szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tilalom alól kizárólag a menetrend szerinti BKK-buszok mentesülnek.

Szombattól nem hajthatnak át a Lánchídon az 5 tonnánál nehezebb járművek – jelentette be a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A fokozott súlykorlátozás csak a BKK menetrend szerint közlekedő járműveire nem vonatkozik.

Kerékpárral, személygépkocsival, kisbusszal, furgonnal továbbra is át lehet hajtani a hídon, amelynek szerkezetét a közlemény szerint napi rendszerességgel ellenőrzi üzemeltetője, a Budapest Közút.

Az új súlykorlátozást a közelmúltban elvégzett hídvizsgálati állapotjelentés nyomán vezették be.

Csúszásban a Lánchíd felújítása, mert nem tudják, hogy lehet elég gyorsan megcsinálni

Két lépésben egy hónappal meghosszabbította a Lánchíd felújításának jelentkezési idejét a BKK, a műszaki leírást és a közbeszerzési dokumentációt módosították. A beszerzéssel kapcsolatban számtalan kérdés érkezett a potenciális kivitelezőktől, az eredeti dokumentumokban szakmai hibákat és ellentmondásokat is találtak. A kivitelezőnek módosítania kell majd a terveket, különben nem tartható az előírt 18 hónapos menetrend, de a felelősség az övé lesz.

A Lánchíd felújítása régóta tervben van, a BKK már 2013-ban közbeszerzést írt ki a híd és a Váralagút „időszerű” rekonstrukciójára. Aztán 2018 októberében is megjelent egy pályázat, amit végül visszavontak. Ezután került ki az a tender, amelyik beadási határideje tavaly szeptember 23-a volt.

A határidőig nyolc ajánlat érkezett, ám azok mindegyike több milliárd forinttal magasabb összegről szólt annál a 23 milliárd 366 millió forintnál, amennyit a főváros a felújításra szán. Tarlós István akkori főpolgármester jelezte, hogy elfogadhatatlanok számára a túlárazott pályázatok, de a megújulását megígérte.

A felújításról Karácsony Gergely új főpolgármester decemberben azt nyilatkozta az Mfornak, hogy az kétszer annyiba kerülne, mint amennyi pénz rendelkezésre áll, de mivel a rekonstrukció nem halogatható tovább, megpróbálják újragondolni a tartalmát, illetve megnézik, hogy miképpen kapcsolódik ez a rakpartok és az alagút felújításához.

Azt is megjegyezte Karácsony, hogy a híd funkcióját is újra kellene gondolni. Ezzel arra utalhatott, amit megválasztása után néhány nappal már elmondott: lehet, hogy gyalogoshíd lesz a Lánchídból, a felújításnál fogják tesztelni, mit jelent, ha nincs ott autóforgalom.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Autó

Két évig is eltarthat a Lánchíd lezárása

Ősszel elvileg már el kellene kezdődnie a munkának, de még csak most fog lejárni a közbeszerzés, amelyben kivitelezőt keresnek. Szakértők szerint nem is tartható a 18 hónapos határidő.

Alapvetően szép, nyári idő lesz, néhol előfordulhat 70 kilométeres szél

Alapvetően szép, nyári idő lesz, néhol előfordulhat 70 kilométeres szél

Meglepő területen tűnt fel az OTP-től váratlanul távozó felső vezető

Meglepő területen tűnt fel az OTP-től váratlanul távozó felső vezető

Egy kávézó vendégeit zsidózta egy nő Újlipótvárosban, elvitték a rendőrök

Egy kávézó vendégeit zsidózta egy nő Újlipótvárosban, elvitték a rendőrök