kívül közösségi célra használhassa az épületet és felszerelését például délután, hétvégén vagy szünidőben, tulajdonost megillető feltételekkel. Ez utóbbi mondat azonban nem a határozat szövegében szerepel alkotmányos követelményként megfogalmazva, hanem csak az indoklásban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem kevesebb, mint hét elnöki „Szörnyeteg” szállította Bidenéket Washingtonban

Nem kevesebb, mint hét elnöki „Szörnyeteg” szállította Bidenéket Washingtonban

Raúl is koronavírusos lett

Raúl is koronavírusos lett

Réz Anna: Jövőre várva

Réz Anna: Jövőre várva