szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bizottság szerint az egyik kérdés megtévesztő, egy másik pedig túl bonyolult. A határozat nem jogerős.

Nem hitelesítette az LMP újabb "zöld népszavazási" kérdéseit csütörtöki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) – írta az MTI. A kérdéseket Heltai László, az LMP alapító tagja nyújtotta be hitelesítésre, még novemberben.

Az első kérdés arra vonatkozott, hogy a közigazgatási szervek és a köztulajdonban lévő gazdasági társaságok 2030. január 1-jét követően karbonsemlegesen működjenek. Az NVB tagjainak többsége szerint a kérdés nem hitelesíthető, ugyanis tiltott tárgykört, a költségvetés módosítását igényelné. A testület szerint a kérdés emellett megtévesztő is: a népszavazás kötőereje három év, egy 2021-ben megtartott népszavazásé 2024-ig tartana, így a kérdés által érintett időszakra a választópolgárok véleménye már nem bírna befolyással. A testület tagjainak többsége szerint befolyásolja az egyértelműséget az is, hogy

a "karbonsemlegesség" kifejezést a hazai szabályozás nem alkalmazza, a szakirodalom és a köznyelv pedig mást ért ez alatt.

A második kérdés azt célozta, hogy 2030. január 1-jét követően Magyarországon a villamos energiát előállító erőművek karbonsemlegesen legyenek kötelesek működni. Az NVB-tagok többsége szerint ennél a kérdésnél is fennállt a kötőerővel és a "karbonsemlegesség" kifejezéssel kapcsolatos probléma. Emellett a testület szerint a választópolgárok által nem feltétlenül átlátható következménye lehet a népszavazásnak, hogy a karbonsemlegesség működési költségeit a fogyasztókra terhelhetik az erőművek tulajdonosai.

A harmadik kérdés arra vonatkozott, az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy a településeken beépíthető földterületek nagysága csak akkor legyen bővíthető, ha a beépíthető területtel azonos nagyságú új zöldterületet alakítanak ki. A bizottság tagjainak többsége szerint ez a kezdeményezés sem hitelesíthető, ugyanis bár a kérdés a társadalom széles rétegét érinti, valójában olyan bonyolult szakpolitikai kérdés, amelynek megértéséhez a választópolgároknak átfogó, a településrendezéssel, településfejlesztéssel és az építésüggyel kapcsolatos szempontokat is figyelembe kellene vennie, ez azonban nem elvárható tőlük.

A negyedik kérdés célja az volt, az egy- és kétszámjegyű főutak létesítése és felújítása kizárólag úgy történhessen meg, hogy biztosítják a kerékpárosok biztonságos közlekedését is az adott útszakaszon. Az NVB tagjainak többsége szerint a kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének, a többi között megtévesztő, mivel azt a látszatot kelti, hogy a jogalkotó nem biztosítja a forgalomban részt vevők, így a kerékpárral közlekedők biztonságát, emellett pedig a választópolgár és a jogalkotó számára a kerékpáros közlekedés szempontjából nem azonos jelentéstartalommal bír a kérdésben szereplő "biztonságos" közlekedés fogalma.

Az NVB egyhangú döntéssel megtagadta a Civil Mozgalom Egyesület népszavazási kérdésének hitelesítését is, ez azt célozta, hogy "a pártok és a pártalapítványok mindig 3 évvel később, utólag kapják meg a nekik adható költségvetési juttatásokat". Az NVB szerint a kérdés tiltott tárgykört, a költségvetés módosítását érinti, ezért nem hitelesíthető. Emellett egyértelműségi aggályok is voltak, ugyanis szerintük a kérdésből nem egyértelmű, hogy a pártok három évvel "eltolva" vagy háromévente kapják meg a támogatást.

Az NVB határozatai nem jogerősek, azok ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!