szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A felek közlése alapján úgy tűnik, nem lesz akadálya a 2023-as atlétikai világbajnokságnak.

Pozitív és előremutató egyeztetést folytatott egymással Karácsony Gergely főpolgármester a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) vezetőivel, ezt mindkét fél megerősítette.

Karácsony Gergely a Facebookon közölte, hogy konstruktív beszélgetést zajlott Deutsch Péterrel, Gyulai Miklóssal és Gyulai Mártonnal.

„Nekik is elmondtam, az új városvezetés prioritási rendjében a budapestiek egészségének fejlesztése áll az első helyen. Minden nagyobb beruházásnál 3 szempontot tartunk szem előtt: nem csökkenhet a zöldfelület nagysága, ami épül, annak hosszú távon is fenntarthatónak kell lennie, a költségeknek pedig átláthatónak. Ennek alapján kiszámítható partnerei vagyunk mindenkinek, a magyar atlétika irányítóinak is.”

A Magyar Atlétikai Szövetség a beszédes, "Főpolgármester az atlétika mellett" címmel jelentetett meg egy közleményt a találkozó után, amelyben azt írták, hogy pozitívnak és előremutatónak értékelik a főpolgármesterrel zajlott mai találkozót.

A MASZ írása szerint a felek egyetértettek abban, a magyar atléták számára is mérföldkő a 2023-as világbajnokság. Gyulaiék hangsúlyozták, hogy a stadion nem elsősorban a világbajnokságra épülne, hanem a magyar atlétika központjaként is szolgálna a jövőben.

A közlemény szerint nem csak az élsportolók, hanem amatőrök is használhatnák az Atlétikai Központot és az azt körülvevő zöld parkot a jövőben.

Álláspontjuk szerint a központra azért is szükség van, mert a vb helyszíne jelenleg „emberektől elzárt, pusztuló környezet”, viszont, ha folytatódhat a megkezdett munka, akkor „a sportpark mellett lesz közpark, parti gyalogossétány, bicikliút, dunai kikötő és Pestet Csepellel összekötő gyalogos- és kerékpároshíd”.

A MASZ közleményben felhívta a figyelmet, hogy a visszamondjuk a vb-t, akkor akár több tízmilliárdos kártérítési igényt is benyújthat a Nemzetközi Atlétikai Szövetség, amelyet Magyarországnak kell kifizetnie.

„Ez a döntés évtizedekre visszavetheti a magyar atlétikát, az utánpótlást, a modern képzéseket, illetve lemondunk arról, hogy megannyi fiatalnak és idősebbnek sportolási lehetőséget kínáljunk.”

– írták.

A stadion kérdésében november 27-én hozhat döntést a Fővárosi Közgyűlés.

2018 végén dőlt el, hogy 2023-ban Budapesten lesz az atlétika-vb. Miután Karácsony Gergely megnyerte a főpolgármester-választást, azt mondta, leállítja a kormánynak kedves Liget-projektet, és stadionstopot is hirdet. Erre reagálva Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt nyilatkozta, ha nem akarják, nem lesz se Liget-projekt, se kézilabda-Eb-döntő a vele járó csarnoképítéssel, se 2023-as atlétikai világbajnokság. Ez utóbbinak lenne helyszíne a IX. kerületbe tervezett atlétikai stadion.

A főpolgármester később pontosított, az RTL Klub Híradójának azt mondta, megépülhet a stadion, ha más, szerinte fontosabb – például egészségügyi – fejlesztések is megvalósulnak Budapesten.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Karácsony az atlétikai vb-vel zsarolná Orbánt, de népszavazás is lehet a vége

Hétfőn személyesen is egyeztetnek a Magyar Atlétikai Szövetség képviselői Karácsony Gergellyel a IX. kerületbe tervezett* atlétikai stadionról. A sportközpont körüli bizonytalanság azonban akkor sem szűnik meg, ha a delegációnak sikerül meggyőznie a főpolgármestert. Információink szerint a stadionstopról szóló népszavazás kezdeményezői lehetséges forgatókönyvekről beszéltek a Momentummal, és bár döntés nincs, az sem kizárt, hogy a Fővárosi Közgyűlés pozitív döntése ellenére is megkezdődhet az aláírásgyűjtés.

Videó: #freenavalny feliratot fújt a külügyminisztérium elé Fekete-Győr, Hadházy és Szél

Videó: #freenavalny feliratot fújt a külügyminisztérium elé Fekete-Győr, Hadházy és Szél

Tovább terjeszkedik az Amazon tenyérfizetős rendszere

Tovább terjeszkedik az Amazon tenyérfizetős rendszere

Kásler: Nem tudok egyetlenegy betegről sem, akit ne láttunk volna el

Kásler: Nem tudok egyetlenegy betegről sem, akit ne láttunk volna el