szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Economist szerint Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin az európai liberálisokat hibáztatja az üldözött keresztények miatt. Politikai tőkét kovácsolnak ebből.

Cikket írt a brit Economist a keresztényüldözésről és arról, hogyan viszonyul ehhez két autokrata vezető, Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök. A lap azt írja, valóban sokfelé üldözik a keresztényeket a világban, azonban

az autokraták kihasználják ezt, és politikai tőkét kovácsolnak ebből.

Felidézik a múlt hónapban, Budapesten tartott keresztényüldözés elleni konferenciát is, ahol például II. Ignatius Aphrem, a szír ortodox egyház pátriárkája azt mondta, „sokan nem hallották meg a sírásunkat”, és sokan nem is segítettek nekik, kivétel ez alól Magyarország, a konferencia házigazdája. A pátriárka köszönetet mondott hazánknak, amiért a régóta elkötelezett keresztények iránti segítségnyújtásban.

Az Economist ír a magyar kormány Hungary Helps programjáról is, amiről a legutóbbi hír, hogy elkezdték a magyar állam által támogatott iskola építését Kurdisztánban.

A lap szerint a „tolóerő” az üldözött keresztények elleni fellépésben Orbán Viktor, aki a kereszténység védelmezőjeként próbálja bemutatni magát, miközben Magyarországon elutasítja a muzulmánokat és a nyugati liberalizmust, legszorosabb szövetségese pedig Vlagyimir Putyin, aki nemrég azt mondta, hogy az oroszok „könnyes szemmel” figyelik a közel-keleti keresztények helyzetét.

A brit lapot idézi a Népszava is, leírva, hogy az üldözött keresztények helyzete több ok miatt is igen vonzó a nacionalista erős emberek számára, Orbán például azzal igyekszik felrázni a magyar szavazókat, hogy összeveti az európai, illetve a keleti-keresztényeket, miután az egyik közösséget a politikai korrektség szájkosara, a másikat a halál fenyegeti.

Az autokrata vezetők a nyugati liberális demokráciákat ostorozzák, mondván, hogy azok nem állnak ki az elnyomott katolikusokért, azt hajtogatják, hogy a keresztények számítanak a legüldözöttebb vallási csoportnak, de ezt számszakilag nagyon nehéz igazolni.

Kép: Orbán Viktor / Facebook

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kafka, Kundera és Havel szelleme lengi be az induló Cseh Filmkarnevált

Kafka, Kundera és Havel szelleme lengi be az induló Cseh Filmkarnevált

Anthony Hopkins éppen festegetett, amikor kiderült, hogy nyert a BAFTA-gálán

Anthony Hopkins éppen festegetett, amikor kiderült, hogy nyert a BAFTA-gálán

Szeretettel a Vajdaságból: Vučić szerb elnök, a vitamininfluenszer

Szeretettel a Vajdaságból: Vučić szerb elnök, a vitamininfluenszer