Orbán az EU-csúcsról: Nem győztünk, de esélyt teremtettünk a győzelemre

Orbán az EU-csúcsról: Nem győztünk, de esélyt teremtettünk a győzelemre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök négy feltétele közül három teljesült, a negyedik még nyitott kérdés.

Sajtótájékoztató helyett ezúttal is a Facebookon számolt be a kétnapos EU-csúcsról Orbán Viktor. A második tárgyalási nap kezdete után nem sokkal posztolt videón a miniszterelnök arról beszélt, hogy az Európai Tanács – vagyis az uniós tagországok állam- és kormányfői elismerték, hogy „Magyarország klímabajnok”, hiszen jelentős eredményt ért el a károsanyag-kibocsátás csökkentésében.

A csúcs legnagyobb sikere az volt, hogy a hajnalig tartó tárgyalások eredményeképpen a 28 ország vezetője (a briteket Charles Michel, az Európai Tanács elnöke képviselte) a lengyelek kivételével elfogadta azt a vállalást, hogy 2050-re karbonsemlegessé teszik az Európai Uniót.

Orbán, felidézve előző nap, a csúcs előtt megfogalmazott feltételeit úgy értékelt:

Sikert értünk el, mert a mostantól megszületendő klímaszabályoknál garanciákat kaptunk arra, hogy ne a „szegény emberek, a szegény országok fizessék meg az árát”, és ennek érdekében ne vegyenek el pénzt a felzárkózást célul tűző országok előtt. Más kérdés, hogy a felzárkóztatási források – amelyeknek a jövőben legalább a negyedét a klímacélok teljesítésével kapcsolatban kellene felhasználni – enélkül is jelentősen csökkennek Magyarország számára a most tárgyalt javaslat alapján, erről egyelőre nem sikerült megállapodásra jutniuk a feleknek.

Azt is sikernek tartja a miniszterelnök, hogy az EU „bátorítja” a nukleáris energia felhasználását – az éjszaka született zárónyilatkozat erről ugyan nem szól, de a tagállamokra bízza annak eldöntését, hogy alkalmazzák-e ezt az energiaforrást. Ezt nem csak Magyarország, de Andrej Babis cseh miniszterelnök is feltételül szabta a támogatáshoz.

Van esély, hogy olyan szabályokat alkossunk meg, hogy a klímavédelem ne eredményezze sem az üzemanyagok, sem az élelmiszerek árának emelkedését – folytatta a miniszterelnök, aki a mostani „harcot” úgy összegezte:

Nem győztünk, de esélyt teremtettünk magunknak a későbbi győzelemre.

Hozzászólások