szerző:
hvg.hu

A csütörtöki Kormányinfón bejelentették: 34 milliárd forint többletforrást biztosítanak ritka betegségek gyógyításához szükséges gyógyszerekre.

Szokásos sajtótájékoztatóján beszélt a szerdai kormányülésen elhangzottakról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ahogy az várható volt, elsőként a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntéséről esett szó.

Gulyás úgy fogalmazott: egy jó és rossz hírük is van Budapest számára. A jó, hogy eldőlt, Budapest rendezheti meg a 2023-as atlétikai világbajnokságot. A rossz hír, hogy a közgyűlés jelenlegi formájában nem támogatja a Dél-Budai Centrumkórház beruházását, és nem járul hozzá 10 milliárd forinttal az egészségügyi fejlesztésekhez, mert elutasították a Fidesz-frakció erről szóló módosító javaslatát. A kormány ettől függetlenül elkötelezett az Egészséges Budapest program mellett, jövő héten ezért össze is hívják a fővárosi közfejlesztések tanácsát – állítja Gulyás.

A Fővárosi Közgyűlés által elfogadott öt feltételről Gulyás azt mondta, nem mindegyikről kell kormányhatározat.

Karácsony Gergely azt kérte tőle, hogy hívja össze a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát, ő ezt megtette.

Hadházy Ákos és a Momentum már bejelentette, hogy amennyiben december 31-ig nem teljesül az öt feltétel, népszavazást kezdeményeznek a ferencvárosi stadionépítés ellen. Gulyás a Magyar Nemzet kérdésére viszont leszögezte, nem tart attól, hogy megakadályozzák az atlétikai vb-t, inkább Budapestnek kellene tőle tartania, hiszen az építkezés egyben hatalmas zöldberuházás is a fővárosnak.

A miniszter az Európai Bizottság megválasztását is kommentálta: örülnek, hogy az új testület ilyen széles körű bizalmat élvez az Európai Parlamentben. A magyar biztos az eddigi legfontosabb portfóliót kapta, Várhelyi Olivér jó magyar és jó európai, ő az egyik legfelkészültebb jelölt – mondta Gulyás.

Ugyanakkor szerinte a Bizottság megválasztása nem mindenkinek a sikere, „sokan voltak, akik mindent megtettek azért, hogy ne legyen magyar biztosa az Európai Uniónak”.

©

Még nincs döntés arról, hogy a biztosnak megválasztott Várhelyi helyett ki lesz a brüsszeli Állandó Képviselet vezetője.

Alagutat találtak a határon

A kormányülésen a migrációs helyzetet is értékelték, mert „aggasztó hírek érkeztek” a szerb–magyar határról, idén 11 808 tiltott határátlépési kísérlet történt, csak az elmúlt héten 1002 eset volt.

Gulyás bejelentette, hogy két alagutat is találtak a határszakaszon: az egyik Ásotthalom közelében 34 méter hosszú és hat méter mély, a másik 21 méteres Bács-Kiskun megyében. A határőrök mindkettőt lezárták.

A kormány 34 milliárd forint többletforrást biztosít 2019-re az egészségügyi alap javára, részben gyógyszerre, részben gyógyászati segédeszközök, magasabb színvonalú ellátás biztosítása ritka betegségekre. Ki ugyan nem mondta, de

Gulyás utalt rá, hogy Zentéhez és Leventéhez hasonló, SMA-s gyerekek kezelésére is szánják.

Később a Magyar Hang kérdésére viszont leszögezte, hogy a Zolgensmához hasonló árú gyógyszerek elbírálása továbbra is egyéni kérelmek alapján történik.

A Kormányinfón szó esett a Mátrai Erőmű környékén kialakult szennyezésről, ahol a Greenpeace szerint gyakorlatilag szennyvíz folyik a patakban. Gulyás erre azt mondta, hogy már az első bejelentések után azonnal a helyszínre vonult a Katasztrófavédelem, akik azóta is folyamatosan végzik a méréseket, és addig maradnak, amíg szükség lesz rájuk.

