szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akik nem vették igénybe az orvosi szolgáltatást ,rosszabbra értékelték az ellátórendszert, mint azok, akik az utóbbi időben voltak valamilyen kezelésen.

Mindössze a lakosság ötöde elégedett a hazai egészségügyi ellátórendszerrel – hangzott el a kormányközeli Nézőpont Intézet konferenciáján a Népszava tudósítása szerint.

A lap szerint az intézet kutatásából az is kiderült azok, akik nem vették igénybe az orvosi szolgáltatást, rosszabbra értékelték az ellátórendszert, mint azok, akik az utóbbi időben voltak valamilyen kezelésen.

Mráz Ágoston igazgató a legmegdöbbentőbbnek azt nevezte, hogy a megkérdezettek - köztük a hatvan év felettiek is – kétharmada azt állította: egészséges. Ez utóbbit viszont sem a statisztika, sem az egészségbiztosító ellátási adatai nem támasztják alá.

Az Európai Bizottság országjelentése szerint például a 65 év felettiek nagy része már krónikus betegségekkel kezd, és az uniós átlagnál jóval többen halnak meg az egészségtelen életmód miatt.

A kutatáson a Nézőpont Intézet vezetője négy pozitívumot is felsorolt:

  • 2010 óta az orvosbérek 2,6-szeresére emelkedtek.
  • széles körű társadalombiztosítási szolgáltatási csomagot biztosít a magyar állam.
  • az ország éllovas a súlyos fertőző betegségek elleni oltások alkalmazásában.
  • bevezették a digitális egészségügyi adatok központi, digitális tárolását Magyarországon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Mintha a magyarok direkt arra hajtanának, hogy mielőbb meghaljanak

Dohányoznak, isznak és nem mozognak a magyarok, nem véletlen, hogy a halálozások fele az egészségtelen életmódra vezethető vissza – állapította meg az Európai Bizottság jelentése az ország egészségügyi helyzetéről. Hatalmas eltérések vannak a különböző társadalmi csoportok között is: az egyetemet végzett férfiak 12 évvel tovább élnek, mint alacsonyabb képzettségű társaik. A kormány eközben lényegében központosította az ágazatot, miközben az egy főre jutó, egészségügyi ellátásra fordított kiadás a legalacsonyabbak között van az Európai Unióban.