szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kossuth tér átépítéséért felelős Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója szerint túl szűk volt a hely a szobornak a Vértanúk terén.

Tavaly decemberben írtunk arról, hogy elviszik Nagy Imre szobrát a Vértanúk teréről, akkor Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája csak annyit mondott:

Nem tudok megszólalni.

Akkor az emlékezők és tiltakozók gyertyákat gyújtottak a szobor hűlt helyén, Nagy Imrének pedig a Jászai Mari téren találtak új helyet. Az áthelyezés után hivatalos avatás nem volt, suttyomban leplezték le az alkotást.

A Nagy Imre-szobornak kifejezetten jót tett, hogy áthelyezték a szűk Vértanúk teréről a Jászai Mari térre – osztotta meg szubjektív véleményét a Népszavával Wachsler Tamás, a Kossuth tér átépítéséért felelős Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Az alkotás szerinte „tágas, azt érvényesülni engedő térbe” került.

A Vértanúk terére új köztéri alkotás került, a Nemzeti Vértanúk emlékműve. Az avatáson Kövér László azt mondta többek között, hogy:

Az Istent, hazát és nemzetet tagadók 1919-ben burzsujoknak nevezték nagyapáitokat. 56 után retrográdnak nevezték apáitokat, 1990 után mucsainak neveztek valamennyiünket, akik hittünk a demokrácia erejében. Ma nacionalistának, populistának, Európa-ellenesnek, xenofóbnak, iszlamofóbnak, homofóbnak, és ki tudja még, mi mindennek neveznek bennünket csak azért, mert ragaszkodunk közösségeinkhez, kultúránkhoz, hagyományainkhoz. Ne legyenek kétségeiket, ha engeditek nekik, visszatérnek, és meg fogják bélyegezni gyermekeiteket, unokáitokat. A Lenin-fiúk utódai ma is itt állnak velünk szemben, és egyelőre csak a virtuális világban, de ott folytatják, ahol 100 éve a Szamuelyk abbahagyták.

Wachsler elégedett az új emlékművel. „A Nemzeti Vértanúk Emlékműve újraállításával évtizedes adósságot törlesztettünk.”

„Mind a Vértanúk tere, mind a Jászai Mari tér lényegesen kulturáltabb, nagyvonalúbb és rendezettebb – szebb –, mint a beruházás megkezdése előtt volt”. Összegzésként Wachsler közölte: „a beruházással mindenki jól járt.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Leleplezték a megújult Minit

Leleplezték a megújult Minit

Három férfi kirabolt egy nőt a Rózsák terén, egyiküket fotó alapján keresik

Három férfi kirabolt egy nőt a Rózsák terén, egyiküket fotó alapján keresik

Bíróság elé áll Macron volt biztonsági főnöke

Bíróság elé áll Macron volt biztonsági főnöke