A mérések szerint a környező településeken élőkre veszélyes értékeket nem mutattak ki – igyekezett mindenkit megnyugtatni a miniszter. A Greenpeace eredményeiről csak ők tudnak beszélni, Gulyás szerint ő arról tud beszámolni, amit a Katasztrófavédelem mért.

©

Gulyást az RTL Klub arról is kérdezte, mit szól ahhoz, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter apja és nagyapja múltja miatt támadta Dobrev Klárát, pedig az ő édesapja sem makulátlan.

Erre a miniszter azt mondta: mindenféleképpen megóvná Varga Juditot attól, hogy összehasonlítsák a családját Dobrev Kláráéval, de senki nem felel a szüleiért és nagyszülei tetteiért.

Gulyás szerint az igazságügyi miniszter édesapja soha nem volt tartótiszt, egy szálloda igazgatója volt, és együttműködött a hírszerzéssel, ami a nyolcvanas években a szállodaigazgatók jó részénél előfordulhatott. (Ungváry Krisztián történész egyébként ezt máshogy gondolja.)

Sok olyan távozó kerületi és vidéki polgármester van, akinek – mivel milliós volt a fizetése – több mint hárommillió forinttal búcsúzik, és még plusz három havi járandóságot is megszavazhat nekik a testület, a ki nem váltott szabadságokról nem is beszélve.

Gulyás Gergely szerint ez az önkormányzatok ügye, a központi közigazgatásban ezt a gyakorlatot megszüntették. Ott, ha valaki nem veszi ki a szabadságot, az elvész. Ha az önkormányzatok bármilyen változást kezdeményeznek a szabályokon, ők ezt örömmel támogatják – mondta.

Az Index újságíróiról készült plakátokról Gulyás leszögezte, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben.

Ami plakátügyben történt, az elfogadhatatlan, a kormány teljes mértékben elítéli, a nyomozás pedig folyamatban van az ügyben – mondta a miniszter, majd bedobta a kormány örökérvényű érvét:

Tarlós István polgármestersége alatt ilyen nem történt a fővárosban.

A héten felreppentek olyan hírek, hogy Magyarország azért nem vesz részt az idén Eurovíziós Dalfesztiválon, mert „az túl meleg” a kormánynak. Gulyás – túl azon, hogy még soha nem látott egyetlen ilyen dalfesztivált sem – nem emlékszik rá, hogy valaha is olyan döntést hozott volna a kormány.

„Ezeket a döntéseket a köztelevízió hozza” – mondta.

Hollik Istvánt a Magyar Hang arról kérdezte, miért mondta azt, hogy a klímahelyzetről folytatott társadalmi konzultáció célja nem az, hogy az emberek átfogó véleményét megtudja. A kormányszóvivő szerint félreértették a szavait, amiért elnézést kér.

„Számít a magyar emberek véleménye. Arra próbáltam utalni, hogy ennek a leghatékonyabb módja a nemzeti konzultáció, de más formákat is igénybe tudunk venni, ilyen volt ez a kérdőív” – tette hozzá.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Különleges új technológiát teszteltek Ferihegyen, sehol máshol nem használtak még ilyet

Különleges új technológiát teszteltek Ferihegyen, sehol máshol nem használtak még ilyet

Nem csak tréleres horrorkaravánok vannak az utakon, van itt más is

Nem csak tréleres horrorkaravánok vannak az utakon, van itt más is

Megzsarolta Orbán az Európai Uniót

Megzsarolta Orbán az Európai Uniót

Bonnban a közlekedési lámpákkal is Beethovenre emlékeznek

Bonnban a közlekedési lámpákkal is Beethovenre emlékeznek

Alkotmányosan tolvajozták le Matolcsyt

Alkotmányosan tolvajozták le Matolcsyt

Lopott, teljesen egyedi tuningolt Range Rover akadt fenn Nagylakon

Lopott, teljesen egyedi tuningolt Range Rover akadt fenn Nagylakon