szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Akadémia szorosabb kapcsolatot akar kialakítani a felsőoktatási intézményekkel és az ipari kutatóhelyekkel, szeretne beleszólni a tudománypolitikai testületek munkájába is.

A Magyar Tudományos Akadémia rendkívüli közgyűlésén elfogadta az elnök, Lovász László „A Magyar Tudományos Akadémia Küldetése 2019” című javaslatát, amely az MTA előtt álló feladatokat összegzi, írja a Népszava.

A testület azután gondolta át a küldetését, hogy a nyáron a kutatóintézetei a nagyobb kormányzati felügyeletet biztosító Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz kerültek.

Az Akadémia új küldetését az alábbi hét pontban foglalták össze:

  1. Az Akadémia a magyar tudományos közösséget egyesítő és megjelenítő köztestület.
  2. Az Akadémia őrzi és ápolja a magyar nyelvet, gondozza a nemzet tudományos és kulturális örökségét.
  3. Az Akadémia hozzájárul a kutatás feltételeinek megteremtéséhez, és képviseli a magyar tudományos kutatás érdekeit.
  4. Az Akadémia a tudományos minőség és a tudományetika letéteményese.
  5. Az Akadémia feladata a magyar tudomány nemzetközi kapcsolatainak bővítése, eredményeinek megjelenítése és érdekeinek képviselete.
  6. Az Akadémia a nemzet tanácsadója.
  7. Az Akadémia közvetíti a tudományos kutatások eredményeit a társadalom számára.

Lovász László a közgyűlés után elmondta, a pontok mögött két háttérdokumentum áll, amelyek pontosan részletezik a feladatokat, ezeket hamarosan közzé is teszik. Az elnök azt szeretné, ha az MTA szerepe a tudománypolitikában, a tudománypolitikai testületek munkájában, a döntéshozatalban jobban érvényesülne.

Az Akadémia, mint „a nemzet tanácsadója” így azt jelenti: az MTA „köztestületi tagjainak tudása a nemzet és a mindenkori kormányzat rendelkezésére áll. Az Akadémia a kormányzattal, a hazai kutatási, fejlesztési és innováció rendszerrel, az oktatási rendszerrel és a társadalommal kialakított széles körű együttműködésre alapozva valósítja meg az akadémiai törvényben is megjelenített tanácsadói, a döntéshozatalt támogató szakpolitikai tevékenységét. Ennek érdekében vállal részvételt a tudománypolitikai testületek munkájában - mondta.

Az elnök elmondta még, hogy az eddiginél szorosabb kapcsolatot akarnak kialakítani a felsőoktatási intézményekkel és az ipari kutatóhelyekkel. Lovász László a sajtótájékoztatón elárulta, ha lejár az elnöki mandátuma, szeretne visszatérni a kutatáshoz.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Fű alatt államosítanák az MTA teljes ingó vagyonát

Nem ért véget a Magyar Tudományos Akadémia vesszőfutása a kutatóintézetei elvételével: egy a hvg.hu birtokába jutott levél szerint Palkovics László egykori jobbkeze, a kutatóintézet-hálózatot átvevő ELKH Titkárságának jelenlegi főtitkára nemrég arra utasította az intézetek főigazgatóit, hogy könyveljék át az eddig az MTA tulajdonába tartozó ingóságokat saját – vagyis végső soron állami – tulajdonba. Több százezer tételről van szó a számítógépektől a laborberendezésig. Az összesen közel 70 milliárd forint értékű vagyont várhatóan nem adja önként az Akadémia, pláne, hogy a mostani lépés analógiájaként később akár az értékes ingatlanvagyonra is rámozdulhat az állam.

Szájer megerősítette, hogy jelen volt a pénteki bulin

Szájer megerősítette, hogy jelen volt a pénteki bulin

Megint Magyarország bírálata volt a fő téma az EP LIBE bizottságában

Megint Magyarország bírálata volt a fő téma az EP LIBE bizottságában

Motorosok új találmánya sok másik motoros életét mentheti meg

Motorosok új találmánya sok másik motoros életét mentheti meg