szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Karácsony Gergely főpolgármester megkereste a CEU rektorát és az MTA elnökét is, hogy mentsék, ami menthető.

Egy éve ezen a napon dőlt el, hogy a CEU-nak mennie kell Magyarországról, ennek apropóján tartottak egy három napos kitelepülést a Kossuth téren "Szabad ország, szabad oktatás" címmel. Az esemény záró rendezvényén felszólaló Karácsony Gergely főpolgármester azzal kezdte, személyes elköteleződésből van itt, a fia sokat szorong a lecke miatt, pedagógus férjként pedig látja a feleségén, milyen nehéz helyt állnia. Szerinte nem szabad veszni hagyni azt az álmot, amit minden család dédelget, hogy a gyerek többre viheti szüleinél,

például hogy egy nyírségi kisfiúból lehet főpolgármester, vagy egy felcsúti kisfiúból miniszterelnök.

Karácsony szerint a mai oktatási rendszer bizalmatlanságra épít, ezért nem dönthet a pedagógus szabadon a tankönyvekről, ezért kell 4-ig bent lenni az iskolában és ezért akarja erőszakkal rávenni a diákokat a kormány, hogy még többet tanuljanak. Szerinte a kormány bizalmatlan, a hatalom megtartása érdekében nevel polgár helyett alattvalókat. Nem bíznak ugyanis abban, hogy ahol a tudás megszerezhető, lesz-e támogatottsága a politikájuknak.

Karácsony elmondta, megválasztása után megkereste a CEU vezetését, hogy a lehető legtöbb maradjon a programjaik közül Budapesten, de találkozik az MTA elnökével is annak érdekében, hogy a város és az akadémia indítson közös programot, amivel menthetik a menthetőt és őrizhetik a lángot.

Partnerséget építünk mindenkivel, ak úgy érzi, háborúban áll a kormánnyal.

Bejelentette azt is, a főváros ösztöndíjprogramot indít a hátrányos helyzetű, kirekesztő oktatásban tanuló diákok számára, akik olyan környezetben élnek, ahol nem érték a tudás. Karácsony zárásként arról beszélt, az október 13-án elindult változás folytatódni fog a következő parlamenti választáson.

Lesz még olyan kormánya Magyarországnak, amely nem a saját hatalomféltéséből, bizalmatlanságból épít politikát

- ígérte Karácsony a rendezvényen.

Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese arról beszélt, nem voltak fölkészülve arra, hogy egyszer lesz egy olyan kormány Magyarországon, amelynek a vezérlőeszménye a saját hatalmának növelése, ezért autonóm intézményeket döngöl az agyagba. A magyar közigazgatás és igazságszolgáltatás sem állt a helyzet magaslatán, az ombudsmantól az Alkotmánybíróságig senki sem akart szembe szállni a kormánnyal, az akkreditációs bizottság is széttárta karját, mikor megszüntették a gender képzést.

Enyedi azt mondja, több mint egy éve nem válaszoltak az illetékes szervek, hogy a beadott papírok alapján a CEU teljesíti-e a törvényi előírást (erre a kormány mindig csak cinikus válaszokat ad - a szerk.). Bizonyára vannak, akik azt hiszik, megérte ez az egész, de sokan a CEU elleni támadást barbárságnak, az ellene támadókat pedig barbároknak tartják - tette hozzá. Akik ezt sikerként értékelik, gondolhatják, hogy nőtt a társadalom feletti kontroll. Nekik üzent Enyedi:

gondolják újra, valóban megérte ez?

A Nádor utcában nem lehet PhD képzésen részt venni, de lehet tanulni és beszélni a demokráciáról, a jogállamiságról, a társadalmi igazságosságról, hogy a korrupciónak, a politikai álszentségnek milyen káros következményei vannak, vagy éppen a nők és férfiak egyenjogúságáról, ami a hatalmon lévőket irritálja.

Enyedi azt mondta, az elmúlt hónapok romboló hozzáállását nem szabad elfelejteni, de azt sem, hogy Budapest kiállt mellettük és a tanszabadság mellett, illetve végső soron saját maga mellett is. A tudás határtalan, végső soron legyőzhetetlen is - zárta beszédét.

A felszólalásokban bírálták még az MTA kutatóhálózatainak elvételét, illetve más, az oktatást érintő kormányzati lépéseket. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Szűcs Tamás szerint a polgári engedetlenségről sem kell lemondani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Belehalt a koronavírus szövődményeibe Valéry Giscard d'Estaing egykori francia elnök

Belehalt a koronavírus szövődményeibe Valéry Giscard d'Estaing egykori francia elnök

Pár kérdés után rögtönzött kordonozással védték a minisztereket a Szájerről kérdező újságíróktól

Pár kérdés után rögtönzött kordonozással védték a minisztereket a Szájerről kérdező újságíróktól

A jobbnál is lesz jobb: az Apple az M1 lapka utódján dolgozik

A jobbnál is lesz jobb: az Apple az M1 lapka utódján dolgozik