szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Budapest főpolgármestere hosszú Facebook-bejegyzésben reagált a pénteki hírekre. A színházak ügye is előjött.

Terjedelmes Facebook-bejegyzést tett közzé péntek délután Karácsony Gergely, hogy így reagáljon a pénteki hírekre, a Lánchíd részleges lezárására, illetve a gyorsan rozsdásodó orosz metrókocsikra. Szerinte a híd felújításának ügyét az előző városvezetés a kormánnyal együtt lezáratlan ügyként hagyta a fővárosra.

"Lépni kellett, mert Budapest, és az egész ország egyik legfontosabb szimbóluma – nem mellesleg zsúfolt közlekedési útvonal – nem maradhat ilyen állapotban. A híd állapota nem ad okot semmiféle pánikkeltésre, de a felújítás már nem húzható sokáig. Hogy megakadályozzuk a további állagromlást, holnaptól kitiltjuk az 5 tonnánál nehezebb járműveket a hídról. Táblák mellett a rendőrök és a fővárosi rendészeti igazgatóság munkatársai a jövő héten figyelmeztetik erre a teherautók és a nagyobb turistabuszok vezetőit, utána már szankcionálnak is" – írta a főpolgármester.

Hozzátette, hogy a korlátozás a budapestiek többségét nem érinti, de elismerte, a híd esedékes felújítása miatti lezárás sok kényelmetlenséget fog okozni. "Ezt a lehető legnagyobb mértékben igyekszünk majd mérsékelni". Karácsony szerint már a jövő héten egyeztetést kezdenek a kormánnyal a híd felújításához még hiányzó, mintegy 20 milliárd forint előteremtéséről. Át kell gondolni közösen a felújítás műszaki tartalmát, utána pedig a budapestiek megkérdezésével dönteni a Lánchíd esetleges funkciómódosításáról – írta.

Metrókocsik

A rozsdásodó metrókocsik ügyében közölte, a 222 kocsiból összesen 6 darabot érint a probléma, ami önmagában nem okozna gondot a működtetésben. A gyártó garanciálisan, kötbér mellett javította is azokat,

de azért ez mégiscsak beismerése a korábban tagadott ténynek: sok gond van a „felújított” orosz kocsikkal

– írta Karácsony, aki szerint elérkezett az ideje az egész korábbi metróbeszerzést, annak minden körülményét érintő átfogó vizsgálatnak. Erre a BKV és a BKK felügyelőbizottságát kérte fel. "Úgy hiszem, két hónap elég a teljes körű tisztázásra".

4-es metró

Karácsony közölte azt is, hogy a BKV valóban a forgalom növekedéséről számolt be az M4-es metró vonalán, de a cég illetékeseinek szakmai véleménye szerint a megnövekedett utasszám most még nem igényel azonnali beavatkozást. "Havonta kapunk jelentést a BKV-tól, amikor szükség lesz rá, azonnal lépünk" – tette hozzá.

Színházak

A fővárosi színházakról szólva Karácsony azt írta, meg fogják védeni azokat. Úgy véli, önellentmondásos az év végén megjelent kormányhatározat. Állítólag hiba történt, hogy így van-e, vagy tudatos a független színházak további fojtószorítása a kormány részéről, kiderül hamarosan – folytatta a főpolgármester.

A következő napokban a főváros egyeztet a függetlenekkel és a kőszínházakkal a további lépésekről, hiszen a kormány szoros, márciusi határidőt szabott a megállapodásokra. "Még januárban előállunk a javaslatainkkal, amelyekben lesznek újítások az eddigiekhez képest, és amelyek egy dologból indulnak ki: a kultúra nemzeti alap".

Egészségügy

Az egészségügyi fejlesztések ügyében Karácsony Gergely azt írta, a megjelent hírekkel szemben a Budapest számára megszerzett 50 milliárd forint nagy részét nem viszi el a korábban betervezett fejlesztések áremelkedése. "Mert ez a pénz – a közgyűlés egyhangú döntése szerint, amit a kormányhatározat is megerősített az év végén – az eddigieken felül jár a fővárosiaknak, másrészt eszünk ágában sincs ezt a teljes összeget betonra költeni."

Karácsony közölte: minden budapesti számára biztosítani akarják a hozzáférést a legmodernebb diagnosztikai eszközökhöz, emellett radikálisan csökkentik majd a várólistákat. "Mindezt a kerületekkel közösen, az ő javaslataik beemelésével."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!