szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A rendőrség elismerte, hogy hibáztak a Budaházy Györgyék elleni fellépéssel. Majd rögtön cáfolták is, hogy késve intézkedtek volna a szélsőjobbosokkal szemben.

Hibát követtek el a rendőrök, amikor nem ismerték fel, hogy Budaházy György és tucatnyi társa jogosulatlanul akadályozott meg egy zártkörű rendezvényt a budapesti Auróra klubban. Molnár Gábor alezredes, Józsefváros rendőrkapitánya ezzel részben helyt adott a melegjogi szervezetek panaszának, azt viszont elutasította, hogy későn értek ki és nem haladéktalanul intézkedtek a szélsőjobbosokkal szemben. Ez utóbbi megállapítás miatt az LMBTQ-szervezetek – a Magyar Helsinki Bizottság segítségével – fellebbezést nyújtottak be.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, szeptember 26-án a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Magyar LMBT Szövetség tartott zártkörű rendezvényt az Aurórában. A kezdés előtt negyedórával megérkezett Budaházy György, akit a Helsinki közleményében "közismert homofób provokátorként" jellemez, és tucatnyi társa, akik megakadályozták a rendezvény megtartását. A feketébe öltözött társaság „A bűn nem lehet büszkeség tárgya” feliratú molinót feszítettek ki, megafonból homofób jelszavakat skandáltak, sértegették a jelenlévőket, a mosdóba pedig egy döglött patkányt dobtak be.

A szervezők rögtön hívták a rendőröket, akik állításuk szerint 20 perc múlva érkeztek ki, de addig nem mentek be, amíg az alosztályvezető oda nem ért. Ő aztán bent tájékozódott, de a jogvédők szerint nem látott okot arra, hogy közbeavatkozzon. A Helsinki Bizottság tájékoztatása szerint a helyszíni parancsnok csak arra kérte a feleket, hogy „beszéljék meg egymással” a helyzetet. Ezzel a jogvédő szervezet szerint elfogadták Budaházyék magyarázatát, miszerint az akciójuk szabályos gyülekezésnek számít.

A rendőrségi vizsgálat végül arra jutott, hogy a rendőrök „a tényállás tisztázása során beszerzett adatokból téves jogi következtetést vontak le, illetve ebből következően téves jogi tájékoztatást adtak a bejelentőknek és a sértetteknek is, amikor nem ismerték fel, hogy a magánterületen jogosulatlanul demonstráló személyekkel szemben szabálysértés elkövetésének gyanúja merült fel, így ennek megfelelő további intézkedések megtétele lett volna indokolt”.

Az Aurórában nem ez volt az egyetlen szélsőjobbos akció: októberben a Légió Hungária nevű radikális csoport tartott erődemonstrációt, felgyújtottak egy szivárványos zászlót a klub bejáratánál:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!