szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rendkívüli ülést kezdeményezett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, ahol újra szavaznak a bírák és ügyészek fizetéséről. Áder János köztársasági elnök vétója igencsak kapóra jött.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a házelnöknek írt levelében nem szól arról, hogy a bírák és ügyészek fizetésemelését szeretnék elfogadtatni, ami kedden egy tévesnek bizonyult szavazás miatt nem sikerült. A fideszesek egy része elutasította a kétharmados többséget igénylő módosító pontokat, így azok nem kerültek be a törvénybe, amely valójában nem is erről szólt, hanem az egyfokú járási hivatali eljárásokról.

A rendkívüli ülést kérő kormánylevél általánosan hivatkozik arra, hogy a szavazás tavaszra halasztása miatt „a döntések végrehajtásának előkészítése tolódna ki, ami számos problémát okozhat a jogalkalmazásban, egyben fontos jogalkotói célkitűzések késedelmes megvalósítását eredményezné”. Ezzel bizonyára arra utal, hogy a törvényalkotási bizottság teljes összegző módosító csomagját utasították el, nem csak a béremelést, illetve hogy a köztársasági elnök más részeket is kifogásolt, amikor megvétózta a törvényt.

A házbizottság pénteken fél 11-kor ül össze. Áder János államfő szokatlanul gyorsan visszaküldte a neki szokatlanul gyorsan elküldött jogszabályt, és ezzel megoldódott az a dilemma, hogy hogyan lehet egy zárószavazáson már elfogadott törvényhez utólag hozzányúlni a házszabály megsértése nélkül. A házszabálytól való eltérésre sincs így szükség, hiszen az elnöki vétóra vonatkozó szabályt alkalmazhatják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elkerülhettük volna a harmadik hullámot?

Elkerülhettük volna a harmadik hullámot?

A Facebookról és az Instagramról is kitiltották a mianmari hadsereget

A Facebookról és az Instagramról is kitiltották a mianmari hadsereget

Áder aláírta a hulladéktörvényt

Áder aláírta a hulladéktörvényt